Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Haljina tjedna, 1913

Ovu sam haljinu odabrala jer donosi pravo osvježenje svojim upečatljivim bojama i nezaboravnom, gotovo savršenom, kombinacijom detalja



Ovaj je komplet kreirala Jeanne Hallee 1913. godine. Silueta je fluidna, meka i jednostavna. Kao i u većini haljina ove dekade naglasak je na bojama koje su jake i izražajne. Orijentalistički utjecaj indiskretno se odrazio u bojama i tkaninama. Boje dragulja bile su najpopularnije u ovom periodu pa tako i ovu haljinu krasi prelijepa plava - boja safira ili opala i zelena - boja žada.

Tkanine su također u kontrastu; lagana lepršava plava tkanina izviruje ispod debele maslinasto zelene tkanine reljefne površine. U ovom je slučaju kontrast boja i tkanina stvorio prekrasnu večernju haljinu. Kroj ove haljine možda i ne bi oduzimao dah da tkanine i detalji nisu tako životopisni.



Pogledajte samo ovu haljinu izbliza. Lagana prozirnkasta plava tkanina izvezena je perlicama koje se prelijevaju u stotinu boja; kao da se sam Ballets Russes protkao u ove tkanine i unio haljini svjetlucavi i orijentalni duh Šeherezade. Prijelaz između krhke plave i pune zelene tkanine izvezen je, posve neprimjetno, mnoštvom perlica koje svjetlucaju u zelenim i ljubičastim bojama.

Struk krasi i asimetrično postavljen raskošni plavi cvijet od baršuna čije se latice sedefasto preljevaju u dosad neviđene srebrnoplave nijanse. Prorez haljine skriva se upravo ispod ovog cvijeta. Pahuljasta plava tkanina leprša slobodno ispod teškog zelenog brokata bogato urešene površine. Usred tog raskošnog orijentalističkog sjaja klasična bijela čipka izviruje sramežljivo kao visibaba u proljeće te u svojoj starinskoj bjelini suptilno, ali arhaično podsjeća na bezvremensku eleganciju nekih prošlih dekada.



Uz ovu haljinu koja je sama po sebi veličanstven spoja boja i tkanina nošene su ove savršeno odgovarajuće cipele s malom potpeticom i mašnicom kao jedinim ukrasom.



Možete li se zamisliti, sto godina prije, sjedite u nekom salonu. Glazba svira u daljini, sve vrvi mirisima; parfemi mnogih dama spojili su se u divlji orkestar neutažene slobode.... Svjetlucaju perle, koče se pokoji starinski broševi, a šuštava svila najavljuje neko novo doba ?

Post je objavljen 10.07.2013. u 19:13 sati.