Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Urbi et orbi: Istina je nikla iz zemlje

Draga braćo i sestre iz Rima i čitavog svijeta, sretan Božić svima vama i vašim obiteljima!

Svoju božićnu čestitku, u ovoj Godini vjere, izričem ovim riječima, preuzetim iz jednog psalma: “Istina je nikla iz zemlje”. U tekstu toga Psalma one su, zapravo, izražene u budućem vremenu: “Istina će niknuti iz zemlje”: riječ je o jednom naviještaju, obećanju, praćenom ostalim izrazima koji zajedno glase ovako: “Ljubav će se i Vjernost sastati, / Pravda i Mir zagrliti. / Vjernost će nicat’ iz zemlje, / Pravda će gledat’ s nebesa. / Jahve će dati blagoslov i sreću, / i zemlja naša urod svoj. / Pravda će stupati pred njim, / a Mir tragom stopa njegovih” (Ps 85, 11-14).

Danas su se te proročke riječi ispunile! U Isusu, rođenom u Betlehemu od Marije Djevice, ljubav i istina su se stvarno susreli, pravda i mir su se zagrlili; istina je nikla iz zemlje a pravda gleda s nebesa. Sveti Augustin ovako to lijepo i jezgrovito tumači: “Što je istina? Sin Božji. Što je zemlja? Tijelo. Priupitaj se gdje je Krist rođen i vidjet ćeš zašto je istina nikla iz zemlje… istina je rođena od Djevice Marije” (En. in Ps. 84,13). A u jednom božićnom nagovoru kaže: “Tim blagdanom koji se ponavlja svake godine slavimo dakle dan u kojem se ispunilo ono proroštvo: ‘Istina je nikla iz zemlje i pravda je pogledala s nebesa’. Istina koja je u krilu Očevu je iznikla iz zemlje jer je bila također u krilu jedne majke. Istina koja drži čitav svijet iznikla je iz zemlje jer ju je na svojim rukama držala jedna žena… Istina, kojoj ni nebo nije dovoljno veliko da bi je obuhvatilo, je iznikla iz zemlje i bila položena u jasle. U čiju se korist tako uzvišen Bog učinio tako poniznim? Sigurno ne zbog vlastite koristi, već na našu veliku blagodat, ako vjerujemo” (Sermones, 185, 1).

“Ako vjerujemo”. Eto snage vjere! Bog je učinio sve, učinio je štoviše nemoguće: utjelovio se. Svojom svemoćnom ljubavlju je ostvario ono što nadilazi ljudsko shvaćanje: Beskonačni je postao djetetom, ušao je u svijet. Ipak, isti taj Bog ne može ući u moje srce ako mu ja ne otvorim vrata. Porta fidei! Vrata vjere! Mogli bi se prestrašiti te svoje naopake bezgranične moći. Ta čovjekova moć da se zatvori Bogu može nas uplašiti. Ali evo stvarnosti koja tjera tu mračnu misao, evo nade koja pobjeđuje strah: istina je iznikla! Bog je rođen! “Zemlja je plodom urodila” (Ps 67, 7). Dŕ, postoji jedna dobra zemlja, jedna zdrava zemlja, slobodna od svakog egoizma i svake zatvorenosti. Postoji u svijetu jedna zemlja koju je Bog pripravio da dođe i nastani se među nama. Postoji boravište za njegovu prisutnost u svijetu. Ta zemlja postoji, čak i danas, 2012. godine, iz te je zemlje iznikla istina! Zato postoji nada u svijetu, pouzdana nada, također u najtežim trenucima i situacijama. Istina je iznikla i donijela ljubav, pravdu i mir.
Dŕ, neka mir iznikne za stanovništvo Sirije, duboko ranjeno i podijeljeno sukobom u kojem nisu pošteđeni ni oni koji se ne mogu braniti i koji kosi nevine žrtve. Ponovno upućujem apel da prestanu krvoprolića, da se olakša spašavanje izbjeglica i prognanika i da se, pomoću dijaloga, teži političkom rješenju sukoba.

Neka mir iznikne u Zemlji u kojoj je rođen Otkupitelj, i neka On udijeli Izraelcima i Palestincima hrabrost da okončaju dugogodišnje borbe i podjele, te da odlučno krenu putom pregovora.
U zemljama Sjeverne Afrike, koje prolaze kroz duboku tranziciju u potrazi za novom budućnošću – poglavito u Egiptu, ljubljenoj i Isusovim djetinjstvom blagoslovljenoj zemlji – neka građani zajedno izgrađuju društvo utemeljeno na pravdi, poštivanju slobode i dostojanstva svake osobe.

Neka nikne mir na velikom azijskom kontinentu. Neka Djetešce Isus svrne svoj blagi pogled na brojne narode koji nastanjuju te krajeve i, na poseban način, na one koji vjeruju u njega. Neka Kralj mira, nadalje, pogleda na nove čelnike Narodne Republike Kine zbog odgovorne zadaće koja je pred njima. Želim da se u tome prepozna vrijednost doprinosa religijâ, poštujući svaku pojedinu, tako da mogu pridonijeti izgrađivanju jednog postojanog društva, na dobrobit te plemenite zemlje i čitavoga svijeta.
Neka Kristovo rođenje ubrza povratak mira u Mali i sloge u Nigeriji, gdje okrutni teroristički napadi nastavljaju odnositi živote, osobito među kršćanima. Neka Otkupitelj utješi i pomogne izbjeglice s istoka Demokratske Republike Konga i podari svoj mir Keniji, gdje se na meti krvavih atentata našlo civilno stanovništvo i bogoštovna mjesta.
Neka Djetešce Isus blagoslovi nebrojene vjernike koji ga slave u Latinskoj Americi. Neka im pomogne rasti u ljudskim i kršćanskim krepostima, neka bude potpora onima koji su prisiljeni napustiti svoje obitelji i zemlje, neka ojača vladare u zauzimanju za razvoj i u borbi protiv kriminala.
Draga braćo i sestre! Ljubav i istina, pravda i mir su se susreli, utjelovile su se u čovjeku rođenom u Betlehemu od Marije. Taj je čovjek Sin Božji, to je Bog koji se pojavio u povijesti. Njegovo je rođenje klica novog života za čitav ljudski rod. Neka svaka zemlja postane dobra zemlja, koja prihvaća klice ljubavi, istine, pravde i mira.

Svima sretan Božić!

Papa Benedikt XVI.

Post je objavljen 27.12.2012. u 09:09 sati.