Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nenadtvnews

Marketing

POGLEDAJ DANAS VIJESTI 17:00 H NENADTV

*********************************************************************************************
IZDVAJAMO VIJESTI DANA NA NENADTV
*********************************************************************************************

Vlada potvrdila ugovor o prodaji Brodotrogira
Zagreb, 04.04.2013., 15:10 h Nenadtv.hr
Vada je danas potvrdila ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira tvrtki Kermas energija poduzetnika Danka Končara, a potpisivanje ugovora planirano je za subotu, 6. travnja, u Trogiru.


Nenadtv.hr
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je na sjednici Vlade da je proces privatizacije trogirskog brodogradilišta dugo trajao - tri godine u vrijeme globalne recesije, no na kraju je ipak napravljen i prihvaćen realan program restrukturiranja.

Ugovorom je utvrđeno da Vlada, uz otpis potraživanja nastalih preuzimanjem kredita za koje su izdana državna jamstva, dodatno snosi troškove restrukturiranja u iznosu od 380 milijuna kuna.

Radi se o 151,6 milijuna kuna zbog usporavanja proizvodnog procesa i nedostatka poslova, 14,4 milijuna zbog očekivanih gubitaka u izgradnji ugovorenih brodova, 164 milijuna zbog očekivanih gubitaka u izgradnji novih planiranih brodova, te 50 milijuna kuna za zbrinjavanje viška zaposlenih.

U ovoj godini će se uplatiti 130 milijuna kuna, u idućoj 150 milijuna, a u 2015. godini 50 milijuna kuna, dok će sredstva za zbrinjavanje radnika biti isplaćena po dostavi troškovnika i odobrenog plana zbrinjavanja HZZ-a. Osim toga, predviđena je isplata 20 milijuna kuna ekvivalenata državnih potpora za avansna jamstva za novogradnje brodova.


Končar pak mora za restrukturiranje ukupno isplatiti 2,04 milijarde kuna, i to 134 milijuna kuna do kraja ove godine, 310 milijuna u idućoj godini, 294 milijuna u 2015. godini, 264 milijuna kuna u 2016. godini, a preostali iznos do ispunjenja uvjeta od najmanje 40 posto ukupnih troškova restrukturiranja do završetka roka restrukturiranja, 1. srpnja 2018. godine.

Kao sredstvo osiguranja Končar je pristao staviti pod hipoteku zemljište u Istri, procijenjeno na 3,3 milijuna eura, a ostatak do iznosa od 75 milijuna kuna pokriva korporativno jamstvo društva Kermas Ltd.

Što se tiče raspolaganja dionicama, kupac se obvezao da do 1. srpnja 2018. godine neće prodavati ni zalagati 50 posto plus jednu dionicu, niti preostale kupljene dionice, bez suglasnosti Vlade.

Također je dogovoreno da ako u roku 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora Končar sazna da trogirski škver ima neke skrivene obveze, dužan je o tome obavijestiti AUDIO, a država će snositi te troškove.

Budući da se u sklopu restrukturiranja Brodotrogira trebaju izgraditi marina i servis za megajahte, za provedbu toga nužno je zadiranje u prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije kako bi se ishodile dozvole za građevinske radove. Končar je stoga inzistirao da se u preambuli ugovora utvrdi kako će se, ako ne dobije potrebne dozvole, te dozvole ishoditi po zakonu o strateškim investicijama, koji je u pripremi.

Europska komisija odobrila je 20. ožujka dopunjeni program restrukturiranja Brodotrogira pa će nakon subote Hrvatskoj ostati za rješavanje još privatizacija riječkog 3. maja.

*********************************************************************************************
POGLEDAJ DANAS VIJESTI 17:00 H NENADTV
*********************************************************************************************

Novi rok za zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava
Zagreb, 04.04.2013., 16:40 h Nenadtv.hr
Bivši nositelji stanarskog prava izvan područja od posebne državne skrbi do 31. kolovoza će moći podnijeti zahtjev za stambeno zbrinjavanje, odlučila je danas Vlada, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kao cilj te odluke navela je skidanje Hrvatske s popisa zemalja s produženim izbjegličkim statusom do kraja godine
.
Nenadtv.hr
Rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava istekao je 30. travnja prošle godine, a potpredsjednik Vlade Branko Grčić objasnio je da je novi rok utvrđen kako bi se omogućila provedba regionalnog programa o trajnim rješenjima za izbjeglice i interno raseljene osobe, u kojem uz Hrvatsku sudjeluju i BiH, Crna Gora i Srbija.

Cilj tog programa je osigurati trajno stambeno zbrinjavanje ukupno oko 74 tisuće osoba. U programu sudjeluje niz međunarodnih institucija, koštat će ukupno 584 milijuna eura, a donatorskom konferencijom u Sarajevu lani je osigurano 260 milijuna eura. Program će korisnicima koji u Hrvatskoj nisu riješili egzistencijalne probleme omogućiti da to učine na području koje sami odaberu.


"Vrlo je vjerojatno da ćemo imati različite situacije, pa čak i da neki koji su iskoristili pravo na zbrinjavanje žele zamijeniti nekretnine, izabrati mjesto gdje žele živjeti. Ključno je da sve te ljude doista i zbrinemo", poručio je Grčić.

Izvijestio je da su pomoć u stambenom zbrinjavanju do sada zatražila 5843 bivša nositelja stanarskog prava, da je pozitivno riješen 1791 zahtjev, a zbrinuto 1482 nositelja, dok je negativno riješeno 2020 zahtjeva. Pusić je, pak, naglasila da je riječ o dijelu projekta u sklopu kojega bi cijela regija izišla iz situacije produženog izbjegličkog statusa.

"Pruža se prilika izbjeglicama da izaberu žele li se trajno smjestiti i dobiti pomoć u stambenom zbrinjavanju u zemljama iz kojih su izbjegli ili u zemljama u koje su izbjegli", rekla je Pusić.

Naglasila je da predloženo produljenje roka za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje "ide u pravcu da se svi koji su izbjegli iz Hrvatske vrate, da mogu dobiti pomoć u zbrinjavanju i da se Hrvatska u ovoj godini skine s popisa zemalja s produženim izbjegličkim statusom". Sve korisnike je pozvala da izbjeglički status riješe povratkom u Hrvatsku.



Vesna Pusić: Očekuje se da u petak obje strane zatraže mirovanje postupaka protiv Ljubljanske banke
Zagreb, 04.04.2013., 16:37 h Nenadtv.hr
Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako se očekuje da će se na ročištu u petak na zagrebačkom Općinskom sudu, u povodu tužbe Privredne banke protiv Ljubljanske banke za prenesenu štednju hrvatskih štediša, zatražiti mirovanje postupaka.

Nenadtv.hr
Pusić je kazala da je hrvatska strana, u skladu sa zakonom, obavila sve kako bi se postupci stavili u mirovanje a da slovenska strana danas vodi potrebne razgovore s predstavnicima stare i nove Ljubljanske banke, te da očekuje da će obje strane na ročištu u petak zatražiti mirovanje postupaka.

Ona je odbacila tumačenja da održavanje ročišta koje je za petak najavljeno u sporu hrvatskih banaka protiv Ljubljanske banke znači da se odustalo stavljanja tužbi u mirovanje.'Nema novih tužbi. To su stare tužbe i ročište koje je davno sazvano', istaknula je Pusić.


Hrvatski odvjetnici dobili su jasne upute Ministarstva financija vezano uz zastoj postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudom i hrvatski podnesak vezan uz to pitanje je spreman, kazao je izvor iz hrvatske vlade.

Ročište u sporu Privredne banke protiv Ljubljanske banke, koji je na zagrebačkom Općinskom sudu zakazan za petak, zakazan je još prošle godine, dodaje isti izvor.

Hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su 11. ožujka Memorandum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i time otvoriti put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji. Sukladno tome, slovenski je parlament u utorak jednoglasno ratificirao hrvatski pristupni ugovor.

Dogovor Milanović-Janša predviđa da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru procesa sukcesije imovine bivše Jugoslavije, a sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji bit će stavljeni u mirovanje.



Nema gradilišta za Pelješki most dok se ne osigura novac'
Zagreb, 04.04.2013., 16:30 h Nenadtv.hr
Vlada je danas odlučila pokrenuti postupak za sklapanje sporazuma o pograničnom prometu s BiH, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i premijer Zoran Milanović istaknuli su da bi spajanje teritorija Hrvatske Pelješkim mostom bilo najbolje rješenje, ali da se on neće graditi dok se ne osigura novac.

Nenadtv.hr
'Kada i ako osiguramo novac, onda ćemo otvarati gradilišta. Bez toga nema otvaranja gradilišta. Taj film smo gledali, ali ga više nećemo gledati', poručio je Milanović sa sjednice Vlade. Podsjetio je da je Hrvatska svoje autoceste izgradila bez pomoći iz europskih fondova te zaključio da zbog toga 'imamo i moralno pravo nešto tražiti'.

Ministrica Pusić istaknula je da će novi granični režim s BiH stupiti na snagu od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU te da se traži rješenje povezivanja teritorija Hrvatske, a time i EU, bez graničnih prijelaza koje bi se moglo financirati iz fondova EU.

'Rješenje koje u mnogočemu odgovara standardima Schengena je most, kojega se nije teško sjetiti kao rješenja, ali je pitanje da se za taj most dobije financiranje iz EU. Ta je zadaća pred nama, a dok mosta nemamo, moramo ići definirati na ovaj način', kazala je Pusić.


Objasnila je da bi po novom graničnom režimu svaka država izdavala pogranične propusnice državljanima druge - Hrvatska državljanima BiH, a BiH hrvatskim državljanima, za ograničeni promet uz granicu.

'Mi smo u okviru pravila EU pokrenuli inicijativu koju Europska komisija ne može podržati, ali se može donijeti politička odluka na Europskom vijeću, da državljani BiH i nakon ulaska Hrvatske u EU mogu s osobnim iskaznicama prelaziti granicu', naglasila je Pusić.

Istaknula je i da se novim sporazumom regulira i režim prolaska kroz hrvatski teritorij kod luke Ploče, te da je zajednički interes dviju zemalja da se ta luka što više koristi. Vlada je pokrenula i potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima s BiH, a Pusić je naglasila da je dogovorena uspostava dva prijelaza i mogućnost trećega u budućnosti.

Izvijestila je da su na graničnim prijelazima danas stručnjaci Europske komisije, koji će prijelaze akreditirati za prijevoz životinja i hrane životinjskog porijekla. Pokrenuti su i postupci potpisivanja graničnih sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, s kojima je na snazi režim iz vremena kada su bile u zajedničkoj državi





Post je objavljen 04.04.2013. u 17:25 sati.