Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Ivica Ivanac: Gospodar munja

Knjiga o geniju, izumitelju Nikoli Tesli. Autor se više koncentrirao na njegove izumiteljske poslove nego na privatan život (osim nekoliko sličica iz djetinjstva) te na odnos s Edisonom i na druge ljude koji su imali novac, ali nisu željeli poduprijeti njegov rad ili su mu krali ideje. Uglavnom, doista se radi o geniju, a kada se samo sjetim kako se danas olako mnoga djeca proglašavaju genijalcima, muka mi je. Ovakav se neće roditit još ni za petsto godina. Mnoge njegove ideje i zamisli nisu prihvaćene ni razumljive čak ni danas. Šteta je što je umro tako, zaboravljen. Iza sebe je ostavio oko 700 patenata i sve ih je ostvario do 50. godine života. Drugi su mu često krali ideje jer novaca nikada nije imao.

CITATI:

'A dječak Nikola bojao se i učtelja i učenika. On je za njih bio seljančić, čobančić. Što je neki gradić manji, to njegovi stanovnici žele biti veći građani.'

'- Ne mogu još dokazati da sam u pravu, ali osjećam to! Instinkt je nešto što nadmašuje saznanje. Mi imamo u mozgu finija vlakna koja nam omogućavaju da opažamo istine do kojih inače ne bismo mogli doći!' (Nikola Tesla)

'Ali osvetoljubivi su ljudi koji nemaju pametnijeg posla.'

'Nisam bio slobodan u Pittsburghu, bio sam ovisan i nisam mogao raditi. Da bih nešto stvorio, potrebna mi je puna sloboda. Čim sam se oslobodio te zavinosti, ideje i pronalasci izbili su poput slapova Niagare.' (Nikola Tesla)

'Ništa nije primamljivije ni važnije za poučavanje od same prirode. Shvatiti taj veliki mehanizam, pronaći sile koje u njemu rade i zakone koji njime upravljaju, najuzvišeniji je zadatak čovjekova uma.' (Nikola Tesla na početku predavanja 20. svibnja 1891. godine)

'Milijuni ne rađaju ideje. Misliti se može i bez dolara, a tek mišljenje rađa ideje. Od tisuću ideja tek je jedna dobra. Od tisuću dobrih tek je jedna izvediva. Ima jako malo izvedivih ideja. Govorim to poučen vlastitim iskustvom.' (Nikola Tesla Edisonu)

'Osamljenik, mislio je da ljudima može značiti nešto samo ako za njih radi. To je možda jedina greška u njegovu životu.'

'…izgrađena je radionica – baraka na čijem je pročelju sam Tesla zabio ploču s riječima: 'Ostavite svaku nadu, vi koji ulazite ovamo (Lasciate ogni speranza voi ch'entrate).'

'U današnjem svijetu bolje je da revolucionarne ideje i izumi nisu prihvaćeni, već da budu napadani i uništavani , moraju proći kroz gorka iskušenja, nevolje i borbu! Jer to je naš put! Tako mi dolazimo do svjetlosti! Tako su ismijavali sve što je kroz cijelu povijest bilo veliko! Ali to je napredno izlazilo iz borbe još snažnije i pobjedonosnije! Što sad, da stanemo i plačemo? Da bespomoćno čekamo? Nikada si to ne bismo oprostili! Borit ćemo se na jedini način na koji znamo – radit ćemo!' (Tesla radnicima koji više nisu željeli postavljati strojeve jer tri tjedna nisu dobili plaće)

'Ne žalim što drugi kradu moje ideje. Žalim što nemaju svojih' (Nikola Tesla)


Post je objavljen 23.04.2013. u 13:36 sati.