Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Vjenčanje Princeze Beatrice

Vjenčanje princeze Beatrice, kćeri kraljice Viktorije, održano je 23. srpnja 1885. godine u crkvi u Whippinghamu.



Princeza Beatrice rodila se 14. travnja 1857. godine i kao najmlađa kći kraljice Viktorije, nakon Albertove smrti bila je majci jedini utjeha u životu. Njeno djetinjstvo je bilo prilično mirno jer je služila kao majčina družbenica i posve je logično da je kraljica burno reagirala samo na pomisao njene udaje. No, Beatrice je bila usamljena i pri posjetu vjenčanju svoje sestre Louise upoznala je svog budućeg muža, Princa Henrija od Battenberga.

Nakon što je majci rekla za svoje planove o udaji, kraljica je reagirala zastrašujućom šutnjom. Iako su i dalje živjele zajedno, Viktorija nije sedam mjeseci razgovarala sa svojom kćeri. Beatrice je u majčinim očima bila beba te nije željela da njeno dijete izgubi čar nevinosti ulaskom u brak. No, Beatrice se ipak udala, ali ona i muž su obećali kraljici da će ostati živjeti s njom pa su se nakon kratkog medenog mjeseca vratili i ispunili obećanje.



Na vjenčanju koje se održalo 23. srpnja 1885. godine, Beatrice je pratilo deset djeveruša odjevenih u haljine boje bjelokosti. Djeveruše su bile Louise, Victoria i Maud od Walesa (kćeri Edwarda i Alexandre), Irene i Alix od Hessea (kćeri njene sestre Alice), Marie, Victoria Melita i Alexandra od Edinburgha (kćeri njenog brata Alfreda) te Helena Victoria i Marie Louise od Schleswig-Holsteina (kćeri njene sestre Helene).

Vjenčanju nisu prisustvovali njena najstarija sestra Viktorija od Prusije i njen muž kao ni Princeza Mary Adelaide od Tecka (majka Mary od Teck). nakon ceremonije i proslave par se uputio na njihov medeni mjesec.



Njena vjenčanica bila je od bijelog satena obrubljena narančinim cvijećem i čipkom; čipkasta nadsuknja ukrašena je vijencima cvjeća isprepletenih bijelim vrijesovima. Gornji je dio vrlo usko stegnut korzet; karaktristika mode 1880.ih, a poprsje je dekorirano čipkom i mnoštvom cvjetova naranče i bijelih vrijesova.

Glavni motiv vjenčanice bila je čipka jer je Beatrice bila obožavateljica i stručnjakinja u vezi čipaka. Jedna od njenih najvrijednijih čipki bila je zasigurno starinska čipka d'Alencon koja je pripadala Catherine od Aragona.

Znajući njenu ljubav prema čipki, kraljica joj je dopustila da nosi njen vjenčani veo od Honitonske čipke na svoje vjenčanje. Veo je bio vrlo dragocjen za kraljicu i Beatrice je bila jedina kćer kojoj ga je bilo dozvoljeno nositi. Beatrice je veo dodatno ukrasila dijamantnom tijarom sa zvjezdicama koja je bila poklon kraljice Viktorije.

Kraljica je osim svog vela i dijamantne tijare kćeri poklonila i prekrasnu lepezu od bjelokosti sa srebrnim detaljima na kojoj su naslikani anđeli i buket bijelog cvijeća.



Vidite kako je Beatricina vjenčanica posve različita od one koju je nosila Mary od Tecka iako je proteklo samo osam godina između ta dva vjenčanja.

Post je objavljen 24.07.2013. u 16:01 sati.