Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Elizabetanski dvorac

Upravo pišem jednu gotičku priču pa bih vam željela pobliže opisati okolnosti radnje.

Radnja se događa 1801. godine u Derbyshireu u starom elizabetanskom dvorcu. U glavi imam viziju nešto drugačijeg dvorca, ali naprikladniji primjer koji sam uspjela naći je Hardwick Hall, najbolji primjer elizabetanske arhitekture, dvorac izrađen između 1590. i 1597. godine. Izgradnju je naručila Bess of Hardwick, u to doba druga najbogatija žena u Engleskoj, odmah nakon Elizabete I. Dvorac je simbolizirao moć i bogatstvo cijele obitelji. Kao prvo, dvorac je skoro u cjelosti prekriven prozorima, to bogazuje raskoš u dobu kada je staklo bilo skupo. Tako je nastala uzrečica ''Hardwick Hall, more glass than wall''.

Hardwick Hall pokazuje moderniziranost elizabetanske arhitekture, a i života u dvorcu koja se u glavnini odvija u glavnoj, središnjoj odaji. Svaki kat ima stop viši od prvotnoga, time se pokazuje važnost osobe i pripadne odaje, tako su sluge imali sobe u prizemlju. Široke kamene stube vode do glavnog salona na prvom katu. Odaje dvorca krcate su nekoliko stotina godina starim namještajem, tapiserijama, vazama, obiteljskim portretima i drugim ukrasima.

Budući da je Hardwick Hall služio većinom kao ladanjska kuća, autentična atmosfera je održana. Većina zastora i tekstila datira iz 1601. godine kao i brojni rupčići označeni inicijalima E.S. - Elizabeth Shrewsbury.



Naravno, budući da se radi o gotičkoj priči, atmosfera nije ovako vedra kao na fotografiji. U mojoj se mašti do dvorca dolazi uskim putem ograđenim kamenom ogradom a ispred su posađena dva hrasta koji po jakom vjetru dodiruju prozore na izbočenom dijelu. Namještaj u kući je autentičan elizabetanski, od tamne hrastovine i raskošno izrezbrenih motiva na naslonima i stolicama. Sve je vrlo tamno i pusto, gotovo kao da je vrijeme stalo; kameni podovi, tajni hodnici, polica s knjigama koja je zapravo vrata u tajne koridore i konstantno tamno nebo i oblaci zasigurno doprinose gotičkoj atmosferi.

Zanimljiv detalj na krovu: opet, Elizabethini inicijali i kruna koja ih objedinjuje.



Renesansna arhitektura stigla je u Englesku za vrijeme vladavine Elizabete I. Renesansa je općenito, stil preporođenja antičke kulture i po svemu želi biti suprotno od tamnog srednjeg vijeka. Na prvo mjesto stavlja se čovjekov razum i crkva ima sve manju moć. Tako je i arhitektura željela pokazati novi pravac svijeta i evoluirati od starih fortifikacijskih srednjovjekovnih dvoraca. Posebnosti elizabetanske arhitekture uključuju pojavi nizozemskog stila krova, geometrijskih simetričnih ornmenata, bogato izrezbareno drvo...



Engleske su kuće tada prihvatile dugačke galerije kao centralni dio kuće, a visoke, masivne palače s mnoštvo prozora i često sa asimetričnim kulama vladale su arhitekturom.

Post je objavljen 20.05.2013. u 18:01 sati.