Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Che nije na prodaju

U današnje vrijeme sve i svašta ljudi šalju medijima - TV i radio postajama, novinama i internet portalima. Ponekad se tek radi o želji za 5 minuta slave, nekad je u pitanju pokušaj da se upozori na određene pojave, nekad se radi o niskim strastima, a vjerujem da nije rijedak slučaj I želja za zaradom u zamjenu za dostavljeni filmić, fotku ili informaciju. A zna se desiti (možda griješim, ali ne često) da se neka zanimljivost ili bitna informacija želi podijeliti sa ostalim čitateljima/gledateljima/slušateljima bez želje da se iz toga izvuče korist. O jednom takvom slučaju nešto kasnije u ovom tekstu.

Svega smo se nagledali ovih godina, od kada svako živ može snimiti filmić ili fotku kad god želi, ili do njih doći krađom da nečijeg mobitela ili laptopa. U javnost su dolazile golišave fotke poznatih, ponekad čak i snimke seksa poznatih sa poznatima, poznatih sa nepoznatima, a bogami i nepoznatih sa nepoznatima. Na internetu su znale osvanuti tuče, snimke zlostavljanja, srednjoškolskog seksa, snimke nesreća i prirodnih katastrofa, sve je to medijski iskoristivo. No da se vratim pravoj temi ovog teksta.

Nedavno je Hrvatsku posjetila Aleida Guevara, kubanska liječnica i aktivistica, Cheova kćerka. Povod je bilo njeno gostovanje na 6. Subversive festivalu u Zagrebu. Posjet je iskoristila i da posjeti neka od mjesta koja je obišao njen otac 1959. kao član kubanske delegacije, koja je te godine posjetila Jugoslaviju. Među njima su Rijeka i Brijuni. Dvije fotofrafije, napravljene za vrijeme Cheove posjete Jugoslaviji, već smo imali priliku vidjeti u našim medijima. Jedna od njih je susret Chea i Tita na Brijunima, a druga je Cheova šetnja riječkim Korzom, koju je napravio Petar Grabovac, poznati riječki fotoreporter.

No, danas kad sam kupio Novi list, čekalo me ugodno iznenađenje (najavljeno već na naslovnoj stranici). Nedjeljni Novi list je objavio još tri eksluzivne Cheove fotografije, snimljene na Trsatu. Novom listu je negative poslao Rajko Jurišić iz Baške Vode, a fotografije je snimila njegova pokojna teta Slavka Glavan. Srećom članak je dostupan i u online izdanju Novog lista, pa ga mogu pročitati i fotografije vidjeti svi zainteresirani:
Che Guevara na Trsatskoj gradini

Lijepo je bilo vidjeti te fotografije, ali ono što me je još više oduševilo je pismo koje je Novom listu poslao Rajko Jurišić, Naime pismo ovako završava:
“Šaljem vam ove fotografije da ih iskoristite kako najbolje znate – za uzvrat ne tražim ništa, jer Che nije roba i nema cijenu. Za mene je on ideja, ikona i stil života.”

U vrijeme kada se medijima šalje sve i svašta, i kada je Che već dugo brand na kome se zarađuje, našao se neko ko za zaista raritetne i medijski itekako zanimljive fotografije ne traži ništa zauzvrat, i pri tome svima nama održi lekciju. Hvala Rajku Jurišiću na fotografijama, a još više hvala na pismu koje je poslao Novom listu i za koje vjerojatno nije ni slutio da će biti objavljeno. Meni je to pismo definitivno uljepšalo dan.


Post je objavljen 26.05.2013. u 23:27 sati.