Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spasitebebe

Marketing

Pobačaj

Pobačaj, statistički gledano, ima malo direktne veze s natalitetom. Pobačaj je prije svega moralno pitanje - je li dozvoljeno ubojstvo ili ne. Osnovni zagovornici slobode pobačaja su liberalni liječnički lobiji, koji zarađuju na abortusima. Iako znaju kako nakon nekoliko abortusa postoji velik rizik sterilnosti, oni mladim djevojkama o tome izbjegavaju govoriti, prije svega zbog svoga interesa. Kada se te djevojke udaju i požele djecu interes ovih liberalnih liječničkih krugova je dobro naplatiti umjetnu oplodnju, na čemu se zarađuje daleko više nego na abortusima. Kako bi ta zarada bila što veća ti liječnički lobiji su spremni abortuse raditi po vrlo niskim cijenama kako bi neplodnih žena bilo što više, spremni su plaćati političko lobiranje kako bi zakoni o abortusu i umjetnoj oplodnji bili što liberalniji, a spremni su također plaćati političare da što više otežaju usvajanje siročadi kako se mladi bračni parovi ne bi, umjesto umjetne oplodnje odlučili na posvojenje.

U svim civilizacijama ,ubojstvo je načelno zabranjeno, ali su svugdje postojali izuzeci. U primitivnim sredinama ubojstvo pripadnika protivničkog plemena je normalna stvar. U robovlasničkom društvu ubojstvo roba je stvar vlasnika. U mnogim kulturama otac ima pravo ubiti sina ili kći ako osramote obitelj. U mnogim kulturama muž ima pravo ubiti ženu zbog nevjere, a mnogo žena je, iz običaja, spaljeno poslije muževljeve smrti. Kroz povijest je mnogo ljudi ubijeno odlukom sudskih organa. U industrijski razvijenim civilizacijama, najčešća vrsta pravno, a za neke i moralno dozvoljena vrsta ubojstva je pobačaj tj. ubojstvo nerođenog djeteta. Razlika između pobačaja i ostalih vrsta ponegdje "dozvoljenih ubojstava" je u tom što kod svih ostalih slučajeva žrtva snosi bar dio krivice za vlastitu kob, i što se mogu braniti, ili barem protestirati protiv vlastite sudbine.

Pobačaj je jedina vrsta ubojstva u kojem žrtva nema nikakve krivnje, i u kojem žrtva nema nikakve mogućnosti braniti se ili bar protestirati.

Sloboda izbora je najčešći argument pristalica pobačaja. Nesumnjivo je da svaka žena ima pravo, slobodnom voljom odlučivati, hoće li imati djecu ili ne.Međutim, svako pravo nosi i odgovornost. Kada sklopite ugovor o prodaji vaše imovine ona više nije vaša. Kada potpišete ugovor ne možete se predomisliti i reći "ne priznam ugovor". Svaki ugovor se može raskinuti samo pod ugovorenim uvjetima. Kad žena na vjenčanju kaže "DA" potpisala je ugovor da je spremna, između ostalog i rađati djecu. Svaki put kad muškarac i žena stupe u seksualne odnose oni "potpisuju"ugovor s otkaznim rokom od 9 mjeseci. Sloboda izbora je nesumnjivo pravo žene kojeg se svaka žena treba prisjetiti prije sklapanje braka, a ne poslije, i prije svakog seksualnog odnosa, a ne poslije.

Tihomir Čuljak: "Osnove globalnog gospodarstva", str. 63

http://www.scribd.com/doc/68521608/Tihomir-%C4%8Culjak-Osnove-globalnog-gospodarstva


Post je objavljen 26.04.2013. u 10:54 sati.