Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maticnaploca

Marketing

Treća matura s grešaka troju

Treću državnu maturu proživljavam kao roditelj, i jednu odgodu proživljenu brojim, koju sam svojedobno čestitala angažiranom Roku R. čiji blog je često pomogao sinu klasičaru u pripremama.

Prošle godine, u isto doba, bilo mi je zapravo drago, da se problematika nekih zadataka hrvatskog ispita izdigla iz trokuta škola-maturant-obitelj, iako u konačnici dodjela svima pozitivnih bodova, nije egalitarna, no kad se već generalno uprlja, ne čisti se pojedinačno, netko strada, netko bolje prođe.

Danas čitam forume, pratim na faceu grupe, preko 8.500 lajkova za odgodu termina ispita matematike. Rasplamsavaju se komentari, pored duhovitih, naravno, sipa ogorčenost, premise sabotaže i više ne podnosim rečenicu "ovo je samo kod nas moguće".

Maturanti, službeno nazvani pristupnici, obični jadni pijuni tuđih interesa, budući akademski građani, ove godine su dobili jednu strašnu poruku da kao pojedinci nisu bitni, ne "zbog greške troju ispitnih koordinatora" kao što reče ravnateljica ncvvo-a, nego zbog tog što njihov rad, težnje, planovi, strah i želje tako su bespredmetni, na pozornici ovogodišnje državne mature tek su marionete.

29 818 učenika upravo ne završava test iz hrvatskog i onemogućeno im je polaganje mature po unaprijed utvrđenom planu. U slučaju samovoljnog odustajanja i ne izlaska na bilo koji ispit, predviđene su novčane kazne, za njih povratnog obeštećenja nema. Ponovno minimalne ili nikakve sankcije za (ne)režimske manipulatore, a posljedice za građane.



Post je objavljen 28.05.2013. u 09:59 sati.