Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Haljina tjedna, 1911.

Donosim vam ovu iznimnu haljine Titanik mode iz 1911. godine.



Ova haljina pršti orijentalizmom koji se očitovao u motivu paunovog perja i zagasitim nijansama tirkizne boje koje iskaču iz temeljnih zemljanosivih nijansi. Struk je nešto viši, a poprsje je ukrašeno raskošnim likom pauna sa raširenim perjem. Rukavi su u dva dijela, odvojeni blistavom trakom od tirkizne svile. Drugi dio rukava je uzak i prozračan. Suknja se spušta usko u naborima sive tkanine, s obje strane ju okružuje intrigantan uzorak paunova perja a sam završetak je blistave plave svile.

Paun je još od antičkog doba simbol besmrtnosti jer ga je boginja Hera stvorila od pastira Argusa koji je imao stotinu očiju koje su simbolizirale raj i zvijezde. U Babilonskom i Perzijskom carstvu paun je bio simbol aristokracije i često je ukrašavao zidine palača. Paun također označava i bogatstvo zbog svog raskošnog perja iznimno lijepe modre boje.

Stražnji dio haljine je još impozantniji jer se traka oko struka spušta skoro do poda i završava u resicama. Jedna je vrpca tirkizne a jedna jarko modre boje. Stražnji je dio, općenito, vrlo sličan prednjemu; s leđa izviruje paun i detalji njegova perja prekrivaju i rukave i dio suknje. Ovu je sjajnu, orijentalističku haljinu kreirao Paul Poirot, inovativni pariški kreator, obožavatelj istočne kulture i jakih boja dragulja. Posebno je volio kombinirati zelenu i plavu boju. O



Iako ova lepeza nije originalno nošena uz haljinu, mislim da je vrlo prikladna jer utjelovljuje motiv paunova pera i prekrasnu kraljevsko plavu boju. Ova haljina jednostavno pršti svježnom i inovativnošću koja nije tako strana modi ove dekade.



Nadam se da vam se svidjela ova haljina, jer u ovoj ću temi prezentirati samo važne i kreativne dizajne, i naravno one koji mi se budu svidjeli.

Post je objavljen 14.06.2013. u 19:11 sati.