Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Plastična matrica pomaže obnovi ljudske kosti



U Velikoj Britaniji razvijen je postupak obnove oštećene ili slomljene kosti uz pomoć razgradljive plastike. Postupak je rezultat suradnje Sveučilišta Edinburg i Southampton.

Istraživači su kombinirali matične stanice s matricom od razgradljive plastike, koja je bila nosač stanica koje su se povezivale s kosti pacijenta prirodnim procesom te time obnovili oštećenu ili slomljenu kost. Tijekom vremena sintetički nosač novih koštanih stanica se u organizmu pacijenta razgrađuje, a ostaje nova koštana materija na obnovljenoj kosti pacijenta.

Prema istraživačima, čiji je rad publiciran u stručnom časopisu Nano Today, pronalazak odgovarajuće mješavine plastike bio je ključan za uspostavu procesa samoobnove ljudske kosti. Ova suradnja kemije i medicine otvara neslućene mogućnosti.

Komentar autora bloga:

Evo, ovo je prava i iznimno korisna upotreba biorazgradljive plastike. Medicina već odavno koristi biorazgradljivu plastiku u obliku kapsula (nosača praškastih lijekova), konca za šivanje unutarnjih organa i tkiva ispod kože, itd. Tu u svakom slučaju treba razvijati nove vrste biorazgradljive plastike i kemija će tu dati svoj doprinos.

Međutim, svakodnevnu plastiku valja vrlo pažljivo procjenjivati vezano uz razgradljivost. Za neke svakodnevne predmete logično je da budu izrađeni od biorazgradljive plastike (npr. dječje pelene i pelene za odrasle). Sva ostala plastika bi trebala ostati nerazgradljiva, jer se svu ostalu plastiku može u organiziranom sustavu prikupiti te mehanički (reciklirati) ili energijski oporabiti, odnosno ponovno je iskoristiti, dobiti nove, jednako kvalitetne iste ili druge plastične proizvoda, a pritom uštedjeti sirovinu i energiju. U slučaju spaljivanja može se dobiti toplinska energija, a u slučaju prerade u fizikalno-kemijskim procesima od otpadne plastike može se dobiti gorivo.


Izvori:
Gizmag
Plastic and Rubber Weekly




Post je objavljen 11.02.2013. u 19:49 sati.