Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Novi broj časopisa Majstor o bioplastici




Suradnja časopisa Majstor i ovog bloga nastavlja se, na obostrano zadovoljstvo, pa mi je drago da svojim čitateljima mogu predstaviti novi broj. Ovih dana na kioscima se pojavio novi broj časopisa "Majstor" - 3-4 / 2013.

Osim brojnih zanimljivih i korisnih članaka i prikaza, izdvajam opsežan članak, na čak 10 stranica, o bioplastici, na kojem se ogleda suradnja ovog bloga i časopisa - Zablude o biorazgradljivosti. Dan je detaljan prikaz bioplastike - od zbrke oko samog pojma što se sve zove bioplastika, podjela bioplastike, prikazana su osnovna načela bioplastike, uz brojne slikovne, vrlo informativne prikaze.










Autor članka i glavni urednik, gospodin Tomislav Toth u uvodu članka napisao je:

Kako smo u prošlom broju Majstora detaljno i opširno predstavili brojne zablude vezane uz tzv. plastične vrećice - od neutemeljenih naziva do zanemarivanja njihovih bitnih svojstava - gdje odluke donesene na osnovi pogrešnih ili nepotpunih informacija mogu izazvati i veliku štetu, tako ovaj put donosimo priču o razvikanoj bioplastici i takozvanim biorazgradljivim materijalima.

Pokazalo se da u tom području vlada velika zbrka, od nazivlja do normiranja, pri čemu se otkriva i najvažnije - današnji biorazgradljivi materijali nisu nikakva blagodat, već skupa manipulacija nedovoljno informiranim potrošačima.

Kao u slučaju plastičnih vrećica, koje se na sve načine želi zamijeniti platnenima ili papirnatima, tako se i ovdje nameće industrijski uzgoj genetski modificiranih organizama koji bi, tobože, omogućili masovnu proizvodnju i najširu primjenu bioplastike.

Iza svega se krije nametanje globalnog monopola na industrijske poljoprivredne proizvode koji uz primjenu GM-sjemena dovlače na polja sve agresivnija gnojiva i sve otrovnije pesticide.

Riječ je o uspostavljanju patentnih prava nad svime što uspijeva na njivama, pa i hranom. Manipuliranje poluinformacijama i zamagljivanje činjenica dosad je počinilo velike štete, a mnoge poljoprivrednike i cijele države dovelo u ovisnost o nekolicini globalnih monopolista koji skupo naplaćuju patente za uzgoj GM-biljaka. Biorazgradljivi materijali postaju tema i kod nas, no od samog početka otkriva se slaba informiranost onih koji o tome govore u javnosti. Građani koji misle da struka i institucije o tome brinu na najbolji mogući način, slušaju o tom problemu s pola uha - iako ih se itekako tiče. Jer, u pitanju je i novac i zdravlje...


Eto, pozivam čitatelje bloga da prolistaju novi broj i pročitaju odličan članak o bioplastici.






Post je objavljen 04.03.2013. u 00:10 sati.