Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brigita3

Marketing

Božićni dar ili kako me usrećilo poznanstvo sa Apps-ovima

Razmišljala sam..
Zaista sam dugo razmišljala.
I mislim da sam stvarno dobro uradila. Ili nisam?.

U svakom slučaju iznenadila sam se i sama kad sam sebi za Božić darovala smartphone, koji je, kako sam primjetila na poslu, u tramvaju, na ulici i u prodavnicama, trenutno "must have". Koliko se sjećam nisam nikada spomenula da nisam zadovoljna sa mojim starim mobitelom sa stodvadesetpet funkcija koje još, osim telefoniranja ima, a star je tek nešto više od tri godine. Ali ovaj Božićni, koji sam si darovala mora da je to znao, jer on daje puno... puno više.

Kad se vozim, na primjer u tramvaju mogu s malim ptičicama da gađam svinje da bi prekratila vrijeme vožnje... mogu da pogledam recepte i šta mi još treba da kupim, da bih imala sve sastojke da napravim večeru... mogu chatati sa šeficom i objasniti da je javni saobraćaj kriv za moje kašnjenje na posao a ne da sam ja prespavala... ma mogu čak s njom da proanaliziram i plan rada za dotični dan pod uvjetom da to ne radi jos veći broj onih koji drže u ruci istu spravu. Jer mogli bi telefoni da postanu "gluhi" pa da terapija predviđena danas za Sofiju bude... u hotelu gdje treba izdati petnaest soba da bi se ispunio današnji plan, odnosno...da za fizičke vježbe predviđene za razvoj njenih stopala treba nabaviti vrata sa svjetlarnikom od kristalnog stakla jer stanovi u novoj zgradi spadaju u luksuznu kategriju...

Sve ove čudesne stvari omogućuju "Apps"-ovi koje sa interneta instaliraš na svoj mobitel.
"App" je prema sveznajućoj Wikipediji, skraćenica od application i označava sve vrste korisničkih programa, a ima ih beskonačno mnogo (polovinom 2012 ih je bilo otprilike 750 tisuća, a instalirani su oko 35 milijardi puta).

Šta još omogučuju "Apps"-ovi?

Mogu se jednim "App"-om podsjetiti da svakih pola sata popijem gutljaj vode. Mogu postaviti zahtjev na Dijeta-App da se, prema mojim osobnim potrebama uradi program kojim ću u roku od mjesec dana skinuti pet kilograma... no naravno za njegovu realizaciju sam osobno odgovorna.

Jedan od "Apps-ova" koji bi mogao biti zanimljiv za muški dio korisnika ovih pametnih telefona je da možeš, duvajući u ekran, dami koja se na njemu pojavi, podignuti suknju i da to ponoviš nebrojeno puta (kakvo zadovoljstvo!!!). Postoji jedan vibrator-App, koji, ako ga instaliraš dovede, tvoj mobitel u stanje nekontroliranog njihanja (jako uzbudljivo!!!!), a mogu čak svoj telefon baciti u zrak i onda se nadati da će ostati gore što duže ... jer se tako dostigne Highscore.

I još jedan jako važan App: Pomoću njega mogu pogledati kakvo će biti vrijeme u New Yorku ako budem imala namjeru da tamo odletim (u prevodu: namjera = money... nije google prevodilac nego stvarnost), a na Hotel-App-u vidjeti kako izgleda soba u izabranom hotelu da se ne bi desilo da, kad tamo stignem, konstatiram da pripadajuće kupatilo, umjesto yakuzi-poola ima obični tuš.



Na osnovu svega iznesenog zaključila sam da je samodarivanje ovakvoim telefonom, koga zovu smartphone, (vjerovatno zbog ovakvih pametnih "Apps"-ova), bila stvarno pametna zamisao.

Međutim, kad sam jutros htjela da telefoniram... prvi put... zateče me automatska objava: "Ova funkcija je moguća samo ako instalirate App za telefoniranje"... cvrkutao je automat iz mog smartphona i preporučio mi da ipak instaliram i Telefon-App. I to za vrlo povoljnu cijenu od 1,95.


Post je objavljen 01.01.2013. u 16:11 sati.