Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulzagreb

Marketing

Milles kod Meštrovića

Jučer je u sklopu izložbe bilo održano zanimljivo predavanje o životu i djelu Carla Millesa, jednog od najvećih švedskih kipara. A to je isto tako bila i dobra prigoda da se pogleda izložba Milles kod Meštrovića, koja govori o zajedničkom životnom i umjetničkom putu dvojce umjetnika.

Stoga smo se, moramo priznati, prvi put u životu, uputili u atelje Meštrović na gornjem grada, koji je zapravo muzej posvećen Meštroviću, a koji je isto tako, kao što i samo ime kaže, nekada bio Meštrovićev atelje. No u toj kući Meštrović nije samo izrađivao svoje skulpture, nego je bome i živio, što se vidi pri samom ulasku u zgradu koja me je skroz oduševila.

Prvo se prođe kroz dvorište:

 photo DSC09365_zps3b627b0d.jpg

A zatim u samu kuću koja je prepuna Meštrovićevih skulptura. Sam prostor mi djeluje jako ugodno a skulpture se savršeno uklapaju, totalna chill out atmosfera.

 photo DSC09378_zpsfadd9f94.jpg

 photo DSC09379_zpsbfe4ed32.jpg

Jedina zamjerka na škripavim stubama, jer kako sam malo kasnio, moj je dolazak izazvao veliku pozornost..

 photo DSC09377_zpse3df3fde.jpg

Predavanje je održala Onita Wass, ravnateljica muzeja Millesgarden u Stockholmu, te je predavanje čak i meni laiku bilo izuzetno zanimljivo. Naime to nije bilo suhoparno nabrajanje činjenica kako se obično percipiraju znanstvena predavanja, nego je predavačica ubacivala i šaljive opaske. Najviše je riječi bilo o već spomenutom Millesgardenu, umjetnikovom ateljeu domu kojeg je darovao svom narodu te koji je danas neka vrsta muzeja na otvorenom, vrt prepun umjetnikovih skulptura. Tu je i jedna od sličnosti između Millesa i Meštrovića. A nama je definitvno postala destinacija za jedno od budućih putovanja (jednog ljepog dana kad budemo besramno bogati za hrvastke prilike da si budemo mogli priuštiti putovanje u Skandinaviju). Sličan park skulptura je kod nas onaj Đamonjin kod Vrsara - ako vas ikad put nanese tamo, obavezno svratite.

Na izložbi je izloženo 5 Millesovih djela, koja su smještena među Meštrovićeve skulpture, bez da su posebno odvojene od Meštrovićevih skulptura, te je vjerojatno nemjera kustosa bila da se na taj način ukaže na njihovu umjetničku isprepletenost.

 photo DSC09371_zps6ddf1df0.jpg

 photo DSC09372_zpsb112839d.jpg


Meštrovićev atelje sadrži i vrt u kojem su također izložene njegove skulpture u sklopu stalnog postava.

 photo DSC09381_zps33169d6a.jpg

Posebno mi je zanimljiv način na koji je izložena Millesova skupltura "Marija", naime ispred ogromne slike Millesgardena, kak bi se dobila predođba o izgledu tog parka skulptura.

 photo DSC09383_zpsa3b55a07.jpg

I na kraju što reći, unatoč tome što spomenuti porstor nije baš pretjerano velik, itekako se isplati doći.

Pozdrav,

Miroslav

Post je objavljen 18.04.2013. u 18:34 sati.