Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Provjerite jeste li upisani u Registar birača



Prema Zakonu o registru birača koji je stupio na snagu 29. prosinca 2012. godine, broj birača u Hrvatskoj i inozemstvu iznosi oko 3.750.000, što je za oko 750 tisuća manje nego što je bio slučaj na zadnjim parlamentarnim izborima kada je bilo registrirano 4,5 milijuna birača. To su prvi neslužbeni podaci, a službeni će biti uskoro poznati. Prema novoj metodi postojat će dvije evidencije – registar birača i popis birača.
Registar je elektronička baza o biračima koji imaju biračko pravo, a popis birača ustrojava se za svake izbore i uključivat će samo one birače iz registra koji zadovolje zakonom propisane uvjete, da imaju važeću osobnu iskaznicu ili su se privremeno upisali ili prethodno registrirali za izbore.
Registar birača je zbirka osobnih podataka o svim biračima hrvatskim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Registar se sastoji od evidencije birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i evidencije birača hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.
Registar birača vodi se po službenoj dužnosti za svaki grad odnosno općinu. Uredi državne uprave u županijama odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, vode dio registra birača za područje za koje su ustrojeni.
U evidenciju birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj upisuju se birači prema mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj. U evidenciju birača hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj birači se u pravilu upisuju po državama i adresnom podatku koji se za njih vodi u službenim evidencijama u Republici Hrvatskoj.
Upisivanje u registar birača obavlja se na temelju podataka iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava.

Provjerite jeste li upisani u REGISTAR BIRAČA.

Post je objavljen 06.01.2013. u 21:48 sati.