Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/sredovjecniudovac

Marketing

12 UDISAJA I 12 IZDISAJA U MINUTI

Ja jako glasno dišem pri trčanju. Kriva hrskavica u nosu, obiteljska crta, ne dozvoljava disanje na nos pri naporu pa pušem, šuštim, hropljem i izgledam kao da se mučim puno više nego je to stvarno.

Pušem, uzdišem i izdišem u ritmu koraka, dajem si time ritam. Već me oni s kojima se borim za neko mjesto, neku sekundu, znaju po tome, prepoznaju me po zvuku iza leđa. Ponekad, kad je teško, vidim kako udišem plavi zrak sa cvjetićima, izdišem crveni, crni koji odnosi umor. Ponekad pomaže.

Jednom sam na poligrafu dokazivao nevinost. Čovjek koji radi na njemu me spojio na žice, opruge, sve uštekao... Prvo je rekao da sam nervozan, to je valjda normalno, a onda me pitao kakvo mi je to savršeno disanje. Nisam uopće znao na što misli. Rekao je da imam u sekundu jednaku dužinu svakog udisaja i izdisaja. Mislio je da možda pokušavam neku prevaru, ne znam. Objasnio sam da trčim, da bicikliram, plivam, da ponekad vježbam uz nekakav CD instant yoge. Nastavili smo...

Znam da trčanje ide dobro sve dok imam taj ritam disanja, dok se ne mijenja. Kad postane obično, normalno, tiho disanje, vučem se do cilja, kad postane ubrzano, žurim, ali tako neće ići dugo...

Kad su me pustili da idem i rekli da oni samo rade svoj posao, otišao sam na kavu, sjeo, uzdahnuo duboko, polako pio. Još nekoliko puta sam duboko udahnuo i izdahnuo, izbaciovao iz sebe crveno-crni vrući, umorni dah. Nisam razmišljao o lošim stvarima tih dana, o neugodnostima, razmišljao sam o njegovim riječima o disanju, rekao je 5 sekundi za uzdah i izdah, stalno tako, rekao je i ja se sjetih:


12 udisaja u minuti
svakih 5 sekundi
2,5 za udah
2,5 za izdah
i opet

Držim te za ruku
primjećujem
da si gola ispod pokrivača
dodirujem te po stomaku
ništa
isti puls

2 udisaja u minuti
svakih 5 sekundi
2,5 za udah
2,5 za izdah
i opet...

i onda...PS
hvala Bezšećernoj na komentaru koji je bio inspiracija za ovaj post

Post je objavljen 16.03.2013. u 09:02 sati.