Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sumi

Marketing

Što nakon rodilišta?

Prva obaveza je sređen prostor. Bez kućnih ljubimaca, ako je moguće bez "socijalnih nemira", idealne temperature i vlage. Pogotovo ako se radi o nedonoščetu!

Idealna temperatura i vlaga su cca 24°C i 40-60%. Ako ste na radijatorima, i uz 50 vlažnih ručnika ćete teško natjerati na 30%, sa tim se pomirite, osim ako nemate neki dobar ovlaživač ili slično. Idealne uvjete je u raznim godišnjom dobima lako ili teško postići. Recimo sad u proljeće, idealni uvjeti temperature i vlage su tu i bez vaše intervencije. A zimi, kad se toplana isključi oko 22:00 morate se snalaziti sa padom temperature do 4:00. Pa onda kad toplana proradi, ožeže ga na 27°C osuši zrak do 5%....nije lako...
Za ovaj problem morate imati mjerač vlage i temperature (termometar i higrometar).
Osobno sam u to uložio 100kn (4 različita komada sa ebaya, made in China, razilaze se u 2-3 stupnja°C). Pouzdao sam se u ovaj:


Slika 1: Termometar/higrometar zadovoljavajuće preciznosti (ebay: cca $5)
Uglavnom veliki naglasak na savršenu temperaturu i vlagu počinje lagano popuštatu nakon prvog mjeseca provedenog doma.

Prehrana
Mlijeko mlijeko mlijeko. Majčino majčino majčino.
Čaj i ostale pizdarije su još jedna od mnoštva balkanskih gluposti u koje se kunu babe i tetke. Čaj dovodi do pothranjenosti vašeg djeteta i do smanjenja proizvodnje majčinog mlijeka, narušava floru djetetovih crijeva (iako umiruje dijete!), itd itd...Ako je vruće, vaše tijelo će automatski proizvesti više vode u mlijeku kako bi se dijete više napilo nego najelo, tako da se priroda pobrinula za sve, vi se trebate samo pouzdati u nju, osluškivati je i nenametljivo se uklopiti.

Hranjenje
Sisa je najbolja, ali ako nema dosta u njoj, ja bi preporučio Hipp (preHipp i td...). Nestle mi nije ulio neko povjerenje, a i smrdi za pofizdit kad se smućka. Uglavnom, ne bit lijen oko sise, već natjerati mlijeko!
Vaše dijete tako jede najbolju moguću hranu a i manje imate zahebancije sa bočicama, pranjem, mućkanjem, dezinfekcijom, praškovima, žličicama, prokuhavanjem vode i td, itd... Ako natjerate sisu da radi, poslje vam ostaje samo zagrnuti majicu!

Ako imate nedostatak vremena (npr imate dvojke), imate problema sa količinom mlijeka, ne stigne se na ručnu izdajalicu drhati po čitavu noć jednu pa drugu sisu... definitivno preporučam duplu električnu izdajalicu. Priključite obe sise i možete spavati dok se mlijeko samo muze a količina mlijeka se s vremenom povećava -bez vašeg truda!!!. U tu svrhu mi doma smo nabavili Medelu, model "Pump in Style -Advanced" (slika 2)


Slika 2: Električna dvostruka izdajalica Medela Pump In Style-Advanced

O ovoj izdajalici neću ništa reći nego da je njena nabavka od, doslovno NEPROCJENJIVE (materijalne) vrijednosti. Bez nje je nemoguće vremenski uklopiti toliko ručnog i pojedinačnog izdajanja da bi stvar krenula i približno uspješno kao s njom. Ma, kao što sam rekao, riječi su suvišne...

Mi smo (nakon pročavanja koja je najbolja) svoju nabavili preko Ebaya (za HR predlažem shipping: Hrvat-mula na putu iz SAD-a). Korištena je "slightly" mjesec dana. U biti vam i treba samo dok natjerate mlijeko (15-20 dana), a kasnije može i sakupljati prašinu wink

Pomoćno osoblje
Koliko djece rođeno, toliko je minimalno potrebno ljudi za rad oko njih jer drugačije je teoretski NEIZVEDIVO !!! rofl
Npr, ako imate dvojke, 1 osoba (mama) neće napraviti samo duplo manje od dvije osobe (npr majka + otac), nego neće moći napraviti skoro ništa. Dok hrani jednu bebu druga će sve izbljucati jer je nema tko dignuti za podrigivanje...

Prihvatanje i podizanje te držanje djeteta
Ovdje se dosta s koljena na koljeno prenose pogrešne i štetne navike. Proučavanjem literature ("baby handling") dolazim do zaključka kako se na Balkanu djeca podižu kao vreća krompira. Uzimaju djete objeručke, ali palčevima na prednji dio ramena i prsa a dlanovima iza po plećkama, simetrično. Tako se dijete doslovno poteže prsima u zrak i kako nema dovoljno jake mišiće vrata (a i ostatka tijela), tako mu se glava trza/poteže unazad (jako štetno!), kičma se izvija unazad (jako štetno!), djetetu je to jako neugodno (probajte vi biti povlačeni tako) itd itd...Vrat je ovdje ključan kao i izvijanje kičme, to su pokreti koje svakako treba izbjegavati. Navedeno "potezanje" djeteta iz kreveta dovodi do trajnih oštećenja. U najboljem slučaju dijete se uči pogrešnim pokretima. Isto vrijedi i za položaj ruku djeteta pri dojenju i manipulaciji. Ruke mu trebaju biti uvijek naprijed i nikada iza leđa. Laktovi moraju biti ispred ramena. Tako se djetetov plastični mozak uči pravilnim pokretima. Ovo shvatite kao zelenu granu koja se lako savija , ali ako očvrsne u krivo čeka vas inače nepotrebna fizijatrija, vježbe i ispravljanje "krive Drine" te trajni propust u normalnom razvoju vašeg djeteta (npr lošija motorika).
Dijete se dakle treba prihvaćati tako da jednom rukom pružate potporanj gornjem čvorištu vrata, kičme i ruku (naročito pridržavajući glavu), a drugom rukom se prihvata čvorište kičme i nogu (križa i bokovi).
Prvi mjesec dijete mora biti maksimalno u vodoravnom položaju (i pri dojenju) a spava na lagano povišenom od glavne prema nogama.Najbolje spavati na boku (na leđima može bljucati sebi u usta i daviti se), na stomaku samo pod nadzorom! Djetetu najviše odgovara bočni položaj, lagano svinut u fetalni, sa smotanom dekicom/ručnikom/plahtom, u obliku slova C, s vanjske strane, iza glave, leđa i nogu. Tako se dijete osjeća najzaštićenije što je jako važno!
Sjedenje ne dolazi u obzir do 5. mjeseca.
Pravilno držanje pri dojenju je od potpuno horizontalnog u početku pa laganim uspravljanjem kako dijete odrasta (recimo max 45° sa 5-6 mjeseci).Nije toliko važno... Važno je da od samog početka skupljate djetetove ruke da mu ne vise iza leđa. Udove treba odmah usmjeravati na držanje u nekakvoj prednjoj centralnoj osi tijela koje ne smije biti u leđima izvijeno već lagano savijeno prema trbuhu. To je JAKO VAŽNO! Kao što sam rekao, novorođenče ima "plastičan" mozak, odnosno upravo mu se stvaraju temeljni živčani putevi i osjećaj za normalne položaje i pokrete.

Još jedan od velikih debilizama balkanske odgojne škole: cupkanje sa djetetom u naručju (naročito kada plače) i ostale vrste treskanja!
Ukratko, nama je više stručnjaka sa Rebra preventivno reklo da je to nešto najgore što možete raditi svom djetetu u "baby handlingu". Zašto? Kao da je više važno...


Ovo sve na temu beba pišem samo prema vlastitom iskustvu i služi kao orijentir te se ograđujem od svih negativnih psljedica nečijih osobnih mućkarija. Sve moje tvrdnje se daju provjeriti na mnogim web stranicama na ovu temu (znanstveni radovi, meidincki savjeti, grupe, forumi, blogovi itd...)







Post je objavljen 11.05.2013. u 09:27 sati.