Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Život bez asfalta u srcu Trešnjevke, dio drugi



Ni desno ni lijevo, asfalta nema nigdje! Snimio: Vanja


Čitateljice i čitatelji bloga sa dužim čitalačkim stažem će se možda sjetiti jednog mog kratkog posta o jednoj maloj uličici u srcu Trešnjevke koja tada (2009. godine), ali i sada, nije bila asfaltirana. Riječ je o Lukavečkoj ulici koja se odvaja od Kranjčevićeve nedaleko kružnog toga sa Novom cestom.

No, Lukavečka cesta nije usamljen slučaj - na Trešnjevci postoji još najmanje jedna ulica koja još nije osjetila čari asfalta. I ona je, kao i Lukavečka, vrlo samozatajna, jedva primjetljiva. No, njena je sudbina podosta zanimljiva ... pogledajmo u današnjem postu kako ona izgleda ovih dana, a tokom slijedećih dana ćemo joj se još vratiti ... Riječ je o Gaboškoj ulici u Voltinom.

Trenutačno je ta ulica podijeljena na dva dijela, sjeverni se odvaja od Golikove nedaleko Hanamanove (nekada je pristupni djelić nosio ime Medvedničke ulice, no ta ulica u stvarnosti više ne postoji, progutao ju je "Končar". Južni dio se odvaja malo niže i oblika je slova "T" ... vidljivo je i iz karte, ali i u stvarnosti da je to nekad bila jedinstvena ulica, no čini se da je izgradnja tračne dizalice u tvorničkom krugu "Končara" presudila ulici. Vjerojatno im je falilo prostora pa su ga uzeli od ulice.

Pogledajte kako to danas izgleda - na uglu sjevernog dijela je devastirana kućica, iza nje je nekoliko objekata koji imaju izlaz na Golikovu i ulica sama po sebi je pretvorena u poluprivatni kolski put. A južni dio je sličan - lijevi komadić je zapravo tokom vremena zarastao u livadu, a desni je tek malo bolji kolski put.



Crvenom bojom je označena ulica danas, ljubičasta označuje ogradu firme "Končar".


Zna li tko kako je ta ulica izgledala prije izgradnje "Končara"?



Sjeverni dio Gaboške ulice. Snimio: Vanja


Izlaz Gaboške ulice na Golikovu, nekada je to bio djelić Medvedničke ulice koja je u međuvremenu nestala. Snimio: Vanja


Sjeverni dio južnog diejla Gaboške ulice. Snimio: Vanja


Južni dio južnog dijela Gaboške ulice. Snimio: Vanja


Post je objavljen 26.04.2013. u 13:45 sati.