Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Opet o Brkovima

Brkovi i dalje pale, Brkovi i dalje žare, Brkovi su još uvijek za sitne pare (50/60 kn). Tako se može opisati subotnji nastup Brkova u Tvornici. No neću puno pisati o koncertu, da se ne bi previše ponavljao (već sam pisao o njihovim koncertima). Reći ću tek da ke koncert bio sjajan, kao i uvijek kad su Brkovi u pitanju. Veliki pogon Tvornice je bio popunjen skoro do kraja, publika je zborno pjevala pjesme, sve je štimalo. Repertoar je bio standardan, na kakav smo već navikli kad su Brkovi u pitanju – odsvirana je većina pjesama sa njihova dosadašnja tri albuma. Ovaj put je iznenađenje bilo to da je izvedena “Cvjetalo je meni cvijeće”, ali bez harmonike. A izvedena je i jedna nova pjesma, zove se PM - riječ je naravno o jednoj od omiljenijih psovki kod nas.

Početkom mjeseca Brkovi su dobili i “Tribute to” album – “Brkati gosti”. Fin doseg za bend koji djeluje desetak godina i koji ima “tek” tri albuma. Na albumu se nalazi 21 pjesma, naravno radi se o već poznatim pjesmama sa prva tri albuma. Između ostalih pjesme Brkova su obradili Atheist Rap, St!llness, S.A.R.S., Mašinko, Kiša metaka, Postolar Tripper… Skoro svi izvođači su iz Hrvatske i Srbije (većina ih je iz Beograda, Novog Sada, Zagreba i Splita), a jedan je sa sjevera Kosova, - Chicken Farm iz Kosovske Mitrovice. Svi izvođači su si dali truda, nisu samo odradili posao reda radi, bilo je i dosta zanimljivih intervencija u tekstove pjesama, već pomenuti Chicken Farm je “Neću da idem u disko skup” otpjevao na engleskom, a bjelovarski Petar Punk je “Ne želim da budem OK” prebacio u gay vode. Meni je pogotovo bila zanimljiva punk obrada pjesme “Cvjetalo je meni cvijeće” koju je izveo Mašinko. “Brkate goste” toplo preporučujem, ako možete nabavite CD ili album besplatno preuzmite na www.brkovi.com.

Grupa Cherkezi United je nedavno dobila od urednice emisije Cener (domaći top 10) Radia 101 obrazloženje zašto ih ne želi uvrstiti u top listu, u njemu piše i sljedeće: “Kužim ja da se vi jako dobro zajebavate, kao uostalom i Brkovi i slični bendovi, ali kao urednica ove top liste imam neku slobodu izbora stvari koje ću puštati na listu, kao uostalom i svi ostali urednici vezano uz njihove emisije… Tako da sorry, ali ne mogu vas uvrstit na Cener, jer mi takva vrsta glazbenog izričaja nikako ne sjeda u radijski eter.”

Na istoj toj listi se redovito pojavljuju neki od izvođača koji se nalaže na “Tribute to Brkovi” albumu (St!llness, S.A.R.S., Postolar Tripper, Ante Cash), a to valjda nešto govori. Naravno da urednici emisija određuju što jeste a što nije za njihove emisije, ali ponekad treba poslušati i slušatelje, kao i izvođače, i oni valjda mogu dati kakav dobar prijedlog. Uostalom ako se na top listi može naći recimo Belfast Food kada prepjeva “Dirty old town” (i naravno da se treba naći), zašto ne bi mogli i Cherkezi United sa svojim obradama pjesama iz ruskih i ukrajinskih crtića, kao i sovjetskih revolucionarnih pjesama? Pogotovo jer to Cherkezi rade jako dobro (portal ravnododna.com je njihov zadnji album uvrstio među najbolje albume u 2012.). Isto kao što bi prečesto smrtno ozbiljnom Ceneru dobro došao humor koji bi im Brkovi donijeli. Uostalom Dubioza kolektiv često koristi folk elemente u svojim pjesmama, što im ne smeta da daleko doguraju na domaćoj top listi 101-inice.

No realno govoreći to što ih nema u Ceneru, Brkovima i ne smeta previše. Ne puštaju ih na radio stanicama kao i Cherkeze (osim valjda na Radio studentu), ali unatoč tome uspijevaju dobro napuniti prostore kao što su Boogaloo, Močvara i Tvornica, se te pojaviti na Pozitivnom koncertu uz Hladno pivo i LET3. Nešto je učinila usmena predaja, nešto internet, a najviše njihovi koncerti. Lijepo je bilo vidjeti i slušati Brkove i Tvornici, čekamo novi album.


Post je objavljen 19.05.2013. u 16:36 sati.