Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podijeljena1

Marketing

Katolici, pape, agnostici, silnici i sex

Postaje gotovo nemoguće ignorirati tekuću trakavicu sa sexulanim odgojem, kao i ne ljutiti se, ili smješkati, glupostima koje malo-malo čujem iz usta jedne ili druge strane. Te pridruženih satelita.
Opet se, međutim, s obiju strana tako lako previđa jednostavna činjenica, nitko i ničije mišljenje nije bogom dano, jedino i sveto. Osim božjeg, a tu bi se svatko trebao potruditi da me uvjeri kako ima autentično tumačenje. Svejedno, bio kardinal, ili ministar!
Svi zakoni, propisi, socijalni obrasci ponašanja, sve organizacije i tijela, koliku god u nekom trenutku imali vlast, organizirani su samo i isključivo radi potreba čovječanstva, čovjeka. I ne mogu biti iznad toga i bez obzira na te potrebe, sami sebi svrha.
Uzevši gore navedeno u obzir, meni se čini da roditelji imaju pravo izabrati vrstu odgoja i obrazovanja za svoju djecu, gledano iz kuta svjetonazora, religijsklih stanovištva, pa i mnogih užih stanovišta. Uspoređivati pri tome program matematike s programima koji sadržavaju takve sastavnice jest neutemeljeno. Kao i izgovori to nije u programu, nego u kurikulumu, ili literaturi za nastavnike. Dakle neophodan je dijalog, dogovor, s roditeljima, ili njihovim udrugama. Jer doista nitko nije tako stručan i neopoziv da smije tvrditi u kojoj dobi je tako neophodno dati koju informaciju. Ili je uopće dati u okviru školskog programa. Činjenica da nešto postoji u nekim količina u realnosti također baš nije neki argument. I vještice su doista spaljivali, pa to nikome ne znači da su bili u pravu. Pojednostavljeno, ne želim li da moje dijete vježba u školi navlačenje kondoma, teško da itko smije protiv toga dekretom. Ako ima dobre argumente, ionako se ne bi plašio da me njima pokuša uvjeriti i stvori društvenu klimu koja bi to prihvatila. Kao i oko bilo kakvih ideoloških razlika. To nije uloga vlasti. Nametati. Nego provoditi društveni konsenzus!
Dalje, mi smo velikim dijelom katolička zemlja, sviđalo se to kome ili ne, relativizirao to ili ne. Uostalom već je i to prilično nepristojno, ako sam se izjasnila da se osjećam tako, raspravljati o toj mojoj odluci i osjećaju. Kako katolike u ovoj zemlji zastupa svećenstvo, s kardinalom na čelu, on ima pravo o tome govoriti, o potrebama i osjećajima svojih vjernika. A potrebe i osjećaji većine ne mogu biti irelevantni. Država postoji uglavnom radi zadovoljavanja istih, ne suprotno, da njima nameće što drugo, bez obzira u čije ime i s kojim plemenitim ciljem. Pa sam uvjerena da ministar Jovanović duboko nije u pravu i ponaša se kao nasilinik. A koji čak i nema realan izvor za to, tek je slučajnošću političke kombinatorike stavljen na čelo resora o kojemu nema pojma, niti je za njega obrazovan, niti ima praksu u njemu., niti je po bilo kojem drugom kriteriju ovlašten za preodgajanje pučanstva.
No, kako to već kod nas biva, nije niti Katolička crkva prva pozvana da progovori o tome, pogotovo ne isključivo i s pozicija neporecivog. Čitav je niz stručnih i verificiranih tijela i pojedinaca u našem društvu koji imaju pravo o tome govoriti i iznijeti stav crpljen iz svojega znanja i iskustva. Koje bi se moralo ne samo uzeti u obzir, nego obvezno konzultirati. Da bi se u širokoj raspravi svih zainteresiranih zbilja rodio novi program, najbolji mogući. Inače, pobijedi li Jovanović imati ćemo tihi ili glasni bojkot, jednako nastavnika i roditelja, dakle neki novi cirkus tipa pišemo jedno, radimo drugo. Pobijedi li pak Crkva, zaustavićemo uvođenje potrebnog programa, ili od njega načiniti cirkus arhaičnog tipa, kojemu će se opet smijati svi, na čelu s učenicima. U oba slučaja još će se i potrošiti milijuni.
A rješenje je tako očito. Zauzdati sujete i vlastite veličine i sjesti za stol s argumentima. Mnogo je i u ovakvom programu stvari koje nitko zdrav ne spori i koje bi bilo šteta izgubiti, pa doista nema realnog razloga za ne korigirati ga u detaljima i postići uvijek idealno, konsenzus!
Na koncu, pa nisu li već jednom Milanović i društvo s najavama ukidanja Vjeronauka u školama vidjeli što znači đon protiv katoličke većine. Na svoju štetu, ali i svih nas, kada su time produžili lopovsku eru Sanadera za još 4 godine ?!?

Post je objavljen 28.12.2012. u 14:08 sati.