Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/e-knjige-na-hrvatskom-jeziku

Marketing

George R. R. Martin

George R. R. Martin - 1. Pjesma leda i vatre

Eddard Stark danas je Knez Sjevera i vladar Oštrozimlja, no prije petnaest godina kao mladić svoj je mač stavio u službu Roberta Baratheona, brata po oružju i nesuđenog muža njegove mlađe sestre Lyanne. Kada su Lyanna i Eddardov stariji brat Brandon pogubljeni po naredbi Ludog Kralja Aerysa II, dvojica tek stasalih mladih plemića podigli su ustanak koji je prerastao u najkrvaviji građanski rat koji je Sedam kraljevstva ikada vidjelo.
Robert Baratheon sada sjedi kao kralj na samotnom Željeznom prijestolju, okružen ljudima kojima ne može vjerovati, njegova jedina prilika da nastavi sa svojim bezbrižnim životom suverena je da nagovori Eddarda da napusti svoj zamak Oštrozimlje i krene s njim na dvor u Kraljev grudobran kao Namjesnik, njegova desna ruka i upravitelj Sedam kraljevina. Rastrgan između obveze prema starom suborcu, prijatelju, kralju i ljubavi spram svoje brojne obitelji, Eddard će, kao uvijek kad je u pitanju dužnost i čast imena Stark, izabrati opasniji put…

George R. R. Martin - 2. Sraz kraljeva

Dok se davno nestali svijet čarolija ponovo vraća u Sedam kraljevina, stvarni se svijet raspada pod naletom samoproglašenih kraljeva. Raštrkana posvuda, djeca kneza Eddarda morat će naglo odrasli ne hi li preuzela uloge koje im je sudbina namijenila. Robb će s mačem u ruci i cjelokupnom vojskom Sjevera pokušati obraniti posjede svojega oca, Bran će u Oštro-zimlju od dječaka pokušali postati vladar, Sansa će u zarobljeništvu pronaći svog viteza na najneočckivanijem mjestu, Arya će n bijegu naućiti kako "lasičjom juhom" osvojiti zamak, a Jon će krenuti na svoj prvi pohod s onu stranu Zida. Za to vrijeme njihovi protivnici neće sjediti skrštenih ruku. Spletke, podvale i izdaje na dvoru kruh su nasušni, likovi nalik na članove obitelji liorgia ili jednog Machiavellija jedu se za doručak, a glave neprijatelja smatraju se uvijek prikladnim poklonom. Najnoviji Kraljev Namjesnik Tvrion ima savršen plan kako izigrati kraljicu Cersci, rizničara Petyra i kneza uhoda, eunuha Varysa. Ili možda i njegov plan i nije tako savršen kao što se čini?
Drugi dio ciklusa Pjesma Leda i Vatre Georgea K. K. Marli-na pod naslovom Sraz Kraljeva donijet će pregršt obrata i mnoštvo novih likova koji će zauzeti mjesta onih kojima sreća nije dala tla prežive.

George R. R. Martin - 3. Oluja mačeva

Dok vojske samoproglašenih kraljeva pustoše već poharanom zemljom, sa Sjevera se sprema seoba naroda. Zima dolazi, ali čini se da nitko osim Jona nije svjestan opasnosti koja stiže na tragu horde Divljaka. Ali, je li Jon svjestan opasnosti koju za njega nosi crvenokosa Ygritte?
Zmajevi mlade Daenerys stasat će kroz niz bitaka na dalekom Jugu, dok mlada kraljica stvara novu vojsku za svoj trijumfalni povratak u Zapadne Zemlje. No prije toga, kao što proročanstvo kaže, tri će puta biti izdana, samo od koga?
Za patuljasta pleća Tyriona Lannistera past će cjelokupna obrana Kraljeva Grudobrana pred naletom flote kralja Stanisa. Sve njegovo lukavstvo neće mu biti dovoljno da predvidi čija to, naoko prijateljska, ruka skriva bodež.
Desetogodišnja princeza Arva iskusit će život na dnu, neprestano u bijegu, okružena neprijateljima, sve dok ne spozna snagu čarobnih riječi "valar morgulis".

George R. R. Martin - 4. Gozba vrana

Bitka za Željezno prijestolje je, bar se tako čini, na trenutak zamrla kad su ugasli životi pretendenata na opasno zanimanje Kralja Sedam kraljevstva. Neproglašeno primirje traje dok se skupljaju snage za novi obračun, no tko se usuđuje pokušati podići stijeg u ratom uništenim područjima? Za sada nitko. Cersei vlada kao regent umjesto svog sina Tommena, Ayra u izbjeglištvu želi usavršiti svoje vještine, Samwise će naći novo zanimanje, a Brianne će pokušati ispuniti obećanje i pronaći Ayru i Sansu. Za to vrijeme neki igrači za koje smo mislili da ih više nećemo vidjeti i drugi koji već dugo čekaju u sjeni ponovno će pokušati prirediti figure za novu rundu u igri prijestolja.

George R. R. Martin - 5. Ples zmajeva

Martin će nas odvesti natrag u Oštrozimlje, sada za potpuno drugačijeg Theona Greyjoya potpuno drugačiji zamak od onog idiličnog mjesta iz prve knjige. Opsada grada Meereena pokazat će se kao ključni događaj koji će privući mnoge poznate nam likove spremne da pokušaju otplesati prve ili posljednje korake plesa zmajeva. Arya će morati napokon pronaći svoje pravo lice, a na Zidu Jon će se po tisućiti puta suočiti s nemogućom situacijom u pokušaju da pomiri zaklete neprijatelje, ljude s njegove strane Zida s ljudima s krive strane Zida. Međutim očito je da će kojih dvjesto stranica završetka ove knjige poslužiti kao početak iduće: čeka nas velika pomorska bitka, čeka nas odlučni juriš branitelja, čeka nas osvajanje prijestolnog zamka, čekaju nas bodeži u tami, potoci krvi, izdajstva na sve strane i puno crnih ptica s još više crnih vijesti. Zima dolazi, a kod Martina čini se to znači da među zavjerenicima ima sve manje strpljenja i da će se karte otkrivati sve brže i nemilosrdnije.

George R. R. Martin - Ledeni zmaj

O strašnom ledenom zmaju kojega nitko nije mogao poraziti, oduvijek su se plele legende. Zemlja nad kojom bi preletio ostajala bi zaleđena i mrtva. No Adara ga se nije bojala. Adara bijaše dijete zime, rođena u dobu ledenijem nego što ga je itko, pa čak i oni najstariji, pamtio.
Adara se nije sjećala prvoga puta kad je ugledala ledenog zmaja. Činilo joj se da je u njezinu životu bio oduvijek, da ga je krajičkom oka mogla primijetiti dok bi se igrala u snijegu kad bi se sva djeca već odavno bila povukla sa strašne hladnoće. Sa četiri ga je godine prvi puta dotakla, a s pet se prvi puta popela na njegova široka, ledena leđa. A zatim, jednog mirnog ljetnog dana kad je Adari bilo sedam godina, na farmu koja joj je bila dom, obrušili su se neprijateljski vatreni zmajevi sa sjevera. I jedino su dijete zime i ledeni zmaj što ju je volio njezin svijet mogli spasiti od potpunog uništenja. Ledeni zmaj dugo je očekivani prvijenac za djecu Georgea R. R. Martina, nagrađivanog autora serijala Pjesma Leda i Vatre.




download - sve knjige:
George R. R. Martin - sve knjige


Post je objavljen 16.06.2013. u 15:28 sati.