Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/e-opuzen

Marketing

Neretvanska politika

Politička scena Neretve izrazito je aktivna, sve političke stranke dokazuju pred narodom da su upravo one najkvalitetnije ili najhrvatskije ili najnarodnije. Narod to itekako zabavlja, svi volimo čuti tko će izaći na izbore i s kojim partnerom, tko sakuplja potporu i želi biti gradonačelnik ili načelnik ili jednostavno biti barem nezavisni vijećnik s nezavisne liste.



U najvećem neretvanskom mjestu, Metkoviću, sve oči uprte su svima nam znanu NL Most, koja ima velika očekivanja od ovih izbora i želi pobijediti Jamba i njegove jatake. Koliko su ozbiljni u cijelom naumu, svi s ove liste ovjerili su zadužnicu na milijun kuna kod javnog bilježnika, kao jamstvo svoje predanosti zadanom cilju i političke i moralne odgovornosti prema narodu koji ih je spreman podržati. U suprotnom, ako netko od njih „proda“ svoj glas Jambu ili nekom drugom, biti će svojim imenom dužan uplatiti milijun kuna NL Most. Aktualni vladar grada Jambo je pred zidom, banke ga stišću da se naplate njegovom imovinom zbog kredita od 115 milijuna kuna, koji je namjeravao iskoristiti za kupnju nekakvih atraktivnih parcela po Dubrovniku ali mu se posao izjalovio i ostali su tek dugovi. Tvrdi Jambo da to nije istina, ali njegov bivši jatak Buć, koji je odlično informiran, uporno tvrdi da ima pouzdane informacije iz RBA banke i da je Jambo pred općim slomom.

Ma koliko ranjen bio, Jambo je još uvijek najizgledniji kandidat za gradonačelnika, opasan i odvažan u namjeri da uzme još jedan mandat. Njegovi aktivisti prikupljaju potpise kao i protukandidati iz Mosta – u Metkoviću je potrebno prikupiti najmanje 500 valjanih potpisa. Most se protiv Jamba bori i besplatnim informativnim glasilom, čiji drugi broj su nekidan razdijelili. Dostupan je ovdje. Od ostalih opcija, HDZ se i ovdje drži za vladara, na svojim web stranicama istakli su kandidate za dogradonačelnike, a u isto vrijeme o koalicijskim partnerima ni riječi(HSLS, HSP AS i HSU). Ne može se baš reći da prozivaju Jamba, tek kurtoazno spomenu poplavu i sl. Zanimljiva kampanja za razliku od prošle ... Metkovski SDP ide na izbore s HNSom, a u znak prosvjeda zbog županijske koalicije s Jambom i HSSom, dopredsjednik ŽO Dalibor Obradović podnio je iz moralnih razloga ostavku na svoju funkciju – pohvalno, ovakve stvari su rijetkost. I na kraju, HSP i dalje tuče po Jambi, zasigurno najaktivnija pravaška kampanja dosad – Volarević ne odustaje. Ako Vas zanima, pročitajte na web stranici, preobimna je to materija da Vas s njom davim.

U Pločama pak, Krešo Vejić traži koalicijske partnere s pravaške scene da se glasovi kažu, ne rasipaju odnosno da neka pravaška opcije ne uleti možda u GV i uzme im mandat, dok se protiv njega okuplja nekoliko nezavisnih lista. Najjači je kandidat Srzentić koji putem svojeg bloga javno proziva HDZ zbog malverzacija u nekoliko pločanskih firmi te neispunjenih obećanja i zavlačenja oko istih. Uz njega je i poznata aktivistica Ana Musa iz udruge Lijepa naša. S druge strane, najjači protivnik SDP, istakao je bivšeg dožupana Ivu Karamatića, sina poznatijeg Ante, bivšeg gradonačelnika u utrku za premoć u vladanju Pločama.

Bitka će biti neizvjesna iako se u kuloarima spominje i to da HDZ nema šanse, jer su navodno svi protivnici Kreše Vejića, ako je vjerovati pričama, spremni u drugom krugu podržati njegova protukandidata kako bi skinuli HDZ s vlasti. Posljednji izbori za europarlament ipak pokazuju prednost HDZa za 300 glasova pred SDPom. Tu je i Pločanska stranka koja isto udara po Vejiću zbog netransparentnosti. Koliko su pločani „crveni“ vidjet će se uskoro ... U Pločama djeluje i AHSS odnedavno pa će i nama iz Opuzena biti zanimljivo pratiti i njihove rezultate.



Susjedna nam Općina Slivno je od svojeg nastanka pod vlašću HDZa i siguran sam da će tako i ostati. Uz njih, na izbore izlaze i HSPovci u koaliciji s HSSom te HSPov dojučerašnji predsjednik Denis Šešelj, sada u suparničkoj stranci AHSP s kojom je pokušao ući i u europski parlament i nije uspio. Autohtona seljačka stranka i ovdje ima podružnicu, a bivši pulen MFa Ž.Bartulović, sada u HNSu, pokušat će osvojiti koji mandat, zajedno s koalicijskim partnerom SDPom. Ostaje nam vidjeti hoće li Smiljan Mustapić opet premoćno pobijediti u prvom krugu, zadnji put to mu je uspjelo – ovo je ipak utvrda HDZa.

Kula Norinska i Pojezerje su u sličnoj situaciji, načelnik se bira u prvom krugu i nema prave neizvjesnosti pa se nema što posebno ni dodati. U Zažablju pak zanimljivost da su neka mjesta podijeljena zbog novog kandidata za načelnika iz redova HDZa, nakon odustanka Milenka Glavinića i razmišljaju o nekakvoj nezavisnoj listi, a što se tamo točno događa saznat ćemo također uskoro. Inače, HDZ je istaknuo mladog Antu Pratežinu kao kandidata i njegova pobjeda je ipak izvjesna, usprkos otporima nekih frakcija i mjesta kojih ima mnogo (Mlinište, Badžula, Mislina, Kuti, Bijeli Vir, Kosa...) pa tako ima i mnogo oprečnih mišljenja. HDZ ovdje ipak premoćno pobjeđuje ...



Na kraju šećer, Opuzen. Barem dvije nezavisne liste, Balatura i Jure Stanić. Balatura je prikupila potrebne potpise, nakon svog cirkusa uspjeli su dobiti potporu svih bitnih političkih čimbenika – magistar, inženjer i profesor te dragi vođa, svi oni su potpisali! Čestitam. Sad čekamo hoće li ih i predat u općinu. Što se tiče Jure Stanića, jučer je viđen kako prikuplja potpise što znači da ipak neće s MF u koaliciju iako se govorilo da je to gotova stvar. Točna je informacija da je zapravo pobijedio razum ma kako to ovdje zvučalo čudno – gosp. Jure Stanić je ipak lucidan čovjek i svjestan da s magistrom nažalost ne može izaći na kraj. Opet, da apsurd bude veći, AHSS, SDP i HSU imaju svoj „štab“ u Jure Stanića u poslovnom prostoru. Ludilo! Nadalje, u prisustvu Jure Stanića bio je i Ivo Ključe – Beca, pa se pitam znači li da njih dvojica idu zajedno u pohod na gradsko vijeće? Bit će veselo, ludo i nezaboravno – nismo mogli bolje ni poželiti!



Dakle, Balatura je cirkus, Beca i Jure su eksploziv, a MF je Sulejman Veličanstveni – gospodar svemira pa je zabava garantirana, užitak nenadmašan, a krajnji ishod totalno neizvjestan! Imat ćemo najluđe izbore ikad te zasigurno odličan odaziv, ovo se ipak ne smije i ne može propustiti!

* * * * * * * *
U tijeku je anketa vezana za uvijek aktualnu temu - kupovina glasova birača. S tim u vezi, emetkovic je donio clanak na čiju temu sam i ja pisao ranije, a izdvajam tek podatak da je ovakav prekršaj zapriječen kaznom zatvora do 5 godina, pa svi Vi koji kupujete ili prodajete budite spremni podnijeti konzekvence ako Vas u istome uhvate - navodno Vas ima ...


Post je objavljen 30.04.2013. u 00:01 sati.