Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Petokraka ili krunica?

Dvije ruke na plakatu, jedna krvavo crvena u kojoj je petokraka sa srpom i čekićem, druga “normalna”, čista, nježna u kojoj je krunica, su digle podosta prašine. Na plakatu još piše: “Jednostavan izbor! Za sigurno sutra!”. Radi se o plakatu za sisačke lokalne izbore koalicije koju predvodi HDZ. Građanska akcija je optužila HDZ za rasizam (petokraka u crnoj ruci?), dok je Darinko Kosor (predsjednik HSLS-a, koalicionog parnera HDZ-a u Sisku) plakat proglasio primitivnim i glupim (u koaliciji su još među ostalima HSS i HSP Ante Starčević & Ruže Tomašić), te je HDZ na kraju ipak najavio da će povući navedeni plakat, što se još nije desilo.

Za razliku od GA ne mislim da je plakat rasistički, već antikomunistički, i s te strane su autori plakata nesumnjivo u potpunosti pogodili želje predsjednika HDZ-a Karamarka. Ne radi se tu o crnoj i bijeloj ruci, već o dva simbola koja se nalaze na njima. Po meni plakat postavlja dva pitanja i na njih ću se osvrnuti.

Prvo se odnosi na krvavu ruku ispod petokrake i nasuprot njoj čista, nevina, neuprljana ruka sa krunicom. Ma dajte molim vas, nemojte me nasmijavati, kao da u ime križa, odnosno od strane onih koji su se borili pod njim nije proliveno itekako puno krvi? Uostalom ne treba ići daleko u povijest, dovoljno se sjetiti one nedavne na ovim prostorima. Poznato je da je dobar dio sveštenstva SPC-a je podržavao (i još uvijek podržava) Mladića i Karadžića, i proglašava ih herojima. Slična je situacija i sa Crkvom u Hrvata, stajali su čvrsto i iza pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca kao što su Norac i Glavaš. Trenutno su aktualne molitve za herceg-bosansku šestorku. I kad već pojedini biskupi mogu prije izricanja prvostupanjske presude priželjkivati oslobađajuću presudu, tako i ja mogu reći da priželjkujem maksimalne kazne.

Drugo pitanje koje plakat postavlja je SDP ili HDZ, odnosno komunisti (valjda po defaultu ateisti) ili vjernici (tj. neupitno moralni i pošteni)? Ovo pitanje je čak gluplje od prvog. SDP se u potpunosi odrekao (nažalost!) od svakog nasljeđa Saveza komunista, i dobrog i lošeg, osim naravno imovine koju je dobio u nasljeđe. To je stranka koju, s potpunim pravom, Dragan Markovina naziva domobranskom. Potpisujem. Vidjeti komunističku opasnost u SDP-u mogu samo totalne neznalice. A kad bi prebrojavali bivše članove SK u SDP-u i HDZ-u, siguran sam da bi ih se u HDZ-u našlo puno više, a mnogi od njih su sada preobraćeni vjernici. Dakle, SDP od komunista baštini tek imovinu, a HDZ dio članstva (i to ne mali), a ideološki i jedni i drugi su od njih daleko svjetlosnim godinama.

I kad već plakat na takav način postavlja pitanje, ma što o njemu mislio, bit ću toliko slobodan i dati svoj odgovor na njega, kad me već vuku za jezik. Što se mene tiče izbor je zaista jednostavan i tu nikavih dilema nije bilo. I pri tome ne mislim na izbor HDZ ili SDP. Odnosi se na pitanje: petokraka ili krunica? Petokraka sa srpom i čekićem, definitivno!

Post je objavljen 27.04.2013. u 18:44 sati.