Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Predavanje Štefana Fuelea i ulazak Hrvatske u EU

Imala sam čast i zadovoljstvo prisustvovati jučer govoru Europskog povjerenika za proširenje, g. Fuelea. Jedino što mi je žao da nije govorio na češkom, nego na engleskom. :))) (Znam, još je uvijek lakše naći prevoditelja za engleski, nego za češki):
Dakle, čovjek je govorio iskreno, a ja sam bila presretna da sma dovoljno zrela da doživim kako treba ulazak jedne od mojih domovina u Europsku Uniju.
Slovačka je postala članica EU 2004. godine, a 2009. ispunila je sve kriterije za uvođenje i europske valute - eura. Nisam to tada doživljavala kao nešto veliko - ali, sada je drugačije. Vidim koliko Hrvatska istinski ulaže truda i što je sve moralo biti napravljeno - da bi smo doživjeli da nam Europa, preko svog izaslanika g. Fuelea, konačno kaže: da. Usporedila bih to s radom na doktoratu i trenutkom, kada mi je moja mentorica rekla: "Gledajte, pročitala sam Vaših devedeset stranica teksta - ali, ako može - dajte, napišite to ponovo. Znate, lakše je i ponovo napisati, nego ispravljati." Kako frustrirajuće, kako grozno...:(((( Kao klupko nesreće izašla sam iz te zgrade Fakulteta, koju inače tako volim i u kojoj sam toliko toga naučila .....I znala sam da su "izbrisane" moje neprospavane noći, literatura, trud - ma, sve - jednim potezom...
Hrvatska je u svojim pregovorima doživljavala isto; i mogu samo zamisliti pregovarače za pojedina poglavlja i koliko im je doista bilo teško....No, došli su do kraja. Do cilja. (Nadam se da će se isto dogoditi i sa mnom u mom procesu "pregovaranja" :))))
Slovačka je imala pametne, dobre i zrele susjede - govorim o Češkoj, s kojom je spojena tolikim nitima...Česi su rekli: mi želimo Slovačku u EU, pa to su naši prvi susjedi; pa nama je cilj da uđu...I pomagali su koliko su god mogli.
Hrvatska takvu potporu nije imala. Naprotiv, sada se očekuje, koliko sam razumjela g. Fuelea, da Hrvatska bude pokretač jugoistoka Europe, te da potiče i ostale zemlje iz okruženja i pomaže im oko ulaska u EU...Čak smo se na to morali i obvezati....
Nećemo biti pod monitoringom; svjesni su da su nam dali "jaču" domaću zadaću nego zemljama prije (nisu željeli riskirati, ni slučajn, ako što je to bio slučaj sa Rumunjskom i Bugarskom) - ali, zato ulazimo tim spremniji....
Što se tiče projekata preko kojih ćemo u prvoj fazi dobivati financijska sredstva iz EU-a, trebaju biti najbolje pripremljeni i dobro financijski analizirani...Jedino tako ćemo iskoristiti ono što se nudi.
I Bratislava i Zagreb imaju "sreću" da izlaze iz prosjeka koje je EU odredila za apliciranje za financijska sredstva, pa će prednost svakako imati manje razvijena područja - i to je dobro...Potrebno je aktivirati posao i u Dalmaciji i u Slavoniji....
Spominjan je i projekt Pelješkog mosta, no daleko je od gotovog da će to zbilja biti financirano...G. Fuele je rekao da će se o tome razmisliti, te da se smatra da postoje i neki drugi projekti, koji imaju više šanse za financiranje.
Da se razumijemo, apsolutno ulaskom nećemo rješiti sve svoje probleme i financijski procvjetati. Proces je jako spor, ali treba biti uporan...U Slovačkoj je prva godina bila najteža, što bi se rekalo "piškila se krv", jer se puno stvari rješava u hodu i neke probleme ćemo morati rješavati odmah i sada, ali - dugoročno, zaista ne vidim da bi moglo biti gore od ovoga, što se sada događa....
Tranzitologija, znanost o tranzicijskim problemima, nastala upravo između ostalog i zbog jugoistoka Europe, te kaže da je bolje koncentrirati se na tranziciju prema demokraciji, a ne tranziciju (odmak) od autoritarnog...Hoće reći: ne povratak u prošlost, nego koncentracija na ono što će se događati u budućnosti...Također, na sva kukanja kako to da znanost nije predvidjela sve probleme s kojima se suočavamo - pa stoga što se jednostavno nisu mogli predvidjeti.....To je živ proces, čak ga ne bi ograničavala na to da prestaje kad se jedna zemlja demokratski stabilizira putem institucija, nekoliko demokratskih izbora i sl. Teško je sačuvati dinamiku procesa - kad si već jednom u njega krenuo...Najgore što bi se moglo dogoditi sada je da ulaskom u EU - stanemo...I kažemo: mi smo gotovi. Nismo! Tek sada predstoji pravi rad i dokazivanje.Isplati se na kraju, to je sigurno.
Malo je preuzetno tvrditi da proces tranzicije uvijek mora biti pozitivan- sjetimo se Huntingtona i njegovog "Trećeg vala" i reverzibilnih procesa iz demokracije ponovo u autoritarizam - no, oni koji razmišljaju pozitivno, reći će da ishod mora biti pozitivan, jer se zna i priznaje da je demokracija ipak za sada "najbolja ili jedina igra u gradu", koju treba slijediti....
Zanimljive su individualne razlike u svakoj zemlji, što samo znači da ogroman broj faktora utječe na proces demokratizacije.
Uglavnom, moram priznati da sam bila zadovoljna i da mi je srce na mjestu nakon izlaganja g, Fuelea, a i ponosna sam da Hrvatska konačno ulazi u jedan birani krug zemalja kao ravnopravan partner, a proces prilagodbe morat ćemo odraditi u hodu - na područjima gdje još nismo uspjeli odraditi i pokazati najbolje rezultate.
Dijeljenjem moći se i gubi (prepušta dio suverenosti) a zbog veće sigurnosti, ali i jako puno toga dobiva - izlazak prema zemljama, koje do sada nisu bile u fokusu našeg interesa, a ni mi u njihovom. Otkrivanje. Tome se najviše veselim.
Zaključujem da će najveće koristi od ulaska imati mlada generacija, koja će moći studirati na bilo kojem sveučilištu u inozemstvu, pod istim uvijetima kao "domaći" studenti....I sigurno je da će nakon toga puno jednostavnije doći do posla....
Skoro mi je žao da ne mogu vratiti vrijeme unatrag, recimo kad sam imala nekakvih devetnaest, dvadeset :)))))
U to ime, u ime proslave, napravila sam panna cottu i ukrasila jagodana i šlagom; slavile smo Goldie i ja :)))) - dragi je trenutno na putu....No, telefoni funkcioniraju, blaženo bilo...:))))
Pusa, pozdrav od L+B+G

Fotke:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


I fina papica naveče: :)))) (malo je potrebno da se pronađe razlog za slavlje - svaka pozitiva je dobor došla. No, bio je i pravi razlog.)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

I jedna predivna pjesma - Iveta Bartošova: "Popelka"...Glas kao zvončići, zar ne?
Post je objavljen 27.03.2013. u 22:47 sati.