Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Činjenicama protiv mitova 6: Činjenice su činjenice

Jednokratne plastične vrećice - one koje najčešće nalazite u supermarketima kraj štandova za voće i povrće i u njih sami pakirate kupljeno, najviše su u svijetu izložene zabranama ili dodatnim nametima.

Vrijeme je da se prihvati zdravorazumska politika i prizna da je ovakva proizvodnja, besplatna podjela i uobičajeni načini višestrukog korištenja plastičnih vrećica, pozitivna za ekonomiju, zdravlje, okoliš i obiteljski budžet.

Uvođenje zabrana ili dodatnih taksi zasigurno nije dobro rješenje jer posljedice su negativne po:

Radna mjesta
Gubitkom tržišta, brojna radna mjesta u prerađivačkoj industriji su ugrožena i ugroziti će egzistenciju brojnih radnika i njihovih obitelji u ionako već prevelikoj nezaposlenosti u državi.

Zdravlje
Zabrane jednokratnih plastičnih vrećica preusmjeriti će potrošače da koriste višekratne vrećice i torbe koje mogu postati izvor zaraze i prijenosa bakterija s neopranih torbi na hranu, koju smo inače nosili u onim jednokratnim tankim vrećicama. Osim što će osigurati higijensko postupanje s namirnicama, svježim namirnicama će produžiti rok sigurne upotrebe.



Ekonomija

Osim ugrožavanja radnih mjesta, općenito dolazi do smanjenja proizvodnje i prihoda, smanjenja izvoza, povećavaju se troškovi proizvodnje, utrošak energije, a sve to utječe na povećavanje troškova života.


Okoliš
Zabranom jednokratnih plastičnih vrećica ili njihovim oporezivanjem potrošači će se preusmjeriti na papirnate ili platnene vrećice koje su u svim segmentima (potrošnja sirovine, zagađenje voda, emisije stakleničkih plinova, potrošak energije, stvaranje otpada) ekološki nepovoljnije od plastičnih vrećica.






Recikliranje

Reciklirane plastične vrećice su za okoliš najpovoljnije rješenje, a s recikliranjem se ostvaruju uštede i na sirovini i na energiji. Čim više recikliranja to više ušteda i manje otpada, a reciklirana plastika smanjiti će potrošnju ostalih vrijednih sirovina za sve druge potrebe - od proizvodnje ponovno plastičnih vrećica pa sve do izgradnje plastičnih konstrukcije za mostove.





Post je objavljen 04.04.2013. u 00:01 sati.