Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Partizanski filmovi kao okidač

“Imali smo nedavno i prikazivanje serije bezveznih promidžbenjih filmova bivše Jugoslavije sa partizanskim zločincima. U jednom od tih filmova završna scena je vlak koji pada, i to vlak sa oznakom crvenog križa, zamislite kakva je to poruka, pada u provaliju. Ne bih se uopće iznenadio da je to nekom bio okidač. Znači u trenutku kad je društvo izloženo krizi treba izrazito paziti što se i kako pušta, i treba paziti na poruke…”

Gore nevedene riječi su izrečene u emisiji “Tema dana”, koja ide neposredno prije Dnevnika na prvom programu HTV-a, a izrekao ih je Zoran Grgić, stručnjak za borbu protiv terorizma, tako ga je bar najavio voditelj emisije Danko Družijanić, iz studija u Slavonskom Brodu. Tema emisije je bila, vjerujem da to nije teško pogoditi, serija eksplozija u Zagrebu. Od strane medija Zoran Grgić je znao biti najavljen i kao stručnjak za međunarodne sukobe niskog intenziteta i terorizam (Glas koncila), te kao neovisni stručnjak za sigurnost (Jutarnji list).

Možda nije naodmet ovom prilikom napomenuti da je Grgić bio član Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi u vrijeme afere zbog ispitivanja novinarke Helene Puljiz od strane POA-e 2004. godine, a tema ispitivanja je bio tadašnji predsjednik Stjepan Mesić. Posebno su zanimljive Grgićeve riječi upućene Heleni Puljiz prilikom jednog od ispitivanja pred Vijećem da bi trebala biti sretna što je agenti POA-e nisu tukli!? U Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi Grgić je izabran 2003., a u biografiji mu je kao preporuka za to mjesto pisalo da svoje radove objavljuje u Hrvatskom slovu. A sve ovo govori i o kredibilitetu emisije (i njenog voditelja) u kojoj gostuju ovakvi stručnjaci.

Ovome svemu svakako treba pridodati, onako da se nađe, da je očito da Zoran Grgić sebe smatra i stručnjakom za Drugi svjetski rat, kao i za partizanski film, ili kako on to kaže “filmove sa partizanskim zločincima”. Jasno je da je Grgić mislio na film “Valter brani Sarajevo”, koji je prikazan prošli četvrtak, 3.01., kasno navečer na HTV1. Priznajte ima tu neke logike, nekada filmovi u kojima vlak eksplodira (usput rečeno, u trenutku eksplozije u vlaku nije bilo ranjenika, što znako svako ko je bar jednom pogledao Valtera), a danas eksplozivne naprave na pruzi u predgrađu Zagreba. Izgleda da su po Grgiću partizanski filmovi poticali na diverzije na prugama za civilni promet, i to u mirnodopskim uvjetima. Nema mi druge nego ponovo pogledati sve partizanske filmove i tražiti u njima elemente za potvrdu Grgićeve teze.

Da je ostalo još vremena (navedena Grgićeva izjava je dana pred kraj emisije) Grgić je mogao i dodatno poentirati – naime eksplozija na autobuskoj stanici oko ponoći u noći s četvrtka na petak (10.01./11.01.) se desila baš za vrijeme prikazivanja još jednog partizanskog filma, radi se o filmu “Diverzanti”. Teško da se radi o slučajnosti, pogotovo ako imamo na imu da je redatelj oba filma Hajrudin Krvavac. Dakle, sve što vam treba za bombaške napade u 21. stoljeću možete naći u partizanskim filmovina iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Pitajte uostalom Zorana Grgića. Sve što treba modernim bombašima su već pokazali Valter, Suri i Zis. Njima bih svakako pridodao Korčagina i Doktora iz već spomenutih “Diverzanata” te svakako i Prsana iz “Kapelskih kresova”. Listu dalje možete nadopuniti sami, materijala ima i te kako, i to eksplozivnog.

Da je kojim slučajem stradao neki most, nije teško predvidjeti da bi po Grgiću okidač mogli biti Zavatoni, Inženjer i Tigar (”Most”, opet Hajrudin Krvavac kao redatelj) i naravno nezaobilazni Yul Brynner iz ”Bitke na Neretvi” Veljka Bulajića. Rješenje može biti samo jedno: ne prikazivati više partizanske filmove na HTV-u, a da bi se to realiziralo formirati Vijeće za nadzor filmskog programa, u njemu bi bilo sigurno mjesta i za Zorana Grgića. I tek onda ćemo moći mirno spavati, bez straha da će nas probuditi kakva eksplozija.


Post je objavljen 11.01.2013. u 22:51 sati.