Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/e-opuzen

Marketing

OSVRT: 4 ASA U UTRCI ZA "GLAVARA MOGA SELA"

Kao najzanimljiviji dio ovih nedjeljnih izbora je utrka za novog ili starog gradonačelnika Grada Opuzena. U utrku su krenuli aktualni Ivo Mihaljević – Pićulo, ispred koalicije HDZ-HSLS, Marijan Marinko Filipović uz podršku AHSSa-SDPa-HSUa, Zdravko Čulić na čelu bloka HNS-HSS te najmlađi među njima, debitant Stipe Vuletić iz HSP dr. Ante Starčević. Drugi krug u izboru gradonačelnika je prilično izvjestan, jer je teško vjerojatno da će jedan od ovih kandidata zadovoljiti izborni prag od 50% svih glasova. Tko su ta dvojica koja će se konačno „obračunati“ u nedjelju 02. lipnja 2013. odlučiti će naši građani dok svima ostalima ostaje da se hrane egom i čekaju sljedeću priliku.

U kuloarima se na spomen drugog kruga uvijek spominje Mihaljević što je i meni sasvim realno, dakle Ivo Mihaljević može biti miran barem do ove nedjelje, a što će se događati u naredna dva tjedna nove izborne utrke i kampanje vidjet ćemo. O suparniku aktualnom gradonačelniku svatko ima svoje mišljenje ili svoja očekivanja pa dok se ne prebroje glasovi, ostaje nam da se kratko osvrnemo na svakoga od njih pojedinačno:



Zdravko Čulić, aktualni predsjednik HNSa u Opuzenu, privatni poduzetnik, vlasnik i direktor tvrtke Tehnodelta, iskusni politički radnik – na posljednjim izborima 2009. bio je zamjenik Oliveru Proviću te su njih dvojica pokušali pobijediti Mihaljeviča u drugom krugu. U tome nisu uspjeli, o nekim razlozima pisao sam u svojem prvom članku. Zdravko Čulić je prošle godine izašao iz HSSa nakon dvadeset godina i potražio je sreću u HNSu gdje se okružio sa dosta mladih lica koji mu pomažu u građenju imidža jedne kvalitetne i otvorene stranke. Političko iskustvo daje mu za pravo da razmišlja o drugom krugu, njegova stranka pokazala se kao dobro organizirana i marketinški osviještena te ga u kandidaturi čak i previše podupire. Osobno mi se pak ne dopada njegov plakat, ideja je prosječna i jako loše je „ispao“ ali opet ni ja ne smijem „vazda tražit dlaku u jajetu“. Njegove šanse za ulazak u drugi krug su realne, ali nikad se ništa ne može ni garantirati jer su okolnosti u općem smislu oko ovih izbora dosta složene – nitko ništa ne smije uzimati zdravo za gotovo prije konačnih rezultata.

PREDNOSTI: Iskusan političar, kvalitetan i uspješan gospodarstvenik/ menadžer, dobar organizator
NEDOSTATCI: dvojbena javna percepcija



Marijan Marinko Filipović, predsjednik AHSSa u Opuzenu, umirovljeni saborski zastupnik, bivši šef DABa, PBZa u Opuzenu,..., ovo mu je drugi pokušaj u neposrednim izborima za gradonačelnika, zadnji put je otpao u prvom krugu dobivši manje od 300 glasova. Čovjek nevjerojatne energije i ambicije, sam protiv svih – „uvik kontra“ J, doista jedan poseban gospodin. On zna sve, od atomskih muha do kredita, recesije i makroekonomije, poljoprivrede... tražio sam malo po webu. Mnogo puta sam spominjao golemi trud da postane gradonačelnik jer smatra da zna i može pa me ne bi čudilo ako ovaj put ne uspije u svojem naumu, da opet u svojoj 76.oj pokuša ponovno. S njim sam stalno na TI iako bih volio da ga manje spominjem jer mi neki spočitavaju da ga na ovaj način promoviram. Njegove šanse ovaj put? Bez podcjenjivanja, ipak neće ući u drugi krug. Ulaže gomilu energije u PR ali ljudi ga jednostavno ili vole ili ne vole. U Opuzenu nije uspio pobijediti od 1993.e i nakon dvadeset godina, mislim da ni ovaj put neće uspjeti – MF oprosti ako griješim, tražite šansu u gradskom vijeću.

PREDNOSTI: Iskusan političar, kvalitetan i uspješan makroekonomist, energičan i uporan
NEDOSTATCI: (pre)star, samoljubiv, loša javna percepcija



Stipe Vuletić, profesor po zvanju, nastavnik u OŠ Opuzen, član glazbe – totalna nepoznanica u političkom smislu, snažan momak, energičan i kvalitetan kadar , predsjednik lokalnog HSP AS. Ovo su mu prvi izbori uopće, debitant dakle i iznenađenje i osvježenje na lokalnoj političkoj sceni o čemu sam već pisao. Kako podržavam mlade u politici, jer su mi ovi koje već predugo gledam odveć dosadni, naporni i isprazni, odlučio sam ipak da ću svoj glas povjeriti njemu jer vjerujem u naše mlade ljude. Šansa Vuletića je utoliko veća što ima apsolutno „čistu“ biografiju, nije bio ni u partiji ni u HDZu,ni u SDPu ni u jednoj stranci osim HSPa. Kakva je njegova prilika ući u drugi krug ne znam, valja biti oprezan jer se iako (upitne) ankete govore drugačije, može dogoditi da i ne uspije. Opet, treba vjerovati da će se neke stvari mijenjati...

PREDNOSTI: mlad, obrazovan, odlična javna percepcija, energičan i odlučan
NEDOSTACI: (ne)iskustvo

Što se tiče našeg aktualnog gradonačelnika, ovaj put ne bih puno gnjavio, ostavljam Vama da prosudite sami ako već do sada niste. Mogu tek spomenuti da smatram da je potrošen jer se dobrano iscrpio u svojih dvadeset godina neprekidnog političkog rada – i još mu nije dosadilo!? Vukao je i radio, nekad više nekad manje ali je na zalasku karijere. Ne mogu oprostiti "uzvišenost" kojom zrači, predaleko od naroda u "našoj" Insigniji. Sretno Ivo, nemojte što zamjeriti, kao javna ličnost podložni ste kritici koju objektivno zaslužujete više nego itko drugi u Opuzenu.

Što uopće zaključiti na kraju ovog kratkog teksta? Sve je otvoreno, karte su na stolu, svi sve znamo, a opet ništa ne znamo. Tko još nema svog favorita neka ga sam izabere do nedjelje, a o nekakvim projekcijama teško je govoriti. Bitku za drugo mjesto voditi će Vuletić i Čulić, nagađam ali mislim da je to prema kuloarima jedino za očekivati. Mihaljević je siguran sam već u drugom krugu...

Post je objavljen 16.05.2013. u 14:15 sati.