Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Trgovine iz prošle ere



Trgovina "Dione" na Trgu žrtava fašizma. Snimio: Vanja


Vi malo stariji se sigurno još uvijek sjećate onih nekadašnjih dućana u kojima je prodavač stajao iza pulta, gdje se roba nije smjela dirati, a kamoli birati, gdje su se šećer i brašno prodavali na vagu ... takvih trgovina više nema, tek tu i tamo se naiđe na neku malenu koja zbog nedostatka prostora još uvijek nije postala samoposluga, ali i tamo je već sve puno hladnjaka za pića, južnog voća i plastičnih gajbi.

No, još uvijek je moguće pronaći trgovine iz "prošle ere"!

Do pred koju godinu su trgovine "Uniona" bile rezervati starog doba, no otkad je firma zatvorila svoje dućane ostali smo bez tih "muzejskih prostora" ... ali, ne bojte se, još uvijek postoje trgovine koje nas podsjećaju na 70-te i 80-te! Nekoliko trgovina "Dione" vas časkom vremeplovom prebacuju 20-tak ili 30-tak godina unazad!

Evo današnjeg primjera, trgovine "Dione" na Trgu žrtava fašizma! Pogledajte čega to ovdje još ima (ili još nema), za razliku od tipskih trgovina tipa "Konzum"!

Za početak, ta trgovina još uvijek nema senzorska vrata, već ono nekadašnje predsoblje sa dvostrukim vratima, i za ulaz i za izlaz. Naravno, kolica nema, kao ni plastičnih košarica, već su tu još uvijek jednostavne metalne košarice sa šarenim ručkicama. wink

Po ulasku u trgovinu odmah se zapaža nešto neobično ... trebale su mi 2-3 minute da shvatim što je to neobično - police su puno niže nego u modernim trgovinama! Da, moderne trgovine imaju odreda visoke police i ne možete iz jednog reda gledati u druge krajeve dućana ... a ovdje s bilo kojeg mjesta u dućanu imate potpuni pregled! Isto tako, i police imaju nekadašnji staromodni izgled.



Uočite ulazno predsoblje i niske police! Snimio: Vanja


Ulazno presoblje. Snimio: Vanja


Zatim ... blagajna. Tu je i nadalje kratki pult (bez pokretne trake) i mali od upotrebe oštećen prostor za odlaganje blokirane robe. Uočite i podignute police moderne tamo negdje 70-tih zamišljene za odlaganje kruha (on se tada nije stavljao dolje zajedno sa ostalom robom), ali i pregratke ispod tog prostora u kojima se tipično nalazio bijeli pak papir.



Kratki blagajnički pult. Snimio: Vanja


Pak papiri. Snimio: Vanja


Našlo bi se tu još razlika, no njih ostavljam vama na otkrivanje, uočite i vi nešto novo tj. staro! wink

I da, ako vam ovaj dućan nije pri ruci, svratite u neki drugi sličnog tipa:
- "Diona", Zvonimirova kod bivšeg kina "Mosor" (najbolji primjer koji znam!)
- "Diona", kod raskršća Avenije Vukovar i Držićeve
- "Diona", Ljubljanica (nije samoposluga!)
....

Molim vas, pomognite mi nastaviti popis!



Stara klima. Snimio: Vanja

Post je objavljen 29.05.2013. u 20:42 sati.