Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Modna karikatura mode regencije u Viktorijansko doba

Tijekom prve polovice viktorijanskog doba postojala je više ili manje negativna slika na modne stilove regencije, odnosno godina od 1795-1820. Neki ljudi osjećali bi se neugodno pri pomisli da su njihove majke ili bake slijedile takvu modu koja je u viktorijansko doba smatrana neprikladnom. Mnogi su također vrlo teško suosjećali ili shvaćali ozbiljno borbe junakinja u umjetnosti i književnosti prisjetivši se na odjeću kakvu su nosile.



Iz takvih razloga kasniji likovni prikazi Napoleonovih ratova namjerno su izbjegavali prikazati odgovarajuću modu. U romanu Charlotte Bronte Shirley radnja je predviđena za 1810. godinu, no u ilustracijama je prikazana prijašnja moda, osamnaestog stoljeća. Romani Jane Austen -Ponos i predrasude te Razum i osjećaji doživjeli su istu sudbinu, njihove ilustracije redovito su predstavljale modu 1830.ih, odnosno vrijeme kada su nastale.

Na modu regencije gledalo se s prijezirom zbog njene slobodne siluete, jednostavnih ornamenata pod utjecajem neoklasicističkog pravca u umjetnosti. Za kasnije, viktorijansko doba, kada je moda bila kruta, restriktivna, živih boja i često široke i nakićene suknje moda regencije činila se gola, dosadna i krajnje neprikladna.

Tijekom kasnog viktorijanskog i edvardijanskog doba na sentimentalnim ljubavnim crtežima često se pojvljivala labava verzija mode regencije tada smatrana neobičnom relikvijom zaboravljenih vremena.

Sada možete vidjeti kako su se u samo četrdeset godina i manje ukusi toliko promijeniti da je moda prošlosti izazivala smijeh i ridikulu. No, nije ni čudno da je moda regencije izazvala toliko različitih osvrta i komentara, bilo pozitivnih i negativnih, budući da je bila jedini period slobodne mode kroz cijelu povijest.

Post je objavljen 29.05.2013. u 20:28 sati.