Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

La femme: Catherine Parr

Catherine Parr bila je šesta i zadnja žena Henrija VIII. Sa Henrijem se vjenčala 12. srpnja 1543. godine i zato sam odlučila napisati nešto o njoj baš danas. Bila je i najudavanija engleska kraljica jer je osim Henrija imala još tri muža.



Catherine Parr rodila se 1512. godine, najvjerojatnije u kolovozu. Roditelji su joj bili Sir Thomas Parr koji je daljnji predak Edwarda VI. (otac Henrija VIII.) i Maud Green. Maud je bila dvorska dama i vrlo dobra prijateljica Catherine od Aragona prema kojoj je Catherine Parr i dobila ime. Ironično; Henrieva zadnja žena dobila je ime po njegovoj prvoj ženi. Catherine, najstarije dijete, imala je sestru Annu i brata Williama.

Sir Thomas je umro dok je ona još bila dijete pa je tako odrasla vrlo bliska s majkom. Obrazovana je kao i većina žena njene klase, ali je ubrzo pokazala veliku ljubav prema učenju. Tečno je govorila francuski, latinski, taliijanski, a kao kraljica počela je učiti i španjolski. Osim toga, obrazovana je u filozofiji i teologiji. S druge strane, šivanje i vez nije mogla podnijeti pa je majci znala reći ''moje su ruke stvorene da diraju krunu, a ne iglu !''



Godine 1529. u dobi od sedamnaest godina udala se za Sir Edward Borougha. On je bio krhkog zdravlja i umro je već 1533. godine. Po drugi put se udala u ljeto 1534. godine za Johna Nevilla, trećeg baruna Latimera. John, dva puta udovac, imao je tada četrdeset jednu godinu, ona samo dvadeset dvije. John je imao dvoje djece iz prijašnjih brakova pa je Catherine po prvi puta postala maćeha. John je, protiv svoje volje, bio umješan u pobunu katolika i to mu je ugrozilo ugled koji je jedva povratio.

Godine 1542. obitelj se preselila u London budući da je John primljen u parlament. Catherine je na dvoru posjećivala brata Williama i sestru Annu, a tu se upoznala i s budućim četvrtim mužem Thomasom Seymourom. Tu je također pronašla zabavu odijevajući se po posljednjim modnim trendovima; moda i nakit bili su najvažniji na dvoru. Početkom 1543. godine njegovo zdravlje je slabilo i Catherine je u 31. godini opet ostala udovica.

Pozivajući se na majčino prijateljstvo sa Catherine od Aragona, Catherine je iskoristila priliku da se sprijatelji sa njenom kćeri princezom Mary. Do 15. veljače 1543. Catherine je postala Maryina dvorska dama i zapela je za oko kralju. Iako je započela romantičnu aferu sa Thomasom, smatrala je kao svoju dužnost da kraljevu prosidbu stavi ispred njegove.



Catherine i Henry su se vjenčali 12. srpnja 1543. godine u palači Hampton. Ona i njen muž imali su mnoge zajedničke pretke pa su bili mnogostruki rođaci. Čim je postala kraljica, postavila je bivšu pokćerku Margaret na mjesto svoje dvorske dame a ženu bivšeg posinka Johna također na cijenjenu poziciju. Catherine je djelomično odgovorna za pomirenje Henria sa svojim kćerima i razvila je vrlo blizak odnos sa njegovim sinom Edvardom.

Edvard je preuzeo krunu nakon što je Henry umro u siječnju 1547. godine. Henry joj je ostavio 7,000 funti godišnje do smrti i ona se povukla s dvora. Sir Thomas Seymour joj je ubrzo opet ponudio brak koji je ona rado prihvatila. Krajem svibnja iste godine vjenčali su se tajno jer Catherine kao bivšoj kraljici ne bi dopustili da se tako brzo preuda.

U studenom 1547. godine izdala je knjigu Lamentacije griješnika. Rane 1548. godine Catherine je pozvala buduću kraljicu Elizabetu i njenu rođakinju Lady Jane Grey da ju posjete u dvorcu Sudeley u Gloucestershireu te im je obećala da će im osigurati obrazovanje. U ožujku 1548. u tridesetpetoj godini Catherine je ostala trudna što je bilo čudo budući da nije imala djece u prijašnja tri braka. U to se vrijeme Seymour počeo zanimati za četrnaestogodišnju Elizabethu, protiv njene volje, te je u svibnju iste godine napustila kuću.

Dana 30. kolovoza 1548. godine Catherine je rodila kćer Mary koja je ime dobila njenoj pokćerci Mary. Samo šest dana poslije Catherine je umrla od posljedica poroda. U ožujku sljedeće godine Thomas je dekapitiran zbog veleizdaje a malena je Mary stavljena pod skrb Catherinine prijateljice vojvotkinje od Suffolka. Mary je najvjerojatnije umrla u drugoj godini života.



Catherine je ispod kralja na lijevo.

1782. godine John Locust je otkrio Catherinin lijes u ruševinama kapelice dvorca Sudeley. Otvorio je lijes i pogledao tijelo koje je nakon 234 godine bilo u začuđujuće dobrom stanju. Meso na jednoj od ruku bilo je još bijelo i vlažno. Nakon što je uzeo nekoliko lokni njene kose, zatvorio je lijes i vratio ga u grob. Lijes je još nekoliko puta otvaran u sljedećih deset godina a 1792. godine neki ga je pripit čovjek zakopao vertikalno na grub način. Lijes je 1817. godine službeno otvoren, ali ništa osim skeletona nije preostalo.

Post je objavljen 12.07.2013. u 15:12 sati.