Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Nekoliko pitanja

Pitanje zastupničkih plaća.

Dok je Tuđman "kontrolirao" Sabor (zapravo tuđmanov HDZ imao većinu), pitanje plaća se nije postavljalo u negativnom kontekstu. Postavljalo se pitanje jesu li dovoljno plaćeni saborski zastupnici i jesu li zadovoljavajuće privilegije koje im popratno pripadaju (tada je sabor bio pun akademika i doktora znanosti). Odgovor je bio ne. Nisu adekvatno plaćeni niti su im privilegije primamljive ...
Socijaldemokrati (deklarativni, ne i istinski) zagovaraju bitan pritisak na saborske izdatke (radi se o stopedesetjednoj osobi).
Kako se radi o kreativnom, odgovornom i stresnom poslu (obavezi), jasno je čiji je koncept ispravan. Zastupnici bi trebali biti izabrani, izvrsni. S konceptom potplaćenosti takvi neće kročiti u Sabor.



Pitanje prava na sređenu državu.

Građani (stanovništvo) ima pravo na sređenu i organiziranu državu. U RH, trodioba vlasti jamči neovisnost pojedinih segmenata vlasti, ali i funkcioniranje u slučaju nepogoda koje mogu izazvati disfunkciju bilo kojeg segmenta te vlasti. U slučaju predsjednikove nemogućnosti obavljanja dužnosti, zakonom je propisano tko ga zamjenjuje. Građani ne smiju osjetiti nedostatak bilo koga iz vlasti.
Jednako tako, stanovništvo (puk), ima pravo na kvalitetne nositelje državne vlasti. A po zakonu ponude i potražnje, smanjenje naknada, smanjuje kvalitetu nositelja vlasti.



Pitanje demokratskog odabira državnih dužnosnika.

Demokratski odabir podrazumijeva proces kandidature (uobičajeno određeni broj potpisa osoba koje podržavaju nečiju kandidaturu). Ali mlade demokracije nikad ne raspravljaju o bitnoj odrednici predloženih. Stručnost i moralnost. (To se podrazumijeva da vrše predlagatelji, te dijelom i birači.)
Nitko ne postavlja pitanje primamljivosti tako odgovornih mjesta i uloga, nitko ne postavlja pitanje truda nekompetentnih kako bi se domogli tog utjecaja. (Dakle, radilo se o konceptu istinskog formiranja cijene rada tih osoba, ili se koristili sdp-ovim modelom potplaćivanja; ionako razlika do pune cijene biva nadoknađena koruptivnim putem.)
Demokracija, naročito mlada demokracija, ima problema sa regrutacijom (popunjavanjem) političkih odabranika.
Populistički pristup SDP-a (u zadnje vrijeme) upravo ustrajava na krivom pristupu jer ionako ne može ponuditi kvalitetu, te stoga relativizira ... (proziva izrazitu manjinu zbog navodne preplaćenosti, koja bi u kriznim razdobljima trebala imati još veću naknadu, s namjerom da smanje konkurenciju i pritisak na svoju nesposobnost).



Pitanje naše zrelosti kažnjavati pogreške.

Politika je profesija, birači nedorasli političkim smicalicama. Tko je "onaj pravi"?



Odgovor na sva pitanja glasi: Političko organiziranje je oblik interesnog organiziranja, i dužni smo biti upućeni prije štetnog događaja. Dužni smo odgovarati sebi i zajednici kojoj pripadamo. Dužni smo napraviti i podržati one i ono najbolje iz nas samih i u nama samima. Za sveopći boljitak. (Čitaj: moramo biti obrazovani!)(Odgovore na pitanja ćemo znati samo ako smo adekvatno obrazovani.)


p.s.
Pitanje pravopisa.

Ja sam za korienski. (Privremeno latinski, dok se rječnikom dostatno ne udaljimo od sadašnjeg tkz. "vukovskog fonetskog" hrvatskog književnog jezika, ...)


Post je objavljen 21.04.2013. u 01:12 sati.