Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

TRAPERICE...SRETAN VAM ROĐENDAN!


U JL sam pročitala da Traperice danas slave svoj 140. rođendan. Naime, na današnji dan „1873. poslovni partneri iz San Francisca, Levi Strauss i Jacob Davis, dobili su potvrdu američkog ureda za patente za 'poboljšanje učvršćivanja džepova'“, zakovicama i zatvaračem na već postojeće hlače od izdržljivog kepera. Tako su nastale traperice ili farmerice, rebatinke oliti farmerke, prvo kao radna nepoderiva uniforma, a zahvaljujući filmu „Buntovnik bez razloga“ i Jamesu Deanu ušle su u opću upotrebu i vremenom postale nezaobilazan dio naše garderobe.



(Uploaded on Mar 1, 2007gosinka555)

Pokušavam se sjetiti koliko sam ih u životu „potrošila“. Pisala sam jednom o svojim prvim trapericama. Moja učiteljica ih je donijela iz Kopra, sa džepovima „pojačanim“ žvakaćim gumama u obliku cigareta, što se tad nije lako nabavljalo kod nas, i unijela u moj dječji svijet veliku radost i važnost. Naravno, pratile su ih i zavist i značaj u tuđim očima, što za taj period života i nije bilo nebitno.
U narednim godinama, a evo bogami i pola stoljeća prođe, nizale su se boje, marke, krojevi, modeli. I čini mi se, u nekim godinama više, a nikad manje od troje novih godišnje, otprilike ih se u moje ormare smjestilo oko 200 komada. Trenutno ih je šestero, novijih, i nekoliko rashodovanih, od kojih mi se još žao rastati, pa čekam izuzetno dragu osobu kojoj bih to od srca prepustila.
Što reći? Naprosto, obožavam traperice. I želim im sretan, sretan rođendan! party

Još bih pisala o tom, kako pamtim koje su me, osim onih prvih, posebno usrećile; a i o suzama, nekim svađama, i razočarenjima koja su se dogodila baš zbog traperica, ali žurim da objavim post prije isteka dana, njihovog rođendana.



(Uploaded on Nov 7, 2010Danielfan9999)



Post je objavljen 20.05.2013. u 23:54 sati.