Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Nepoznati slavonski obolus

Unknown Slavonian Obolus Coin
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



Po mom mišljenju, za produkte slavonskog banskog kovanja novca između 1255 - 1355 godine, tj. za takozvane banovinske denare, osjeća se u posljednje vrijeme među sabiračima znatna zainteresiranost . Razlog ovome usuđujem se dati u 3 glavne točke: a) mogućnosti sabiranja starog klasičnog mađarskog novca su ograničene, b) jako povećan broj sabirača nije u mogućnosti pronalazti nova područja sabiranja i na kraju, c) dosad su nepravedno puštani na stranu ovi krasni novci koji su bili potpuno mađarski kov novaca.

Najnoviji domaći Corpus ustaliti će se na oko 50 tipova slavonskih banovaca. Cd ovih 10 - 15 tipova su oni, koji se vrlo lako mogu nabaviti, ali vrlo ozbiljna zbirka bila bi u mađarskom odnosu jedna 50% - tna zbirka, što je uglavnom polovina slavonskog banskog kovanja.

U ovu slobodno rekuć unikatnu grupu novaca spada sada upoznati obolus Bele IV sa kružnim natpisom MONETA REGIS PRO SCLAVONIE.

Prednja strana novca razlikuje se po ornamentu krin - krin od običnog zagrebačkog ornamenta krug - kružnica, dok su im stražnje strane potpuno iste. Veličina i težina novca potpuno odgovaraju poznatim podacima o banovcima. Kov je iz ranog doba slavonskog kovanja, stvarno je lijepe izrade (na stražnjoj strani se vide jasno brazde od rezanja).

Po mom znanju jedini je primjerak u privatnoj zbirci, vlasnik nije dao da ga imenujem, ali je dozvolio da se priložena slika objavi.



Preveo iz mađarskog num. časopisa AZ EREM 1971/1972. Edgar Fabry


Autor: Nagy Lorant
Izvor: Bilten, glasnik Numizmatičkog društva u Zagrebu, broj 23, Zagreb, godina 1972.


kovanice i novčanice Jugoslavije
Novi numizmatički katalog: Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije – 2. izdanje, 2011. – 40 EUR + poštarina - NARUČI!
111

Post je objavljen 17.01.2013. u 01:22 sati.