Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Nadbiskup Marin Barišić slavio Božić sa splitskim zatvorenicima

“Drago mi je doći k vama, no uvijek dolazim s dvostrukim osjećajima: osjećajem žalosti i radosti. Žalostan sam jer znam da danas niste ondje gdje biste trebali biti – u svojoj obitelji, a s radošću jer vas doživljavam kao prijatelje noseći vam Radosnu vijest”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetivši i ovoga Božića zatvor u Splitu, gdje je u skromnom i mirnom ozračju zatvorske kapele Sv. Josipa Radnika na Bilicama predvodio euharistijsko slavlje u koncelebraciji s duhovnikom zatvorenika don Anđelkom Dukićem, župnikom župe sv. Spasa na Mejašima.

Nadbiskup Barišić rado svake godine za Božić i Uskrs pohodi zatvorenike u Splitu, kako bi ih ohrabrio i potaknuo na što brži povratak njihovim obiteljima, društvenoj i crkvenoj zajednici. U tom im je svjetlu govorio o smislu Božića, koji je uistinu događaj za čovjeka. Isus se utjelovio i rodio u betlehemskoj štalici kako bi nam uvijek bio blizu. Za njega nema nikakve ljudske situacije u koju ne bi mogao doći i u kojoj nam ne bi mogao pomoći. Njegovo rođenje – možemo kazati – na periferiji Betlehema kao da nam želi reći da je upravo tu za sve one koji su na periferiji, pa i na periferiji društva. Pozvao je zatvorenike da se vide u ulozi pastira koji su se željeli skrušeno pokloniti novorođenom kralju, Spasitelju čovjeka i smislu ljudskoga života. Za to je važna vjera koja i nevinom, krivo osuđenom daje snagu za izdržati nepravdu, ali i koja grešniku daje snagu za obraćenje i povratak na pravi put.

Nadbiskup je iznio primjer Talijana sa Sicilije Giuseppea koji je nevin osuđen na 22 godine zatvora optuživši ga za ubojstvo dvojice policajaca. Teško je i kriv to izdržati, a kamoli nevin uz medijski progon kao najvećeg kriminalca i ubojicu. Snagu za izdržati dala mu je sigurnost da je nevin te obitelj i prijatelji koji su vjerovali i njegovu nevinost. Također, i župnik je stao uz njega. “Ova dva momenta prate svakoga od nas: vjera i obitelj i prijatelji koji nas ne će napustiti. Vjera pomaže čovjeku promijeniti okolnosti u njemu i izvan njega. Svoju vjeru posvjedočili su generali Gotovina i Markač. Ugradili su je u svoj život i sada drugim pogledom gledaju na stvarnost. S vjerom u Gospodina nema izgubljene situacije, s Njim se sve može promijeniti”, istaknuo je nadbiskup Barišić, dodavši da je Isus najbolji advokat, koji će nam poslati branitelja, Duha Svetoga, da nas štiti. S tim dobrim odvjetnikom Isusom kontakt se uspostavlja molitvom. Njemu možemo otvoriti svoju dušu, skinuti maske i predati svoje brige, nemire i strahove jer Bog iz ljubavi posta čovjekom. Stoga je Božić najljepša himna ispjevana čovjeku, poručio je nadbiskup.

Na Bilicama sada ima oko 200 zatvorenika, a od toga je pet žena. Najviše je pritvorenika, potom onih na izdržavanju kazne, a nekoliko ih je prekršajno kažnjeno, rekao je Hrvoje Panžić, voditelj Odjela osiguranja zatvora. Nadbiskup Barišić ih je ohrabrio da ne klonu duhom nego da nadolazeće vrijeme iskoriste za obraćenje, za rađanje Gospodinovo u njihovim srcima. Čestitajući im Kristovo rođenje, nadbiskup je potaknuo zatvorenike na ustrajnu molitvu koja budi nadu i otvara život pravom smislu, poželjevši im da se što prije vrate svojim obiteljima i prijateljima.

Izvor ika/bitno.net

Post je objavljen 27.12.2012. u 08:06 sati.