Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nenadtvnews

Marketing





*********************************************************************************************
IZDVAJAMO VIJESTI DANA NA NENADTV
*********************************************************************************************

Europski parlament prihvatio posljednju rezoluciju o Hrvatskoj spremna za ulazak 1. srpnja!
Zagreb,/Rijeka 18.04.2013., 16:55 h Nenadtv.hr
Europski parlament prihvatio je posljednju rezoluciju o Hrvatskoj prije ulaska u Europsku uniju.


Nenadtv.hr
Na glasovanju u Europskom parlamentu, za je bilo 529 zastupnika uz 36 protiv i 39 suzdržanih. Ocijenjeno je da je Hrvatska potpuno spremna za članstvo.
Ipak, poziva se na nastavak reformi kako bi hrvatski građani imali koristi od članstva

*********************************************************************************************
POGLEDAJ DANAS VIJESTI 17:00 H NENADTV
*****************************************************************************************************************************

Linić: Do kraja travnja pet milijardi kuna za dugove zdravstva
Zagreb, 18.04.2013., 16:27 h Nenadtv,hr
Ministar financija Slavko Linić najavio je danas da će Ministarstvo do kraja travnja uplatiti oko pet milijardi kuna zdravstvenim ustanovama koje potom trebaju do kraja lipnja isplatiti svoje dugove i svesti rokove plaćanja na zakonskih 60 dana.

Nenadtv.hr
Vlada je danas odlučila sanirati dugove 25 zdravstvenih ustanova kojima su osnivači jedinice područne i regionalne samouprave, za što će biti izdvojeno 1,13 milijarde kuna. Već ranije je odlučila sanirati devet kliničkih bolnica, kojima je osnivač država, a čije su ukupne obveze krajem prošle godine bile 1,9 milijardi kuna. Ostatak su dugovi HZZO-a prema ustanovama i dobavljačima.

Linić je nakon sjednice Vlade rekao da će "do kraja mjeseca svi dugovi kliničkih bolničkih centara, županijskih bolnica i domova zdravlja biti plaćeni".


"Do kraja šestog mjeseca svi moraju biti svedeni na rok plaćanja od 60 dana, čime će biti provedena financijska transakcija za saniranje dugova, a potom i ozbiljan rad na sanaciji da se ne stvaraju novi dugovi. Zajednički će na tome raditi ministarstva zdravlja i financija te HZZO, i tu ćemo pokazati koliko se može promijeniti način upravljanja i kontroliranja rashodovne strane zdravstvenog sustava", rekao je Linić.

Cijela financijska konstrukcija za sanaciju zdravstva zatvorena je i uz pomoć kredita. "Sve je to dogovoreno i isplanirano ponovno kroz zaduženje. Kad promatramo sve dubioze koje smo zatekli, od brodogradnje, neracionalnosti, neprovedenih strukturnih promjena u trgovačkim društvima, problema u zdravstvu - posljednjim potezima koje ćemo imati u prvom polugodištu sve ono što se zove prošlost i plaćanje prošlosti bit će zatvoreno. Nažalost, i iz kredita", rekao je Linić. Naglasio je da do kraja godine cijeli sustav mora biti postavljen tako da se više ne stvaraju dodatne dubioze.

Pacijenti to ne bi trebali osjetiti, tvrdi ministar. "Zdravstveni sustav mijenjat će se tamo gdje je neracionalan, a neki će se odjeli spajati ako su dvije bolnice blizu", kaže Linić.




Izmijenjena optužnica odgodila suđenje Naletiliću Tuti
Zagreb, 18.04.2013., 16:11 h Nenadtv.hr
Suđenje haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti na zagrebačkom Županijskom sudu danas je ponovno odgođeno na traženje obrane jer je tužiteljstvo promjenilo optužnicu kojom Nalatelića sada tereti za otmicu i poticanje na ubojstvo, ali ne i za sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno djelo.

Nenadtv.hr
Sudac Ivan Turudić suđenje je odgodio za 26. travnja na prijedlog branitelja Željka Žganjera koji je tražio "vrlo kratak rok", objasnivši da je za danas pripremio dokazne prijedloge prema staroj optužnici.

Turudić je izrazio sumnju da obrana pokušava odugovlačiti postupak. Dodao je da je zadnji put odgodio suđenje za mjesec dana kako bi Žganjer mogao pripremiti obranu, ali da je tek prije tri dana izvršio uvid u spis.

Tužiteljstvo je odustalo od progona Naletelića za sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno jer to nedjelo ne postoji u novom Kaznenom zakonu.


No, bivšeg zapovjednika tzv. Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane i dalje se tereti za otmicu Roberta Nosića u Policijskoj postaji Ljubuški 1993. te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Optužnica je podnesena još 1997. no suđenje nikada nije započelo. U međuvremenu je Naletilić uhićen i izručen Haaškom sudu na kojem je osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom veljače ove godine pušten je na slobodu.

Suđenje su pratili njegovi prijatelji, među njima umirovljeni general HVO-a Ivan Andabak koji je oslobođen optužbi za krijumčarenje 660 kilograma kokaina te desničar Mladen Schwartz i njegova supruga Ana Lučić.



Povjerenstvo kaznilo Jakovinu s 10.000 kuna: 'Prihvaćam odluku'
Zagreb, 18.04.2013., 15:09 h Nenadtv.hr
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je ministar Tihomir Jakovina kršio odredbe Zakona o sukobu interesa i kažnjen je s 10.000 kuna.

Nenadtv.hr
Jakovina je, ocijenilo je Povjerenstvo, istovremeno bio državni dužnosnik i član Uprave trgovačkog društva TJ-PROM. Sankcioniran je obustavom dijela plaće u iznosu od 10.000 kuna, a kaznu može otplatiti u 10 obroka.

'Slučaj je za mene završen'

Odamah nakon odluke Povjerenstva izjavu je dao i sam ministar Jakovina. Rekao je kako prihvaća odluku Povjerenstva o sukobu interesa, na nju se neće se žaliti i tu će odluku ispuniti. "Prihvaćam odluku Povjerenstva, nikad nisam negirao da sam propustio uskladiti rad svoje tvrtke zakonski sa onim što je trebalo učiniti i zbog toga ću konzekvence koje mi je Povjerenstvo odredilo ispuniti i neću se žaliti na odluku Povjerenstva", izjavio je Jakovina na konferenciji za novinare.

"Naglasit ću još jednom da stvarnog sukoba interesa u slučaju Tihomira Jakovine nije bilo i nakon što platim kaznu za mene je ovaj slučaj završen", istaknuo je.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa utvrdilo je danas da ministrovo propuštanje prijenosa upravljačkih prava u trgovačkom društvu TJ prom na drugu osobu, odnosno povjerenika, predstavlja povredu odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Stoga je Jakovini izreklo sankciju obustave isplate dijela neto mjesečne plaće u iznosu od 10.000 kuna koja će se izvršiti u 10 jednakih mjesečnih obroka.

Jakovina je ponovio kako sukoba interesa nija bilo. "Napravio sam propust, za to sam se ispričao i Povjerenstvu i hrvatskoj javnosti i drago mi je da je Povjerenstvo utvrdilo da sukoba interesa nije bilo", rekao je.

Na upit novinara kako je više puta rekao da će dati ostavku ukoliko Povjerenstvo kaže da je bilo sukoba interesa, a sada je Povjerenstvo zaključilo da je kriv, prekršio je zakon mada nije bilo sukoba interesa, Jakovina je kazao kako nikada nije decidirano rekao da će dati ostavku.

'Nisam decidirano rekao da ću dati ostavku'

"Nikada nisam decidirano rekao da ću dati ostavku već sam ponavljao da nisam bio u sukobu interesa, nisam radio s državom i državnim tvrtkama i na taj način priskrbio sebi i svom poduzeću bilo kakvu dobit ili korist", odgovorio je ministar.

"Prekršio sam zakon jer nisam na vrijeme uskladio svoj status odnosno prebacio vlasnički udjel na odvjetničku tvrtku i to je moja greška, nju sam odmah priznao i za nju se ispričao i ova odluka Povjerenstva je pokazala da sukoba interesa nije bilo", ponovio je Jakovina.

Na sjednici, prema predloženom dnevnom redu, Povjerenstvo je odlučivalo u predmetima zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika, zamjenice općinskog načelnika Općine Topusko Jelene Roknić, Davorina Androšića, predsjednika uprave trgovačkog društva Petrokemija iz Kutine Josipa Jagušta te ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.



Stjuardese Croatia Airlinesa pristaju na smanjenje plaće
Zagreb, 18.04.2013., 14:50 h Nenadtv.hr
Ukoliko Uprava ne želi prihvatiti ponuđeno smanjenje plaća kabinskog osoblja, Sindikat će, kažu, biti prisiljen pristupiti organizaciji obrambenih akcija.

Nenadtv.hr
Nakon mjesec dana pregovora i neuspjelog postupka mirenja s upravom Croatia Airlinesa, članovi Sinidkata kabinskog osoblja zrakolova KOZ-a, na izvanrednoj skupštini jednoglasno su izglasali kako pristaju na smanjenje plaće kroz smanjenje vrijednosti boda te da odustaju od svih materijalnih zahtjeva iznesenih u postupku pregovora.

Croatia Airlines bi trebala proći kroz postupak restrukturiranja, čemu SKOZ želi doprinijeti uštedama koje su potrebne, ali smatra da se uštede trebaju postizati pravedno i linearno, što je moguće jedino kroz smanjenje vrijednosti boda, zaključak je SKOZ-a. 'U tijeku pregovora, Uprava je većinu ušteda odlučila provesti na pravima kabinskog i letačkog osoblja, koje čini samo 30% radnika, rezanjem plaća i primanja više od 40%. Na taj način Uprava želi zadržati veći broj radnika za koje je utvrđeno da su višak i izbjeći smanjenje plaća rukovodećeg kadra, koje prije restrukturiranja čini 10% kompanije, a nakon otpuštanja brojka će se približiti 20%' kažu u sidnikatu koji okuplja stjuardese i stjuarde.Kako su u proteklih nekoliko tjedana i mjeseci plaće nekih rukovodećih kadrova rasle i do 30%, tvrde, kao i sam broj rukovodećeg kadra koji je povećan u reorganizaciji provedenoj nakon uvida u kompaniju od strane konzultanata iz BDO, a po kojoj se trebalo zaključiti gdje su viškovi radnika; posade ne mogu prihvatiti da se osnovna djelatnost jedina uništava. (Agencija VLM)


Vlada će brijunske hotele dati u dugogodišnju koncesiju
Zagreb, 18.04.2013., 14:37 h Nenadtv.hr
Natječaj za koncesionara brijunskih hotela navjerovatnije će biti raspisan iduće godine.

Neandtv.hr
Vlada planira hotele na brijunskom otočju dati u dugodišnju koncesiju, potvrdio nam je to zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo.


'Donesena je odluka da se Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo turizma dogovore o uvjetima natječaja kojim ćemo tražiti savjetnika za najbolja rješenja o budućem korištenju hotela na brijunskom otočju. Ti hoteli su u vrlo lošem stanju i mislim da bi bilo najbolje da ih damo u koncesiju da se obnove, moderniziraju i napokon da donose velike prihode. Ove godine bit će odabran savjetnik, a sam natječaj za koncesionara navjerovatnije će biti raspisan iduće godine.' rekao je Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizm


A tko je napravio sve ovo? Što bi bilo da sam dolazio na posao?!'
Split, 18.04.2013., 14:30 h Nenadtv.hr
Splitski gradonačelnik Željko Kerum pohvalio se svojim postignućima na čelu Splita te je kritičarima, koji ga već mjesecima prozivaju zbog nepojavljivanja na radnom mjestu poručio: 'Što bi bilo da sam dolazio na posao?!'

Nenadtv.hr
Predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) i splitski gradonačelnik Željko Kerum danas je službeno objavio ponovnu kandidaturu za gradonačelnika ističući kako će ostati vjerodostojan svojem stilu te da prije lokalnih izbora neće koalirati ni s jednom drugom strankom.

Kerum je na konferenciji za novinare rekao kako je za prvog zamjenika gradonačelnika kandidirao dosadašnjega dogradonačelnika Juru Šundova, a za drugog zamjenika Mariju Mladineo.

"Jedan od glavnih razloga zašto se ponovno kandidiram za gradonačelnika i zašto neću odustati od politike jest povjerenje građana koji mi prilaze i govore: 'Kerume, ne predaj se, dali smo ti glas prije četiri godine, dat ćemo ti i sada!'", istaknuo je Kerum.


Podsjetivši kako je za četvorogodišnjega gradonačelničkog mandata u Splitu riješen problem dječjih vrtića, kanalizacije u prigradskome naselju Sirobuji i prometnih raskrižja u Splitu, pomoć umirovljenicima i djeci pri nabavi školskih knjiga, Kerum je posebice istaknuo uređenje Zapadne obale.

"Od vremena Austro-Ugarske u Splitu nije napravljen ni metar obale, a sada smo napravili 700 metara. Insinuacije su i laži priče da Kerum nije ništa napravio i da nije dolazio na posao. Pa tko je sve to napravio? A što bi bilo da sam dolazio na posao?!", rekao je Kerum i odbio primjedbe da je Zapadnu obalu uređivao zbog privatnih razloga, zato što je na njoj njegov hotel.

Istaknuo je kako je nekoliko ponuda onih koji se bave nautičkim turizmom koji bi za korištenje Zapadne obale na 20 ili 30 godina platili iznos kojim bi se podmirili svi troškovi uređenja tog dijela Splitske rive.

Na pitanje hoće li koalirati s nekom strankom, Kerum je odgovorio da to ne dolazi u obzir prije lokalnih izbora jer bi bilo napisa da su Kerum i HGS "postigli dobar rezultat zato što su u koaliciji“.

"Poslije izbora možemo koalirati s kime god hoćemo jer nismo isključivi“, rekao je Kerum i dodao kako njegov HGS namjerava sudjelovati i na izborima za Europski parlament 2014. godine. Također je najavio da će postati počasni predsjednik HGS-a, a vodstvo te stranke prepustit će mlađima.

Objašnjavajući zašto prije nije objavio kandidaturu za splitskoga gradonačelnika, Kerum je rekao kako je kalkulirao jer ga se u javnosti prikazuje kao 'primitivca i neškolovana' te je želio izbjeći takve udarce i čekao je s objavljivanjem kandidature do danas.

Kerum je danas na konferenciji za novinare predstavio i radnika splitskoga škvera Jakova Džeku, koji je izjavio da je Kerum, dok još nije bio gradonačelnik, spasio njega i njegovu obitelj tako što im je pomogao.

"Bio sam gladan. Gospodin Kerum je spasio mene i moju obitelj, a državne i gradske institucije nisu željele sa mnom komunicirati", rekao je Džeko plačući, a Kerum je dodao da će i ubuduće pomagati potrebitima.



Papa Franjo imenovao novog đakovačkog i osječkog nadbiskupa
Vatikan, 18.04.2013., 13:47 h Nenadtv.hr
Sveti je Otac Franjo izabrao crkvenu osobu koja dobro poznaje Slavoniju i koja je vama jako draga - rekao je nuncij D'Eerrico, dodavši kako je osobno zaista zahvalan papi što je mons. Hranića izabrao za nasljednika mons. Marina Srakića

Dojučerašnji pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić od danas je novi nadbiskup đakovačko-osječki. Za njega se, kako je u Đakovu objavio apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico odlučio novi papa Franjo.

'Sveti je Otac Franjo izabrao crkvenu osobu koja dobro poznaje Slavoniju i koja je vama jako draga' rekao je nuncij D'Eerrico, dodavši kako je osobno zaista zahvalan papi što je mons. Hranića izabrao za nasljednika mons. Marina Srakića.' Poznajemo se već nekoliko godina; uvijek sam čuo puno dobra o vama i - rekao bih još više - mogao sam se uvijek diviti vašim ljudskim i pastoralnim darovima. Vi ste izabrani sin ove Metropolije, i već imate lijepo iskustvo biskupskog služenja. Ovih mjeseci mojeg služenja u Hrvatskoj, mogao sam isto tako konstatirati još više koliko je cijenjen vaš dragocjen doprinos koji ste dali mons. Srakiću kao pomoćni biskup.' rekao je nuncij novom osječko' đakovačkom nadbiskupu te zahvalio svima koji su surađivali s nuncijaturom u njegovu izboru.

'Prošlih mjeseci željeli smo prikazati Svetoj Stolici potpuniju sliku stanja i potreba nadbiskupije i iznad svega kvalitete koje su se tražile za novog nadbiskupa. Vjerovali smo da će oni obaviti također i tu službu najbolje što mogu; i iznad svega, da će to učiniti s osjećajem crkvene odgovornosti. I tako smo danas došli do imenovanja novog Nadbiskupa, a to je bilo moguće zato jer smo naišli na otvorenost i veliku ozbiljnost koja je za primjer, kako se izišlo u susret našim zahtjevima. Zato osjećam dužnost reći svima: hvala, hvala od srca, neka vas Gospodin nagradi! ' rekao je nuncij D'Errico, koji se posebno zahvalio dosadašnjem nadbiskupu mons. Marinu Srakiću, koji odlazi u zasluženu mirovin






BREAKING NEWS NENADTV LIVE
*******************************************************************************************************************************


Uključi se sada na nenadtv UŽivo VIDEO: EKSPLOZIJA U TVORNICI u Teksasu, GNOJIVA Najmanje dvije osobe poginule, 100-tinjak ljudi je ozlijeđeno
West, 18.04.2013., 07:17 h Nenadtv.hr
Tvornica gnojiva u teksaškom gradiću West eksplodirala je u noći na četvrtak. Najmanje dvije osobe su umrle, a deseci su ozlijeđeni. Vatrena buktinja još nije ugašena.
Nenadtv.hr
Stotine stanovnika iz obližnjih kuća je evakuirano jer postoji mogućnost još jedne eksplozije, no nekoliko ih je ostalo zarobljeno pa se vatrogasci boje da bi moglo biti mrtvih.

Čuli smo da je još jedan spremnik gnojiva u postrojenju netaknut - kazao je Ben Stratmann, glasnogovornik teksaškog senatora Briana Birdwella.

U bolnici u obližnjem gradu Waco se trenutno nalazi najmanje 100 ljudi, a na mjesto incidenta izašao je tim stručnjaka za opasne materijale.

Čulo se kao da je eksplodirala nuklearna bomba. Puno ljudi je ozlijeđeno. Jako puno ljudi sutra neće biti ovdje, kazao je gradonačelnik Westa Tommy Muska.


Nenadtv.hr
Šest helikoptera vinulo se u zrak kako bi prenjeli ozlijeđene do bolnica.

Geroge Smith, čelni čovjek za hitne situacije u Westu kazao je kako se ne zna još točan broj preminulih, ali da strahuje kako bi ih moglo biti i do 70.



Free live streaming by Ustream
CBS TV Live




Post je objavljen 18.04.2013. u 07:55 sati.