Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

La femme: Sofija od Nizozemske

Kraljica Sofija, tvrdoglava princeza od Wurttemberga koja je pokopana u svojoj vjenčanici jer se po njenom mišljenju, njen okončao na dan kada se udala.



Sofija se rodila 17. lipnja 1818. godine u palači Ludwigsburg u Stuttgartu. Majka Katarina Pavlovna umrla je samo godinu dana nakon njenog rođenja i malena je Sofija stavljena pod skrb očeve sestre Catharine, druge žene Napoleonovog brata Jeromea. Sofija je bila sestrična kraljice Viktorije i Georgea V.

Potencijalni udvarač bio je Kralj Otto od Grčke, no njen ambiciozni otac nije imao previše povjerenja u novoosnovanu Grčku monarhiju. Konačno se udala za Williama III., nizozemskog princa 18. lipnja 1839. godine, dan nakon svog dvadesetprvog rođendana. Njen otac je imao planove da ona nakon vjenčanja dominira nad mužem i naposlijetku nasljedi krunu nakon njegove smrti.

Nakon što su postali kralj i kraljica, preselili su se u palaču Noordeinde. Iako brak nije bio uspješan, proizveo je troje djece, odnosno tri sina: Williama, Mauricea i Alexandera. Williamova majka, ujedno i Sofijina teta nije odobravala brak i često je na nju gledala s prijezirom. William se u svemu savjetovao s majkom koja nije željela da se on oženi sa kćer sestre koju je mrzila.



Sofia i William nisu si karakterno nimalo odgovarali. Ona je bila daleko superiornija od njega, intelektualno i nije odgovarala njegovom senzualnom karakteru. Dok je on volio suvremeno slikarstvo, glazbu i glumu ona je zabavu našla u pisanju pisama i bila je veliki ljubitelj povijesti. William je imao nekoliko ljubavnica, a Sofija ga je javno smatrala inferiornim i nesposobnim za ulogu kralja te je nerijetko dala na znanje da bi ona bolje preuzel teret krune.

Sofija je bila zaštitnica umjetnosti i poticala je slikare poput Nicolaasa Pienemana i Johana Bartholda Jongkinda. Poticala je i zaštitu životinja i izgradnju parkova. Tijekom života održala je bliske veze sa europskim monarhima, posebno sa kraljicom Viktorijom i Napoleonom III. i njegovom ženom.

Od 1855. godine ona i William živjeli su odvojeno. Njen najmlađi sin Alexander je ostao živjeti s njom i uz nju je odrastao u inteligentnog čovjeka. Stariji sin Willian ostao je živjeti s ocem i odrastao je u raskalašenog mladića. Srednji sin Maurice umro je još 1850. godine. Sofija je molila svog oca za rastavu od Williama, no on nije pokazao suosjećanje i nije odobrio.



Sofija je umrla 3. lipnja 1877. u pedeset devetoj godini života. Prema njenoj posljednjoj želji pokopana je u vjenčanici, jer je prema njenim riječima, njen život je završio na dan kada se vjenčala.

Šteta što je pokopana u vjenčanici, u suprotnome bi njenu, pretpostavljam, divnu vjenčanicu mogli gledati u muzeju.

Post je objavljen 17.06.2013. u 08:00 sati.