Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetbiljaka

Marketing

Zašto uvozimo orahe!?!

Neki dan, kupujući orahe u jednom našem trgovačkom centru, iznenada mi je palo na pamet da pogledam porijeklo i ustanovih da su orasi uvezeni, ni manje ni više, nego iz Vijetnama. Moram priznati da me to prilično razljutilo jer se upravo taj trgovački lanac stalno kiti parolom „Kupujmo hrvatsko“. Odustah od kupnje i nastavih potragu po ostalim trgovačkim lancima i naravno niti u jednom nisam uspjela pronaći orahe iz Hrvatske.
Neshvatljivo je da uvozimo plod kod nas toliko raširene vrste drveća kao što je orah koji susrećemo na svakom koraku jer raste po šumama , voćnjacima i vrtovima, uz putove i parkove što i ne čudi jer mu na ovim prostorima odgovaraju klimatski uvjeti i uzgaja se od davnina. Iako je orah najznačanija vrsta drveća u svijetu zbog svoje uporabe u ishrani i prehrambenoj industriji, zatim farmaciji, drvnoj i kožnoj industriji, kod nas nije nikom interesantan te je u potpunosti zanemaren.

Orah je heliofitna i anemofilna biljka što će reći da voli puno svjetla te da ga oprašuje vjetar, dostiže visinu do 25 metara i starost do 300 godina. Deblo mu je pravo i snažno a krošnja široka i razgranata , korijen je razvijen a glavna žila prodire do 5 metara u dubinu te mislim da detaljniji opis nije potreban. Ja ću ovdje više govoriti o svim onim blagodatima koje nam daruje a daruje nam sve od ploda i ljuski, preko lišća i kore, do drva i korijena.

Jezgra oraha je visokokvalitetna i ljekovita hrana bogata magnezijem, kalcijem, fosforom i kalijem, vitaminom C ,E i B. Izvor je omega-3 masnih kiselina te jača imunološki sustav i ima antikancerogeno djelovanje. Pomaže nam da lakše zaspimo jer sadrži melatonin. Snižava kolesterol te bi trebala biti prisutna u svakodnevnoj prehrani.
Omotač ploda, lišće, kora i korijen oraha sadrže oko 20% tanina i koriste za se bojenje tkanina i drvenih predmeta, a također i za štavljenje koža.

Imam jedan recept i za bojenje kose lišćem oraha a glasi ovako:
Orahovo lišće (svježe ili suho), 1 čajna žlica biljnog ulja po želji,1 čajna žlica jabučnog octa.
Lišće mora biti sitno smljeveno.
Sve zajedno pomiještati i dodati vruće vode da se dobije gusta smjesa koja se ostavi 24 sata da odstoji. Ako je smjesa pregusta prije nanošenja dodati još vruće vode, nanjeti je na kosu, omotati folijom i ručnikom i ostaviti na kosi najmanje 4 sata - što duže to bolje.


Čaj od lišća je djelotvorno sredstvo kod probavnih smetnji, opstipacije i gubitka teka.
Recept za čaj:
Vrhom punu čajnu žličicu sitno narezana orahova lišća prelijemo sa 2,5 deci kipuće vode i ostavimo da kratko odstoji.


Poznato je da se svježi listovi koriste i protiv nepoželjnih insekata.

Listove skupljamo u lipnju, zelene orahe sredinom lipnja dok se još mogu lako probušiti, zelene orahove ljuske malo prije dozrijevanja a plod se bere u rujnu.

Od zelenih oraha priprema se ljekovita orahova rakija i to ovako:
20 zelenih oraha raščetvorimo, stavimo u staklenu bocu i prelijemo jednom litrom rakije tako da ona prekriva orahe u visini tri prsta. Dobro zatvorenu bocu ostavimo da stoji do 4 tjedna na suncu ili toplom mjestu te nakon toga procijenimo Takva rakija uzima se svaki dan po jednu malu žličicu.
Ako želimo od takve rakije dobiti orahov liker dodamo gore navedenom još par klinčića, komadić cimetove kore, štapić vanilie nešpricanu koru naranče, te pola kile šećera prokuhalom u 1,5 deci vode, ohladimo i dodamo rakiji.


Orahovo drvo je smeđe boje i koristi se u industriji namještaja i glazbenih instrumenata a od svih furnira najkvalitetniji je furnir napravljen od orahovog drva. Odlika orahovog drva je velika čvrstina i plastičnost. Interesatno je da ga insekti gotovo ne napadaju. Lako se polira a naročito su lijepe šare sa donjeg dijela stabla uključujući i korijen, stoga se orahova stabla vade skupa s korijenom. Po vrijednosti drveta posebno se ističe crni orah.

 photo orah.jpg

Unatoč svemu gore navedenom i povoljnim klimatskim prilikama koje pogoduju orahu, ne mogu vjerovati da nismo sposobni učiniti baš ništa na organiziranom uzgoju oraha te da nam ga je isplativije uvoziti?!
.


Post je objavljen 30.05.2013. u 20:13 sati.