Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Impresionisti i moda - Charles Baudelaire

Tissotove slike Londona daju detaljan i nijansiran pogled na suvremeno društvo te obuhvaćaju riječ ''modernizam'' koju je skovao Charles Baudelaire u svom djelu Slikar modernog života (1863). Za Baudelairea, važan element modernosti bilo je ispravno prezentiranje suvremene mode. On piše:



'' Draperije Rubensa ili Veronesea ne mogu vas ni na koji način naučiti kako prikazati mouire antique, satin a la reine ili bilo koju drugu tkaninu koju vidimo kako prekriva krinolinu ili štirkanu muslinsku podsuknju... Konačno, gesta i držanje današnjih žena daje haljini život i posebnu osobnost koju ne primjećujem kod žena iz prošlosti. Ukratko, za svaku 'modernost' koja će jedan dan zauzeti svoje mjesto kao 'antikvitet', neophodno je da sagledamo misterioznu ljepotu koju sadržava te ju odvojimo od same suštine tog predmeta.''


Baudelaire stavlja naglasak na modernost i ljepotu, navodeći ih kao jedne od ključnih vizualnih pokazatelja modernosti. On tvrdi da je za neko umjetničko djelo koje želi završiti u ljetopisima povijesti najvažnije prisutstvo ljudskosti i smisla života. Umjetnik može najbolje prikazati ovaj nematerijalni koncept hvatanjem svoga okruženja: mode, gesta, a posebno ljepote povezane s tim određenim trenutkom. To je ono što umjetnik nabolje poznaje i doista razumije zato što je to kontekst u kojem živi.



Baudelaire stavlja takav naglasak na modu jer ga povezuje sa esencijom čovječanstva. Umjetnost mora predstavljati suvremenu modu jer je ona bitan dio čovječanstva, i moda je ta kroz koju se sve može razaznati. On se posebno usredotočuje na žene:

''Sve što krasi ženu, sve što joj služi da pokaže svoju ljepotu je dio nje; oni umjetnici koji su se usredotočili na detalje nisu zaboravili na ženstvenost koju žena posjeduje... Koji bi pjesnik, sjedeći i oslikavajući si zadovoljstvo koje su mu uzrokovale oči lijepe žene, usudio se odvojiti je od njenog elegantnog kostima ?''



Post je objavljen 17.02.2013. u 15:33 sati.