Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/sredovjecniudovac

Marketing

DEUS EX MACHINA

Gledao sam sinoć epizodu kriminalističke serije. Nije ni inače uvjerljiva, ali nije važno, gleda se. U ovoj epizodi radnja nije išla tečno, nije bilo one crte koja vodi do raspleta, nekoliko puta su se iznenada pojavljivali detalji kojima su uspjevali radnju voditi raspletu.

Deus ex machina, sjetih se da sam učio nekada o tome. Kad bi trebalo radnju preokrenuti, povesti ka kraju, obično sretnom, na pozornicu bi doletjelo neko božanstvo koje bi promijenilo tijek radnje. To bi se božanstvo spuštalo ili katapultiralo na scenu, pojava je bila iznenadna.

Smiješna stvar taj deus i njegova iznenadna pojava danas kad gledamo te antičke tragedije, no usprkos tome svi se, čak i oni najrealniji, nadamo pojavi tog deusa, nadamo se da će ga nekakva machina spustiti pred nas u vidu nekakva dobitka u igrama na sreću, u vidu nekakvog drugog dobitka, u vidu neke osobe koja će uzeti za ruku i sve uljepšati...

U mom se životu zadnjih godina pojavljuju novi ljudi koji mi mijenjaju život, koji se pojavljuju na ovoj pozornici na kojoj sam ja. Pitam se tko ih katapultira pred mene i po kojoj se osnovi dešavaju. Pitam se kako mi izgleda taj katapult i koliko će još uopće raditi. Jesam li svojom nesposobnošću potrošio sva predviđena katapultiranja?

Mislim da je ta moja machina nešto poput onoga stroja na kojem vježbaju baseball. Mislim da taj stroj ispaljuje lopte, a ja stojim i ne reagiram ili loše reagiram, jer čekam na onu nemoguću loptu. A nemoguća lopta je nemoguća...

Bojim se da se moj deus izmorio, da je moja machina dotrajala, a ja stojim sam...


Post je objavljen 25.03.2013. u 17:07 sati.