Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

Injera

Ostao sam dužan priču o Injeri tradicionalnom jelu u Etiopiji i Ertireji.
Bio sam primoran probati je i moram priznati da mi se nije svidjela pa sam se trudio da ne bude na mom jelovniku. Ove fotografije će mi pomoći da objasnim o kakvoj vrsti hrane je riječ. Osjećao sam se prilično glupo u nekim situacijama, jer odbiti ovo jelo koje je pravi specijalitetet može se smatrati i uvredom, no ipak...
Smjesa kao za plačinke pravi se od teffa, Teff ili TEF je vrsta trave koja na sebi ima nekakva sitna zrnca i kako kažu puno je vlakana, željeza, kalcija i proteina. Teff može biti i raznih boja od bjelokosti, tamnocrveni, smeđe ili tamno ljubičaste boje, ovisno o sorti no ja sam vidjeo samo ovaj bijeli.
Bijelo brašno kao pšenično, ništa posebno. U Etiopiji je poznat uglavnom kao žitaricama koju melju u brašno no valjda se može koristiti i na druge načine no nisam siguran.
Glavna fora za spravljanje Injere je u tome da se smješa vode i brašna od teffa ostavi da fermentira na sobnoj temperaturi bar tri dana i tek onda se pravi injera. Pitao sam zašto ne praviti odmah, možda bi bilo bolje, no kažu ta kiselost tijesta je u stvari to što se cijeni i voli u ovom jelu. Možeš misliti.
Tjesto se izlije ravnomjerno po površini na kojoj se peče i kada se formiraju mjehurići kao na palačinkama jelo je gotovo. Ne okreće se na drugu stranu jer je i bit da bude mekano. Na tu veliku palačinku, prema mogućnostima, stavljaju se razni dodaci u obliku "toća" priloga od mesa, povrća ili čega se već nađe pri ruci. Jede se prstima otkidajući krajeve i uzimajući taj dodadak od mesa ili umaka. Ukoliko ove fotografije pobude želju da probate napraviti ovo jelo slobodno pitajte pa ću probati objasniti metodologiju na precizniji način no sada već osjećam da mi želudac govori da moram završiti ovaj post, U slast.
Ova prva fotografija je na položajima eritrejaca gdje sam prvi put vidjeo ovo jelo i bio prinudjen da probam, dok je ova druga indjera spravljena u restoranu i moj prijatelj etiopljanin sam ju je pojeo u slast. Još jedna fotografija koju sam postavio ovdje takodjer nije iz restorana no to će te i sami uvidjeti kada je bolje pogledate.



Post je objavljen 04.06.2013. u 13:28 sati.