Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jagoda-radojcic

Marketing

Arrest-coaching za dužnosnike


Uploaded with ImageShack.us

Već me nekoliko tjedana progoni poslovna ideja da vodećim političkim strankama ponudim uslugu „arrest-coaching“ – praktičnu disciplinu koja bi u ovim teškim tranzicijskim vremenima poučila aktualne, ali i buduće dužnosnike, optimalnom ponašanju pred TV-kamerama i mikrofonima u delikatnom političko-medijskom momentu njihovog uhićenja. Za razliku od inozemnih političkih vidri koji se u tom, za njih i njihove stranačke kamerade kardinalnom trenutku, izlaze pred upaljene reflektore i TV-kamere savršeno koncentrirani, obrijani, uredni, u ispeglanim Armani odijelima, žovijalno domahuju novinarima uz kratke i jezgrovite prigodne slogane te gipkim i sigurnim korakom vlasnika države uklize u policijske automobile, ove naše izvlače u pidžamama i vezane ko Čaruge, žene plaču, djeca cvile, roditelji zapomažu, nose za njima nekakve najlon vrećice sa sendvičima i termosicama, fascikle, a izjave medijima sopćući daju razdrljeni odvjetnici, neobrijani i bez kravata. Čisti Balkanische Schweinerei.

Zašto baš „arrest-coaching“? Zato jer svaka nova društvena disciplina koja se uvodi u Hrvatsku mora imati neko egzotično englesko ime. Ako nema engleskog naziva onda ona i nije bog zna kaj. Svjedodžba o završenom tečaju arrest-coachinga upisivala bi se u radnu knjižicu što bi crno na bijelom dokazivalo da je polaznik zreo za upad u prvu političku ligu. Koji bi to ambiciozni pripadnik stranačke mladeži odbio proći tečaj što će ga pouzdano lansirati među zvijezde? S druge strane, partija bi imala precizan popis pouzdanih kadrova na koje može ozbiljno računati.

Budući da je uhićenje odavno iskoračilo iz suhoparnih pravnih okvira te postalo u prvom redu medijski i politički događaj, osnovano se može očekivati da će se broj hapšenja političkih kapitalaca u narednim mjesecima značajno povećavati: porast broja nezaposlenih, pad industrijske proizvodnje, porast inozemnog zaduživanja, pad tiraža, rastući deficit uz permanentne inozemne političke pritiske neće se više moći amortizirati perolakim prepucavanjima za kuharice i bauštelce o homoseksualizmu, prezervativima i masturbaciji. To bez 10, 15 srednjih i poluteških uhićenja za široke narodne mase neće proći.

Pomno prateći prošli saziv Sabora i prebrojavajući hapšenja i skidanja imuniteta, došla sam do zaključka kako je, sudeći po ukupnom postotku lišenih slobode, u Hrvatskoj riskantnije biti parlamentarni zastupnik negoli, recimo - falsifikator. Na koncu, kad dođe do javnog uhićenja pred TV-kamerama, tog „festivala demokracije“, od svih involviranih čimbenika u pravilu zakaže upravo politika. Recimo, policija se pažljivo pobrine za mizascenu – doveze novinare na poprište, postavlja rasvjetu, pobrine se za tople napitke i gablec, pa dramatično razmjesti kartončiće s brojevima na stalcima kao što se to radi u američkim krimićima, uokolo se skladno muvaju specijalci u fantomkama s isukanim dugim cijevima, forenzičari u plastičnim odijelima i nazuvcima preko cipela čeprkaju po travi, trake oko scene, hrvatski profajleri se značajno došaptavaju i nešto telefoniraju, pa onda dramatično iznošenje dokumenata, kutija i cijelih kompova (uvijek me malko zbuni zašto sumnjivcima plijene monitore i tastature). Na kraju, kada bi cijela mizascena trebala eksplodirati u ekstatičnom krešendu koji vraća povjerenje gledatelja i čitatelja u pravnu državu Hrvatsku, glavni glumac cijele priredbe u pravilu zakenja ukupan dojam. Ponaša se nesuvislo, pokazuje tremu, ne zna tekst, skriva uplašeno lice ko stidljiva snaša, nastoji sakriti lisice, očito nije ovladao kretanjem po pozornici. Zašto? Zato jer nije prošao arrest-coaching za visoke dužnosnike.

Stoga ću polaznike arrest-coachinga za visoke dužnosnike poučiti tijekom tečaja umijeću kretanju s lisicama na rukama, tehnikama disanja i kontrole facijalne ekspresije, vještini ulaska i izlaska iz marice, primjerenom outfitu, govoru tijela, pravilnoj dikciji, odabiru optimalne maskare i drugim neophodnim tehnikama i disciplinama. Uhićenja polaznika arrest-coachinga ostavljat će bez daha gledateljstvo i čitateljstvo u zemlji i svijetu, buditi naš nacionalni ponos i, analogno - zavist naših barbarskih susjeda te, što je definitivno najvažnije, rječito će svjedočili o našoj tisućljetnoj pripadnosti miteleuropskom kulturnom krugu.


Post je objavljen 31.01.2013. u 20:34 sati.