Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Pronađena cipelica Pauline Bonaparte

Delikatne cipelice koje su desetljećima skupljale prašinu u škotskom sveučilištu najvjerojatnije su pripadale Paulini Borghese, Napoleonovoj sestri.



Uska cipelica izrađena je od kože i svile a širine je samo četiri centimetra, a dužine oko 10 cm. Tako male cipelice danas bi odgovarale malom djetetu, no najvjerojatnije su bile na mjeru slavnoj 'petit' princezi koja je živjela u doba Regencije.

Malene cipelice cijelo su vrijeme sjedile na dnu kovčežića u zbirci sveučilišta u Aberdeenu gdje su privukle pozornost Louise Wilkie koja ondje radi. Cipelice je muzeju darovao Robert Wilson (1787 – 1871) koji je bio blizak sa Paulinom te je putovao svijetom kao brodski liječnik.

Pauline Bonaparte rodila se 20. listopada 1780. godine kao šesto dijete Letizie i Carla Bonapartea. Malo je poznato o njenom djetinjstvu, osim da nije primila nikakvo formalno obrazovanje.



Sa nepunih sedamnaest godina udala se za Charlesa Leclerca kojeg nije voljela. U travnju 1798. rodila je prvo dijete; sina, kojeg je nazvala Dermide Louis Napoleon.

Saint-Domingue je bio francuska kolonija od 1697. godine, do nedavno, kada se pobunio protiv Francuske. Napoleon je bio voljan vratiti francusku vlast te je poslao ekspediciju s Charlesom Leclercom na čelu. Leclerc, Dermide i Pauline krenuli su prema koloniji 14. prosinca1801. godine. Nakon četrdestodnevnog putovanja stigli su u luku Le Cap. Charles je, nakon svih neuspjelih pokušaja mirenja, napao grad zajedno sa vojnicima. Pauline je u međuvremenu ostala na brodu sa sinom, a ovi su je događaji vrlo iscrpili. Otokom je ubrzo zavladala žuta groznica. Klima je štetila Paulininom zdravlju; više nije mogla hodati i morala je provoditi dane u ''zavaljenom'' položaju. Iako je bolovala, uvijek je nalazila vremena za svoje ljubavnike; najčešće vojnike.

1802. godine njen muž umire od žute groznice, a ona i njen sin se vraćaju u Francusku. Već sljedeće godine , bez Napoleonovog znanja, udaje se za rimskog plemića Camillo Borghese, no to ju ne sprječava da nastavi svoje afere. Pauline je izazvala privremeno negodovanje kod Napoleona zbog svog neprijateljskog ponašanja prema njegovoj drugoj ženi, Mariji Lujzi. No kada mu je sreća okrenula leđa, Paulina se pokazala kao najvjernija sestra. Ona je bila jedina sestra koja ga je posjetila u exilu na Elbi.

Kasnije se preselila u Rim gdje je posjedovala vilu zvanu ''Villa Paolina'' koja je bila uređena u Egipćanskom stilu koji je voljela, a koji je tada bio popularan. Njen muž je deset godina živio u Firenci sa svojom ljubavnicom, a vratio se netom prije njene smrti od tuberkuloze 9. lipnja 1825. godine.

P.S. Ako itko zna točnije mjere njenih cipelica neka mi javi u komentarima jer nisam baš sigurna u tih 10 cm.

Post je objavljen 22.02.2013. u 20:12 sati.