Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Yods Huu

Kroz neke predaje o iscjeljenjima (a i ostalim iznimnim djelima) koja je izvodio 5. Gobi Noyon Hutagt Danzan Rabjaa proteže se specifičan humor. Na primjer priča o „žrtvi“ domino pločice. Kao uvod za razumijevanje priče treba znati da se u Mongoliji igraća pločica s četiri točke naziva Yods, a sa dvije točke Yods Huu- doslovno Yodsov Sin.

Prema ovoj priči neki zabrinuti čovjek posjetio je poznatoga tibetanskog lamu astrologa da ga pita za sudbinu svoga bolesnog brata. Lama je konzultirao astrološke instrumente i utvrdio da će čovjekov brat umrijeti za tjedan dana jer za njegovu bolest nema lijeka.
Čovjek je ostao jako ražalošćen time, pomislio je da treba ipak drugo mišljenje, zaputio se u posjet k Hutagtu Danzanu Rabji u samostan Hamar Hiid.

Po dolasku u Hamar Hiid čovjek je zatekao Danzana Rabju u dvorištu kako se igra sa svojim domino pločicama. Oklijevao je pristupiti mu jer Hutagt je ionako bio poznat kao vrlo ekscentričan i nepredvidljiv, a čovjeka je osobito bilo sram jer je prvo konzultirao drugoga lamu, tj. spomenutoga Tibetanca. Zato je čekao ništa ne govoreći.
Iznenada bez ikakvoga pozdrava Rabjaa ga je upitao za zdravlje njegova brata.
Jako je bolestan, Hutagt! Ali kako si znao?- zaprepastio se čovjek.
Mogu ti čitati misli, odvratio je usput Rabjaa i dalje ne svraćajući pozornost sa svoje igre.
Tibetanski lama kojeg si posjetio je u pravu.- nastavio je Rabjaa. -Bit će mrtav kroz tjedan dana. Međutim Tibetanac ne zna kako spasiti tvojega brata. Ipak ima jedan način. Rekavši tako Rabjaa se opet potpuno posvetio svojim domino pločicama na drvenoj tabli.

Čovjek je napeto iščekivao, nadajući se da će mu Danzan Rabjaa sada objasniti kako se može spasiti njegova brata. Ali Rabjaa nije ništa rekao. Umjesto toga uzeo je pločicu sa dvije točke- Yods Huu, podigao ju uvis na trenutak i tada ju svom silinom bacio na tablu rekavši „Yods Huu, ti umri umjesto brata ovog čovjeka!“ Od udarca pločice o drvenu tablu čuo se oštar zvuk koji je odjekivao još par trenutaka, kao jeka.

Čovjek je ostao sasvim zbunjen. Činilo mu se da Rabjaa možda izvodi nekakvu šalu na njegov račun, ali Hutagt se nije smijao. Nadalje je čovjeka sasvim ignorirao, pa je ovaj otišao kući žalostan i zabrinut.

Kako su dani prolazili bratovo zdravlje se popravljalo. Prošlo je tjedan dana i on je ostao živ.
Čovjek je bio presretan, ali zanimalo ga je objašnjenje. Zato je otišao opet k tibetanskom lami koji mu je prvi put rekao da će brat sigurno umrijeti. Tibetanac je još jednom konzultirao svoje astrološke instrumente. Raširio je po podu različite kamenčiće i kosti i proučavao njihov raspored. Zadivljen je ustanovio da je čovjekov brat zaista živ.
Vidim da je netko imenom Yods Huu umro umjesto tvojega brata! Kakvu veliku žrtvu je učinio, umrijeti za tvojega brata iz čistoga suosjećanja…! Da li znaš tko je taj Yods Huu? Da li je iz tvoga kraja?
Tibetanac nije znao da je Yods Huu mongolski naziv za domino pločicu s dvije točke i slušatelji su se uvijek lijepo nasmijali na njegov račun, kad se prepričavala ova priča.

Post je objavljen 02.03.2013. u 20:57 sati.