Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NERETVA IZNAD 345 CM I ULIJEVA SE U NORIN

Tijekom noći situacija se, kako je i očekivano, dodatno pogoršala.

Razina Neretve u Metkoviću je 345 cm, što znači da se tijekom noći povećala za 15 cm. Na toj razini se drži već nekoliko sati.

Voda je sinoć prodrla u više objekata na desnoj obali, ali je većiona cesta još uvijek prohodna.

Najteže stanje je na Glibuši gdje je veći dio cesta pod vodom, a neprohodan je dio Zagrebačke na Strugi kod Margeta. Mnoge kuće i objekti na Glibuši i Jerkovcu su pristupačni samo u čizmama ili manjim plovilima.

Zabrinjavajuće je i to što se Neretva dosta velikom brzinom ulijeva u Norin, što znači teške sate za desnu obalu Metkovića, ali neizvjesnost i za stanovnike Vida kojima prijeti odsjecanje od Metkovića, te Podrujnici kojoj je voda tik do najniže kote ceste Vrgorac-Metković na predjelu Bezeri.

U Kominu je cesta još prohodna, ali se na 2 mjesta voda nalazi na cesti gdje je potreban oprez u vožnji. U više objekata je ušla voda, uglavnom konoba i garaža.

Vodostaji u BiH ne najavljuju bitnije poboljšanje. Tijekom jutra razina u Mostaru je bila neznatno manja, ali su zato pritoci Neretve povećali dotoke.


Prenosimo i prognozu Crometeo tima za Neretvu:

U Kominu je zadnja 24 sata palo 59 litara kiše po metru kvadratnome, u Vidu 32 litre. Još obilnije oborine pale su u susjednoj Hercegovini, u Mostaru je zadnja 24 sata palo više od 70 litara kiše. Iako je glavnina oborina iza nas, niti srijeda neće donijeti posve stabilno vrijeme. Sunčanih razdoblja i suhog vremena bit će znatno više nego u utorak, ali će i dalje biti malo kiše ili lokalnih pljuskova. Oborine neće biti obilne. Četvrtak donosi daljnje smirivanje vremena, pa se uz pretežno sunčano vrijeme oborina u dolini Neretve više ne očekuju. No u petak stiže nova ciklona s kojom bi ponovno moglo pasti i više od 30 litara oborine. Već u subotu kiša će biti više iznimka nego pravilo, a u nedjelju će biti posve suho.

Jugo, koje je puhalo tijekom utorka, oslabilo je, a uz obalu srednje Dalmacije zapuhala je slaba do umjerena bura. Južnije od Pelješca i dalje puše jugo, i ono će puhati otprilike do sredine srijede. Popodne će posvuda da na moru zapuhati slab do umjerena tramontana, navečer bi mogla biti i pojačana.

Četvrtak donosi novo jugo koje će najjača biti u noći na petak kada bi na moru moglo biti olujnih udara, prema otvorenom i orkanskih.

Nizak tlak zraka pogodovao je dizanju razine mora tijekom utorka, no tlak će tijekom srijede biti u laganom ali stalnom porastu, i tako će ostati do sredine četvrtka kada će ponovno početi padati. To znači da bi more još u prvom dijelu dana zbog ciklone moglo biti visoko, a onda će taj čimbenik otpasti kao uzrok plime.
Iz svega navedenog da se zaključiti da će problemi s vodostajima Neretve biti najgori tijekom srijede, a u četvrtak će se situacija značajno popraviti. Novi problem mogla bi donijeti kiša u petak, no ona je uglavnom jednodnevna pa se novo stabiliziranje stanja očekuje u dane vikenda.




Kuća Nikole Medaka u Zagrebačkoj (jedna od najnižih kota)

Image and video hosting by TinyPic

Luka u Metkoviću
Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 03.04.2013. u 06:50 sati.