Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spasitebebe

Marketing

Posljedice pobačaja

Komplikacije nakon pobačaja su mnogobrojne, bez obzira je li on medicinski opravdan ili ilegalan. Pri nestručnom zahtjevu moguće su ozljede maternice koje su povezane s jakim krvarenjem koje može dovesti do operacije ili čak i vađenja maternice. Dođe li do ozljede trupa maternice, njeno probijanje najčešće uzrokuje ozljedu crijeva i drugih trbušnih organa. Te povrede i komplikacije nisu česte kod stručnog pobačaja, ali su moguće.

Češće komplikacije su one koje se događaju nakon samog pobačaja. To su naknadna krvarenja, razne infekcije maternice ili jajnika. Može se dogoditi da nakon pobačaja u maternici zaostane djelić posteljice koji naknadno izazove krvarenje. Bakterije prijeđu iz rodnice u maternicu i komadić zaostale posteljice je bakterijama plodno tlo za razvoj, a posljedica je upala sluznice maternice koja u težim slučajevima može prijeći na jajovod i jajnike. Ne prestane li krvarenje, postupak kiretaže mora se ponoviti.

Prekine li se kasna trudnoća, nasilno posljedica može biti i ženina neplodnost. Ovakve su posljedice trajne i moguće čak izvede li postupak stručnjak.

Redovito su posljedice pobačaja razarajuće i dugotrajne za tijelo, psihu i duh čovjeka.

Istraživanje na ženama koje su učinile pobačaje pokazalo je:

-94% žena je žalilo što su učinile pobačaj,

-60% žena je izjavilo da im se poslije pobačaja pogoršao život,

-31% žena je imalo suicidalne osjećaje,

-28% žena je pokušalo samoubojstvo nakon pobačaja..


Post je objavljen 07.03.2013. u 22:33 sati.