Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Mislite da se zabrana plastičnih vrećica odnosi samo na vrećice? Razmislite još jednom.

Sve više gradova širom svijeta uvodi zabrane ili dodatno oporezivanje jednokratnih plastičnih vrećica. Utipkate li u Google "plastic bag ban" (zabrane plastičnih vrećica) gotovo istog trenutka dobiti ćete skoro 6 miliona članaka o toj temi.

Općenito, svi oni govore o istoj stvari i koriste iste argumente, ali na različite načine, s različitih interesnih strana. Pojedini drže da polietilenske vrećice, kao trn u oku zaštitnicima okoliša, vrlo brzo i jednostavno pronalaze put do naših plaža, šetališta, travnjaka uz autoputove, do stabala, obala rijeka, itd. Vjeruju da zabrana plastičnih vrećica ili njihovo dodatno oporezivanje može pripomoći zaustavljanju širenja plastičnih vrećica.

Oko 100 milijardi pa do 1 bilijuna vrećica koristi se svake godine, prema podacima koje navodi američko Ministarstvo zaštite okoliša (Environmental Protection Agency).

S druge strane, proizvođači tih zabranjivanih plastičnih vrećica uzvraćaju i upozoravaju kako zabrane ugrožavaju radna mjesta, onemogućavaju potrošaču slobodan izbor i još mnogo toga.

Više od 30.000 radnih mjesta Amerikanaca zaposlenih u 349 postrojenja širom Sjedinjenih Američkih Država (što se Hrvatske tiče oko 1500 radnih mjesta u 62 tvrtke) ugroženo je mogućim zabranama ili dodatnim porezima na plastične vrećice - prema Udruženju plastične industrije (Society of Plastic Industry - SPI), odnosno prema podacima Društva za plastiku i gumu Hrvatske.

Umjesto zabrana, proizvođačke grupacije, kao što je American Chemistry Council, ali isto tako i hrvatsko Društvo za plastiku i gumu, vjeruje da edukacija o višekratnom korištenju i recikliranju plastičnih vrećica jedino učinkovito može pomoći rješavanju problema otpada. I u konačnici, plastične vrećice su u potpunosti reciklabilne. Većina plastičnih vrećica reciklira se u sastav kompozitnih spojeva, ali mogu se reciklirati i u pelete ili smole koji kasnije mogu postati sirovina za proizvodnju različitih proizvoda kao što su nove plastične vrećice, palete, spremnici, kutije i sanduci te cijevi.

Bilo kako bilo, plastične vrećice ne silaze s naslovnica. Evo, krajem prošlog mjeseca stupila je na snagu odluka o potpunoj zabrani plastičnih vrećica u indijskoj državi Delhi, o čemu je nedavno pisano i na ovom blogu u postovima "Borbe u obranu plastičnih vrećica" i "Borba u Indiji se nastavlja". Zatim, San Francisco je od Vrhovnog suda dobio odobrenje za nastavak primjene odluke o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica, kako izvještava Plastic Today.com i to u cjelokupnoj maloprodaji i svim mjestima prodaje hrane u gradu. Sudska odluka je donesena u postupku kojeg je povela koalicija "Save the plastic bag" (Spasite plastične vrećice), koji su tužili grad da je zabranio plastične vrećice bez provođenja ekološke studije utjecaja tih vrećica. Advokat koalicije g. Stephen Joseph uvjeren je da će ovakva sudska odluka pasti u žalidbenom postupku.

Istovremeno, tužba koalicije protiv kalifornijskog grada Manhattan Beach je prihvaćena te je odluka Vrhovnog suda da se ukida zabrana plastičnih vrećica. Spor je dobiven upravo temeljem postojeće sudske prakse i važećih zakonskih propisa. Pored toga sud je odbio tvrdnju da se plastičarska industrija ne pridržava Zakona o zaštiti okoliša te se složio sa zahtjevom koalicije da prije uvođenja zabrana ili taksi potrebno provođenje studije utjecaja na okoliš u skladu s California Environmental Quality Act (CEQA) - Zakonom o zaštiti okoliša Kalifornije i to u svim gradovima i okruzima većima od Manhattan Beacha odnosno u slučaju kumulativnog učinka zabrana u više manjih mjesta i okruga. Objavu za tisak predstavnika koalicije s osnovnim dijelovima presude možete pročitati na sljedećem LINKU.

"Save the plastic bag" koalicija - kao nezavisna udruga, podigla je slične tužbe i protiv gradova Santa Cruz, Long Beach, Palo Alto i Oakland - svi u Kaliforniji. G. Joseph je izjavio kako se nada da će ove tužbe omogućiti da gradovi i okruzi, kao i javnost "sazna istinu o plastičnim vrećicama i njihovim alternativama, umjesto da prenose mitove i dezinformacije."

Moguće zablude?

Dok pojedinci otpadne plastične vrećice vide kao državnog neprijatelja br. 1, drugi pak vjeruju da plastične vrećice nezasluženo imaju lošu reputaciju.

Iz koalicije "Save the plastic bag" tvrde da papirne vrećice u stvari više oštećuju okoliš od plastičnih vrećica, a naglašavaju da je prije uvođenja zabrane plastičnih vrećica u San Franciscu, gradski odbor za zaštitu okoliša proveo je istraživanje kojim je utvrđeno da plastične vrećice čine samo 0,6 % ukupnog gradskog smeća.

Pored ostalog, predstavnici koalicije su se osvrnuli i na pojam 'Great Pacific Garbage Patch' (velika pacifička nakupina smeća) koji se koristi kada se govori o plutajućem plastičnom otpadu u sjevernom dijelu Pacifičkog oceana. Na web stranicama koalicije, citiraju se navodi voditeljice istraživanja Oregonskog sveučilišta, u kojem se kaže da je tvrdnja o veličini nakupine koja pluta u Pacifiku kao dvostruko većoj od države teksas, mnogostruko preuveličana. O tome je i pisano na ovom blogu u postu "7 opasnih laži o plastici".

Ti podaci u skladu su s izjavama Tracey Read - sudionice ekspedicije "Algalita / 5Gyres Tsunami Debris Research" koja je istraživala 'Veliku pacifičku nakupinu smeća'. Tracey Read tom prilikom je izjavila: "Tamo nije bilo nikakvog 'plutajućeg otoka' smeća, kako se tako često objavljuje u medijima. Umjesto toga, cijelim tijekom plovidbe uz nas su struje stalno nosile komade plastičnog otpada". Osim toga, gospođica Read izjavila je svaki puta kada priča o ekspediciji i kada kaže da tamo nema nikakvog plutajućeg otoka smeća, "neki kao da su razočarani što to čuju".

Poslije plastičnih vrećica

Tokom svih tih rasprava o plastičnim vrećicama, fokus je usmjeren samo na jedan segment plastičarske industrije. Pravni zastupnik koalicije g. Stephen Joseph upozorava da bi bila pogreška plastičarske industrije kada bi mislili da se radi samo o plastičnim vrećicama.

"Ne radi se samo o tome. Radi se o stigmatizaciji ukupne plastike i svih njezinih oblika. Cijela plastičarska industrija mora se probuditi, raditi kao zajednica i paklenski se boriti kako bi spriječili da reputacija plastike bude zasjenjena dezinformacijama. Ukupna plastičarska industrija bi morala podržati aktivnosti koalicije 'Save the Plastic Bag'."

Riječi zastupnika koalicije "Save the Plastic Bag" mogle bi se u potpunosti preslikati i na Hrvatsku. Odnosno, hrvatska plastičarska industrija, a napose proizvođači plastičnih vrećica morali bi podržati rad Društva za plastiku i gumu u zaštiti plastike i plastičnih vrećica kao ekoloških, ekonomski opravdanih i energetski učinkovitih i održivih proizvoda.

Na žalost, danas kada se spomenu plastične vrećice, svi razmišljaju samo o zabranama.

Bilo da su zabrane plastičnih vrećica uspješne ili ne, postavlja se pitanje, što nam slijedi? Zabrana plastičnih boca? Zabrana podložaka i ambalaže od stiropora? U stvari, te zabrane su već na snazi u pojedinim dijelovima Amerike i svijeta. Na primjer, više od 50 kalifornijskih zajednica zabrane su proširene na pakiranja od ekspandirajućeg odnosno pjenećeg polistriena (stiropora), a gradić Concord u državi Massachusetts prvi je uveo zabranu prodaje vode u plastičnim bocama, a akciju zabrane povela je 84-godišnja Jean Hill, o čemu je već pisano na ovom blogu u postu "I to je moguće u Americi". Osim toga, prodaja vode u plastičnim bocama u potpunosti je zabranjena na cijelom području nacionalnog parka Grand Canyon, kako je objavljeno na njihovim web stranicama.

I stvarno je g. Joseph u pravu kada kaže da se zabrane plastičnih vrećica ne odnose samo na plastične vrećice. Odnose se na mnogo, mnogo više toga.


Izvori:
Plastic Today
Save the Plastic Bag Coalition
SPI - Society of Plastic Industry
Environmental Protection Agency





Post je objavljen 27.12.2012. u 13:50 sati.