Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

1812. - haljina za bal iz razdoblja Regencije (Regency era)

U ovom modnom prikazu balske haljine iz travnja 1812. godine ružičasta boja je pokazatelj utjecaja trgovine, putovanja u daleke istočne zemlje i razvoja Industrijske revolucije na modu. Mlada dama koja je nosila ovu haljinu zasigurno bi se (u svojim mislima) osjećala kao snažna, egzotična orijentalna žena, blistajući u rustikalnom prsluku s turbanom na glavi i ostalim orijentalnim detaljima.



Balska haljina: lepršava Cirkasijska haljina od tankog ružičastog tila koji prekriva bijeli saten, bogato ukrašeni rub haljine, rustikalni satenski ili baršunasti prsluk vezan srebrnim vrpcama i ukrašen kao i rub haljine. Španjolski rukavi, ukrašeni bijelim ornamentima i obrubljeni srebrnim trakama. Kapa u spartanskom stilu od ružičastog matiranog krepa sa srebrnim obrubom, odgovarajućim resicama i malim ružicama. Bogata ogrlica i naušnice od Orijentalnog zlata. Lepeza od rezbarene bjelokosti. Cipelice od ružičaste kože sa odgovarajućim kopčama i bijele kožne rukavice.



Utjecaj istočne Turske uključuje i one od Cirkasijanskih žena koje su postale simbol orijentalnosti u vrijeme Romantizma. Cirkasijanske žene su redovito karakterizirale ideal ženske ljepote u poeziji, romanima i umjetnosti. Od osamnaestog stoljeća kozmetički proizvodi su reklamirani pod nazivom Cirkasijski, tvrdeći da su bazirane na tvarima koje koriste Cirkasijske žene.



Cirkasijske žene su smatrane snažnim, lijepim i egzotičnim, a tako se morala osjećati i dama koja je nosila ovaj prelijepi dizajn.


Post je objavljen 03.01.2013. u 17:55 sati.