Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Mlada dama koja pije kavu

Nasmijana sova preferira kavu od čaja i željela je saznati nešto više o kulturi pijenja kave.



1774. Portret mlade žene koja pije kavu, Louis Marin Bonnet.

Francuski slikar Louis Marin Bonnet divno je zabilježio ovu djevojku kako pije kavu. Ako dobro promotrite vidjet ćete da kavu lijeva iz šalice u tanjurić, to je bio hir sezone. No, francuzi su ipak preferirali vruću čokoladu ili čaj dok su englezi u sedamnaestom stoljeću poludili za tamnim napitkom zvanim kava.

Prvu kavanu u Londonu otvorio je 1652. godine Pasqua Rosée koji je inače rodom iz Dubrovnika. Do 1675. godine više od tri tisuće kavana otvoreno je u Engleskoj, a one su počele dobivati na popularnost jer su postale mjesto debata i novih ideja.

Rosée je 1672., godine otvorio kavanu i u Parizu, ali kavana Café Procope otvorena 1686. je bila daleko popularnija. U ovoj su se kavani kasnije sastajali prosvjetitelji; Voltaire, Rousseau, Didero i ostali a čak je smatrana i mjestom rođenja Encyclopédie, prve moderne enciklopedije.

Charles II. nije odobravao kavane u Engleskoj jer su navodno bile mjesto širenja skandaloznih laži koje ugrožavaju Njegovo Visočanstvo te mjesto širenja novih ideja što je bilo nepoželjno. Kavane su bile dostupne muškarcima svih staleža pa su tako bile mjesto jednakosti i republikanizma. Do 1739. godine u Londonu je otvoren 551 kavana, a svaka je privlačila određene skupine ljudi poput Torijevaca ili Whighovaca ( pol. stranke), pisaca i nakladnika, trgovaca i odjetnika...

Francuski posjetitelj Antoine François Prévost izjavio je da su kavane ''mjesto na kojem imaš pravo čitati sve novine koje su za i protiv vlade'' te središte ''engleske slobode''.

Žene ulaz u kavane nije bio dopušten, a matematičarka i fizičarka Émilie du Châtelet maskirala se u muškarca i tako posjećivala pariške kavane.



Koncem osamnaestog stoljeća kavanama opada popularnost, a u Viktorijanskom dobu ostat će kao mjesto okupljanja pisaca i umjetnika a također i radničke klase koja je u njima mogla naći zabavu i opuštanje bez alkohola.



Pogledajte samo divne detalje ove slike.

Post je objavljen 15.07.2013. u 18:11 sati.