Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xiola

Marketing

O Peršunu i Grlenki: skičica

"Dakle, tako! - uzviknula je Grlenka pročitavši naslov u najnovijem izdanju seoske štampe 'Trač-mač". A naslov je išao nešto poput "Peršun napravio ršum!" Peršun Simeonović, muzičar [svira gitaru i pjeva], muzičar [vlastoručno muze svoje krdo od pedesetak krava] i sveopća seoska zvijezda, koja se druži samo sa šećerlemom susjednog sela. I koji je nekoć grlio Grlenku. I ne samo po grkljanu nego i širem magnetskom polju Grlenkina zanosnog tijela.

Uršum se odnosio na seoski događaj proljeća - Peršun i gosti muzičare, muzu krave [Peršunova specijalnost, pomust nekoliko krava odjednom u intermezzu od svirke i sveopćeg intelektualiziranja na kulturni način], prirede večeru i rječito [a češće nego rjeđe i tjelesno] pohvale najmlađe seoske mladice koje uvijek stoje u prvim redovima. A pošto Grlenka nije više potpadala pod kategoriju grlenih mladica, nije bila pozvana. Niti će ikad više i biti. Nije da je i Peršun bio neka tko zna kako svježa substralna [polivena Substralom] cvećka - bio je njezinih godina. Ali za Peršuna postoji samo žica, gitara, krava i kava. Nekad davno poslije kave išla je i Grlenka na spisak. Avaj, ne više.

Osim nekadašnjeg karnalnog griješenja sa Peršunom... IDE DIGRESIJA - op. a.

A znao joj je i serenadirat [da, da, Peršun je bio sav od romantikalija satkan], nakon što bi pospremila krevet, presavinula ćebe te mu odrezala nokte na nogama [Peršunu, ne ćebetu], a sebi nacrtala odeblji madež ljepote podno donje usne (koju bi onda koketno napućila i kitnjastim glasom umotala njegovo ime sveto u oblik zvuka iz grla)…

KRAJ DIGRESIJE op. a. …Grlenka trenutno nema ništa. Osim trideset pet tegli zimnice koju je sama spremila. I u koju bi svako malo umočila prst, polizala ga i uzviknula "Nitko ne pravi bolju zimnicu od mene, Peršune Simeonoviću!' Smatrala je da je zimnica i pravljenje ine dobra distrakcija od Peršuna sa umakom od uršuma. Osim toga, naučila je Peršuna i krckat orahe.

Kad je uzviknula "Dakle, tako!", Grlenka je zapravo mislila "Evo ti na, koliki su ti sad nokti na nogama, mogao bi pivske flaše otvarat! I radit problematične rezbarije u drvu od bukve!" I dok je umakala srednji prst u zimničku teglu zelenih kiselih paprika-babura, Grlenka je smišljala plan. Planirala je, a da ni jednom u životu nogom nije isplaninarila.

Plan(ina) broj jedan: pokidati mu sve žice na tamburi, umjesto žica stavit crevca [Spiran Mesarovina ima jako dobra na ponudi u mesnici, dvije kile = petsto dinara]. Pa da vidi onda Peršunović kome će kako tamburat! Mladice ne podnose miris crevčeta, a Grlenka zna sa njima, napravi ih na sočno na tečno. Koja juha tako krijepi nego Grlenkina supica od crevčeta??? Dakle, mogao bi se Peršun napatit [a može i naplatit] na ovaj način. KRAJ SKIČICE



Post je objavljen 11.02.2013. u 21:52 sati.