Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Lords of Salem (2012)




Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Heidi je DJ koja radi na lokalnom radiju i gdje zaprimi neobičan paket koji sadrži ploču na kojoj piše: 'The gift from the Lords'. Nakon što je pustila zvuk, počinje doživljavati neobične vizije i flashbackove o divljoj povijesti svog grada. Je li Heidi poludjela, ili su se Lordsi odlučili vratiti i osvetiti se Salemu?




Nakon nekoliko popularnih horrora pod redateljskom palicom Roba Zombie-ja kao što su House of 1000 Corpses, The Devil's Rejects ili pak remakeovi legendarnog Halloween serijala, Zombie nam se odlučio predstaviti sa novim uratkom početkom 2013. godine. Dosta se toga pisalo o najavama ovog filma, a činjenica je da je film trebao izaći i mnogo ranije, no zbog određenih razloga prebačen je na ovogodišnju premijeru. Lords of Salem je, može se reći tipičan robzombijevski film koji u sebi ima gore scena, scena nasilja, brdo bespotrebne golotinje, klasično dobre glazbe i pokoju nadnaravnu scenu. U ovom slučaju, Zombie se okrenuo gotovo u potpunosti nadnaravnoj priči, gdje možemo vidjeti vještičje rituale, salemske demone i ostale supernaturalne pojave. Makar sam kod Zombieja uvijek volio vidjeti vizualno odlično pogođenu sliku i raznorazne šarolike karaktere, mislim da se dugo nisam ovako razočarao u neki uradak za kojeg sam očekivao da će biti jednak, ako ne i mrvicu bolji od njegovih starijih filmova. Lords of Salem je film koji je po meni u potpunosti podbacio i izgubio je svu svoju čar već pri sredini svog trajanja. Velika šteta.




Film se od svoje prve minute kreće spuštati prema lošem, tek u nekoliko scena ponovno oživi te se opet strmoglavi. Već pomalo iritantno forsiranje Sheri Moon Zombie kao glavne ili glavne sporedne ženske uloge svima ide na živce, a ne moram ni podsjećati kako nije ostavila dobar dojma u Kući 1000 leševa ili u Đavoljim odmetnicima. Ovdje se stanje njene glume ipak malo popravilo, no i dalje je to gluma na bazi biljke. Ostali glumci uopće ni nisu toliko bitni, sva se priča uglavnom vrti oko nje i njenih problema. Običaj kod Zombijevih filmova je taj da se u nekoliko scena film sporo kreće do zapleta, no ovdje je slučaj još gori. Toliko je usporena radnja da sam film morao odvojiti na dva gledanja jer sam negdje pri sredini filma zaspao (a pritom nisam bio toliko umoran). Mjuza u filmu je jedna od svjetlih točaka, iako se ne može mjeriti sa prijašnjim soundtrackovima, ovdje imamo jednu melodiju koja se brzo uvuče pod kožu i koja vas prati do kraja filma. Efekti nisu loši, sotonistički obredi i mnoge nasilne scene djeluju snažno na gledateljevu psihu, ovo je vjerojatno najkompliciranije Zombiejevo djelo upravo po tome što se u rijetkim filmovima općenito može susresti tolika količina 'realnog' nasilja i upotpunjenog prikaza tih obreda, ili barem kakvim ih Zombie vidi. Mnoge kontroverzne scene koje se pojavljuju tijekom filma upućuju na to da Zombie svojoj publici želi utjerati strah u kosti kroz provokativne situacije s kršćanstvom i Crkvom, sotonizmom i vješticama, a jezive scene su, gledajući na prijašnje redateljeve uratke, mnogo učestalije.




Lords of Salem je sirov, brutalan i prilično loš horror film koji me nije očarao. Pati od mnoštva stvari koje su ga sustavno nazadovale, a krajnji rezultat je također ispao loš. Osim nekih standardnih redateljevih pozitivnih strana, sve ostalo što se moglo zamisliti da bude u redu ispalo je kompletan fijasko. U potpunosti nepotreban flick.

Post je objavljen 06.05.2013. u 02:54 sati.